Friday, September 26, 2008

Pripravil Michal Novák

17:30 26.09.2008

* V Nemecku zadržali teroristov na palube lietadla

* Rusko bude bojovať proti pirátom

* K Bermudám sa blíži tropická búrka

* Vo Vysokých Tatrách dnes otvorili prvý apartmánový hotel

* Levočská nemocnica má nového strategického investora

Príjemný podvečer

Nemecké špeciálne jednotky vtrhli dnes ráno do lietadla spoločnosti KLM na letisku Kolín/Bonn a zadržali dvoch ľudí, ktorí pravdepodobne chceli uskutočniť teroristický útok, uviedli policajné zdroje. Bezpečnostné zložky zadržali 23-ročného Somálčana a o rok staršieho občana Nemecka, ktorý je somálskeho pôvodu. Polícia našla dôkazy o samovražedných úmysloch v ich bytoch. Podozriví tu zanechali listy na rozlúčku. V nich podľa polície uviedli, že sa chcú zúčastniť na "svätej vojne" a teroristických útokoch. Lietadlo malo namierené do holandského Amsterdamu.

Rusko sa rozhodlo zasiahnuť voči pirátom, a vyšle bojovú loď z Baltického mora do oblasti somálskeho pobrežia. Včera tam piráti uniesli ukrajinskú nákladnú loď s 30 tankami na palube. Zatiaľ nie je jasné, pre koho boli určené. Ukrajinské ministerstvo zahraničia únos lode potvrdilo. Sedemnásť členov posádky tvoria Ukrajinci, štyria sú ruskej a jeden lotyšskej národnosti. V tomto roku už piráti pri somálskych brehoch uniesli viac než 30 lodí. Momentálne zadržujú 14 lodí a viac ako 300 členov posádky. ,

Tropická búrka Kyle, ktorá sa sformovala nad Atlantickým oceánom, sa blíži k Bermudám a môže sa pred dosiahnutím americkej pevniny zmeniť na hurikán. Vietor búrky momentálne dosahuje 95 kilometrov za hodinu. Bermudy sú zámorským územím Veľkej Británie a nachádzajú sa pri juhovýchodnom pobreží Spojených štátov amerických.

Letecká spoločnosť British Airways zrušila dnes vyše desať letov z letiska Heathrow po štvrtkovej poruche počítača na letovej kontrole. Spoločnosť zrušila lety do Európy alebo v rámci Británie. Problém vyústil do obmedzenia počtu lietadiel vstupujúcich do britského vzdušného priestoru. Letovú kontrolu zabezpečuje spoločnosť Nats, ktorá mala problémy s počítačmi už viackrát.

Na viacerých miestach v Grécku opäť útočili podpaľači, ktorí sa zamerali na autosalón, banku a na osobné vozidlá, uviedla polícia. V Aténach zistili šesť útokov, ktorých terčom sa stala aj grécka pobočka Eurobanky. V meste Solún zas explodovali plynové bomby pred daňovým úradom. Pri incidentoch sa nikto nezranil, vznikli len materiálne škody. Polícia z útokov viní anarchistické skupiny, ktoré pravidelne atakujú banky, vládne budovy, policajné stanice, či vozidlá.

Výbuch bomby na koľajniciach v Pakistane vykoľajil osobný vlak, v ktorom zahynuli šiesti ľudia. Explózia vo východnej provincii Pandžáb silno poškodila jeden vlakový vozeň a zranila ďalších vyše 15 ľudí. K bombovému útoku došlo krátko po tom, čo pakistanská armáda oznámila, že ich jednotky počas mesačnej ofenzívy pri hraniciach s Afganistanom zabili viac ako tisíc rebelov z teroristickej siete al-Kájda a militantného hnutia Taliban.

Polícia chytila v moravskom meste Břeclav podozrivého poštára, ktorý v rokoch 2001 až 2006 vykradol približne 40-tisíc listov. Z břeclavskej železničnej stanice si odnášal vrecia plné zásielok zo zahraničia. Muž sa k činu priznal a hrozia mu dva roky väzenia. Českej pošte spôsobil škodu 11-tisíc českých korún. Za päť rokov ukradol 71 poštových vriec z listami a ukryl ich v nepoužívanom tuneli. Z obálok bral poštové známky a bankovky.

Rezort obrany prepustí do konca roka viac ako 20 percent civilných zamestnancov. Ako dnes uviedol minister obrany Jaroslav Baška, ide o ďalší krok k zefektívneniu činnosti rezortu. O tom, kto rezort bude musieť opustiť, rozhodnú podľa ministra generálni riaditelia dotknutých sekcií. Ozbrojené sily dnes majú približne 15 500 vojakov a v rezorte je okolo 8 600 zamestnancov.

Na náhradu škôd a uhradenie nákladov, ktoré vznikli po povodniach na v tomto roku, by mal štát vyčleniť asi 624 miliónov korún (20,72 mil. €). Povodne spôsobili v prvom polroku škody za takmer 1,4 miliardy korún. Najviac postihnutými boli regióny východného Slovenska. Napríklad v Prešovskom kraji povodne postihli 142 a v Košickom kraji 38 obcí.

„Zdá sa, že v danom prípade to ochranári prehnali,“ povedal dnes po obhliadke Tichej a Kôprovej doliny v Tatranskom národnom parku predseda vlády Robert Fico. V oboch dolinách došlo podľa premiéra k obrovskému rozšíreniu podkôrneho hmyzu a dochádza k obrovským škodám na porastoch vo Vysokých Tatrách. Lykožrútová kalamita je podľa Fica druhou kalamitou po veternej, ktorá vážne zasiahla tatranské lesy. Škody spôsobené podkôrnym hmyzom sú podľa Fica už väčšie, ako boli škody spôsobené veternou kalamitou v roku 2004.

Kurzy NBS platné od pondelka:
EUR1 30,29
USD1 20,69
GBP1 38,10

SPORT

Prehrami oboch slovenských hráčok sa skončil štvrťfinálový program singlovej súťaže na tenisovom turnaji v Pekingu. Najskôr Dominika Cibulková podľahla štvrtej nasadenej Ruske Svetlane Kuznecovovej. Daniela Hantuchová nestačila na najvyššie nasadenú, Srbku Jelenu Jankovičovú, a za 91 minút je podľahla 5:7, 1:6.

Slovenský futbalista Marek Hamšík nie je na predaj. Už viackrát vypočutý refrén z úst prezidenta SSC Neapol zaznel aj v aktuálnom rozhovore pre Gazzetta dello Sport. 21-ročný rodák z Banskej Bystrice neustále teší gólmi a výbornou hrou nielen fanúšikov Neapola, ale dráždi aj zástupcov európskych veľkoklubov. Jeho tri presné zásahy v úvodných štyroch dueloch novej sezóny Serie A hovoria jasnou rečou. Podľa goal.com majú o neapolský klenot záujem v Chelsea, Manchestri United, Juventuse aj Interi Miláno. Neapol vraj odmietol 28-miliónovú ponuku z FC Chelsea a vzhľadom na dlhodobý kontrakt do roku 2013 zatiaľ pod Vezuvom nechcú o odchode Hamšíka ani počuť. Zaujímavosťou je, že Hamšík v aktuálnej sezóne rozvlnil sieť za súperovými brankármi v každej súťaži, v ktorej sa predstavil, teda v UEFA-Intertoto Cupe, v Pohári UEFA, v drese národného mužstva v kvalifikácii o postup na MS 2010 a pochopiteľne aj v Serie A.

Dnes pred začiatkom tréningov na nedeľnú Veľkú cenu Singapuru seriálu MS F1 museli na niekoľko desiatok minút evakuovať osadenstvo boxov tímu BMW Sauber. Po tom, ako singapurská polícia dostala informáciu, že je v nich ukrytá bomba, muselo 40 mechanikov a členov tímu opustiť boxy, ktoré prehľadali špecialisti. Podľa švajčiarskeho Blicku už ráno kontrolovala všetky boxy policajná hliadka s dvoma psami cvičenými na vyhľadávanie narkotík. Ani táto však nič nenašla.

Výsledky dopingových testov Lanca Armstronga, ktorý sa chce po troch rokoch pauzy opäť vrátiť v januári 2009 do profesionálneho cyklistického pelotónu, budú dostupné aj pre verejnosť. Sedemnásobný víťaz Tour de France to potvrdil počas včerajšej tlačovej konferencie v Las Vegas. Armstrong bude na svojom antidopingovom programe spolupracovať s veľkým bojovníkom proti dopingu Donom Catlinom.

***************************************

V noci bude jasno až polojasno, spočiatku miestami oblačno.
Najnižšia nočná teplota 7 až 3 st., v dolinách a kotlinách miestami okolo 1 st.

Zajtra bude jasno až polooblačno. Zrána ojedinele hmlisto.
Najvyššia denná teplota 15 až 20, na severe miestami okolo 13 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 5 st.
Severný až severovýchodný vietor do 20 km/h