Thursday, September 25, 2008

pripravila katarína plavčanová Svetová finančná kríza môže zasiahnúť aj Slovensko

15.00
Svetová finančná kríza môže zasiahnúť aj Slovensko. V prvom roku eura na Slovensku, bude celá svetová ekonomika v najťažšiom období za posledné polstoročie. Finančná kríza sa prejavuje poklesom výroby, prepúšťaním zamestnancov, či drahšími úvermi.

Platy učiteľov sa zvýšia. Okolo 23 tisíc korún - toľko by mal v hrubom od budúceho roka zarábať priemerný pedagóg aj s desiatkami rokov praxe. Vláda ustúpila odborárom a učiteľom by mala v januári pridať aspoň sedem percent.

Štát dá na školské mlieko 30 miliónov korún. Deti budú môcť piť na našich školách dotované mlieko ako kedysi za socializmu. Slováci totiž pijú málo mlieka a veľa sladených nezdravých nápojov. Minister pôdohospodárstva Stanislav Becík to chce preto zmeniť. Dotácie pôjdu z európskej únie, pretože podporovať konzumáciu mlieka a mliečnych výrobkov v školách sa rozhodla aj Európska komisia. Školy sa do projektu so školským mliekom môžu zapojiť dobrovoľne.

Údajný mafiánsky boss Mikuláš Černák sa dnes zrejme dozvie, či bude čeliť procesu, v ktorom je obžalovaný zo siedmich vrážd z 90. rokov! Hrozí mu 15 až 25-ročné väzenie, prípadne výnimočný trest. Podľa prokuratúry Černák v roku 1994 zavraždil údajného policajného informátora Jozefa Filipa a o tri roky neskôr bývalého policajta Gustáva Slivenského. Okrem toho ho obžalovali z vrážd štyroch údajných členov rôznych skupín podsvetia. K ďalšej vražde podľa obžaloby došlo v roku 2000, keď na Černákov pokyn zavraždili podnikateľa Mariána Karcela.

Proces bude ako doterajšie súdne konania s Černákom sprevádzaný prísnymi bezpečnostnými opatreniami, poznamenal.

Bratislavskí mestskí poslanci schválili dnes zámer rekonštrukcie Zimného štadióna Ondreja Nepelu pre konanie Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2011 v Bratislave. Rekonštrukcia štadióna má trvať 18 mesiacov a stavebné práce sa majú začať v máji 2009. Finančné náklady činia miliardu 200miliónov korún.

Mesto Poprad vzdalo dlhoročný boj s kolóniou havranov v parku pred železničnou stanicou. "Rozhodol som sa, že pôjdeme do riešenia kolonádneho parku. Zastrešíme dva hlavné ťahy v tomto parku, kde je najväčší pohyb ľudí,“ povedal dnes primátor Anton Danko. Bude to stáť 20 mil. Sk. Rekonštrukcia predstaničného parku sa začne v týchto dňoch. Samotná železničná stanica v Poprade by sa mala tiež zmeniť. "Železnice majú v pláne vybudovať 25-poschodový hotel priamo na železničnej stanici.

Tím Tampy Bay, ktorý sa onedlho predstaví v Bratislave v prípravnom zápase proti Slovanu, to nie sú len útočné hviezdy na čele s Vincentom Lecavalierom, ale aj tvrdí muži a bitkári. Najznámejším je určite čech David Kočí. Dvojmetrový a vyše sto kíl vážiaci rodák z Prahy sa do povedomia fanúšikov vryl už hneď v jeho prvom zápase proti Phoenixu odohral len vyše dve minúty, naskočil na päť striedaní, no nazbieral neuveriteľných 42 trestných minút za bitky. Odchovanec pražskej Sparty si v doterajších 27 zápasoch v NHL nepripísal ani jeden kanadský bod, no nazbieral už 156 trestných minút. Kočí presne vie, čo je jeho robota. "Som tvrdý muž s úlohou ochraňovať hviezdy. Prvý zápas v NHL bol pre mňa naozaj vzrušujúci...mal som veľa roboty," konštatoval bitkár.

*************************************
NOC:
Polooblačno až oblačno a ojedinele prehánky.
Najnižšia nočná teplota 9 až 5 st.
Severný až severovýchodný vietor 2 až 5 m/s (5 až 20 km/h).

PIATOK:
Polooblačno až oblačno a ojedinele prehánky. Zrána ojedinele hmlisto.
Najvyššia denná teplota 14 až 18, na severe miestami okolo 12 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 4 st.
Severný až severovýchodný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).