Tuesday, September 30, 2008

Pripravil Mical Novák: Európska komisia vyzvala Spojené štáty americké, aby sa správali zodpovedne

14:00 30.09.2008

Európska komisia dnes vyzvala Spojené štáty americké, aby sa "správali zodpovedne zoči-voči svetovej finančnej kríze“. Hovorca EK Johannes Laitenberg tak reagoval na rozhodnutie amerického Kongresu nepodporiť záchranné opatrenia navrhnuté Bielym domom. “Od tohto plánu nezávisia iba americké firmy, ale aj zvyšok sveta,“ varoval hovorca. Európsky komisár pre vonkajší obchod Peter Mandelson včera večer vyhlásil, že "americkí zákonodarcovia stratili hlavu“, po tom, ako sa dozvedel, že Kongres neschválil 700-miliardovú pomoc krachujúcim finančným inštitúciám.

Americkí zákonodarcovia v pondelok odmietli záchranný plán pre finančné trhy a svojim šokujúcim rozhodnutím tak spôsobili prepad akciových trhov. Európske úrady sa zatiaľ snažili zabrániť bankrotu európskych bánk ich čiastočným znárodnením. Index Dow Jones reagoval na túto situáciu najväčším bodovým poklesom vo svojej histórii. Americký prezident Bush sa má teraz stretnúť s poradcami a zvážiť prijatie ďalších opatrení.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy zvolal na dnes krízové stretnutie predstaviteľov popredných finančných a poisťovacích spoločností. Po včerajšom znárodnení banky Fortis krajinami Beneluxu a oslabení francúzsko-belgickej Dexie totiž hrozí, že sa finančná kríza prenesie aj do Francúzska. Elyzejský palác tiež pripravuje mimoriadny summit európskych členov skupiny G8 v Paríži. Mal by viesť "k reforme medzinárodného finančného systému“.

Predstavenstvo Dexia banky Slovensko uisťuje všetkých klientov, že negatívny vývoj na európskom trhu nemá absolútne žiadny vplyv na jej vývoj a stabilitu. Podľa jej manažérov je Dexia banka stabilná a má dostatočnú klientsku základňu na udržanie stability a plnenie svojich záväzkov voči klientom. Okrem toho jej aktivity podliehajú prísnej kontrole Národnej banky.

Najmenej 140 ľudí dnes zahynulo a mnoho ďalších sa zranilo pri obrovskej tlačenici v hinduistickom chráme v západoindickom štáte Radžastan. K nehode došlo na začiatku hinduistického sviatku, keď sa do chrámu snažilo dostať viac ako 25 tisíc veriacich. Podľa údajov úradov utrpelo zranenia ďalších 150 ľudí, mnohí z nich sú vo vážnom stave. Paniku vyvolalo zrútenie múru, ktorý vedie k chrámu.

Polícia zatkla na severe Číny v súvislosti s mliečnym škandálom 27 ľudí, informovali dnes štátne médiá. Celkovo tak stúpol počet zadržaných od začiatku vyšetrovania v spoločnosti Sanlu na 36. Vyšetrovanie nasledovalo po zisteniach, že melamín, ktorý sa používa pri výrobe plastov a lepidiel, bol pridávaný do riedeného mlieka. V krajine ochorelo 53 tisíc detí a štyri zomreli. Krajiny po celom svete následne oznámili prísne kontroly a zákaz predaja čínskych mliečnych produktov.

Od zajtra nebudú pacienti doplácať na takmer tretinu liekov. Od 1. októbra totiž na Slovensku platí nová kategorizácia liekov. Z celkového počtu 4 575 liekov tak bude bez doplatku pacienta 1 461.

Od zajtra bude päť slovenských železničných tratí vybavených prístrojmi na označenie lístkov. "Tento spôsob vypravenia cestujúcich znamená, že cestujúci je povinný do vlaku nastúpiť s platným cestovným lístkom, ktorý si vopred kúpi a po nastúpení do vlaku v označovači označí.

Medzi trate so systémom SVS bude patriť sieť Tatranských elektrických železníc, Ozubnicová železnica Štrba – Štrbské pleso, Trenčianska elektrická železnica, trať Spišské Vlachy – Spišské Podhradie a trať Žilina – Rajec. "Na týchto tratiach cestovné lístky nekontroluje sprievodca, ale náhodne - kontrolóri prepravy. Cestujúci, ktorý nebude mať platný cestovný lístok, zaplatí okrem cestovného aj pokutu.

SPORT

Hokejový obranca Daniel Babka si môže hľadať nový klub. Dnes s ním HC Košice ukončili spoluprácu. Babka bol hráčom Košíc od tohto leta, keď na východ odišiel zo Zvolena. Za oceliarov odohral 6 extraligových zápasov, v ktorých zaznamenal tri asistencie a 2 trestné minúty. S výkonmi Daniela Babku nebola v Košiciach veľká spokojnosť.

Dnes sa hrá ďalšie kolo hokejovej extraligy:
Nitra - Poprad o 17:00
Kežmarok - Žilina o 17:00
Zvolen - Košice o 17:00
Skalica - L. Mikuláš o 17:00
Trenčín - B. Bystrica o 17:30

******************************************

Popoludní bude polooblačno, miestami prechodne až oblačno. Večer od severozápadu ďalšie pribúdanie oblačnosti.
Najvyššia denná teplota 16 až 20, na severe miestami okolo 14 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 7 st.
Južný až juhozápadný vietor 10 až 25 km/h.