Friday, September 26, 2008

Pripravil Michal Novák: Nemecké špeciálne jednotky zadržali teroristov v lietadle

15:00 26.09.2008

Americkí zákonodarcovia včera večer dosiahli základnú dohodu o rozsiahlom finančnom pláne na záchranu krachujúceho trhu. Podstatný pokrok v záchrannom pláne za 700 mld. USD dosiahli pred stretnutím Georgea Busha s kandidátmi na post prezidenta - demokratom Barackom Obamom a republikánom Johnom McCainom. Zákonodarcovia však odmietli poskytnúť detaily tohto plánu.

Nemecké špeciálne jednotky vtrhli dnes ráno do lietadla spoločnosti KLM na letisku Kolín/Bonn a zadržali dvoch ľudí, ktorí pravdepodobne chceli uskutočniť teroristický útok, uviedli policajné zdroje. Bezpečnostné zložky zadržali 23-ročného Somálčana a o rok staršieho občana Nemecka, ktorý je somálskeho pôvodu. Polícia našla dôkazy o samovražedných úmysloch v ich bytoch. Podozriví tu zanechali listy na rozlúčku. V nich podľa polície uviedli, že sa chcú zúčastniť na "svätej vojne" a teroristických útokoch. Lietadlo malo namierené do holandského Amsterdamu.

Na viacerých miestach v Grécku opäť útočili podpaľači, ktorí sa zamerali na autosalón, banku a na osobné vozidlá, uviedla polícia. V Aténach zistili šesť útokov, ktorých terčom sa stala aj grécka pobočka Eurobanky. V meste Solún zas explodovali plynové bomby pred daňovým úradom. Pri incidentoch sa nikto nezranil, vznikli len materiálne škody. Polícia z útokov viní anarchistické skupiny, ktoré pravidelne atakujú banky, vládne budovy, policajné stanice, či vozidlá.

Výbuch bomby na koľajniciach v Pakistane vykoľajil osobný vlak, v ktorom zahynuli šiesti ľudia. Explózia vo východnej provincii Pandžáb silno poškodila jeden vlakový vozeň a zranila ďalších vyše 15 ľudí. K bombovému útoku došlo krátko po tom, čo pakistanská armáda oznámila, že ich jednotky počas mesačnej ofenzívy pri hraniciach s Afganistanom zabili viac ako tisíc rebelov z teroristickej siete al-Kájda a militantného hnutia Taliban.

Polícia chytila v moravskom meste Břeclav podozrivého poštára, ktorý v rokoch 2001 až 2006 vykradol približne 40-tisíc listov. Z břeclavskej železničnej stanice si odnášal vrecia plné zásielok zo zahraničia. Muž sa k činu priznal a hrozia mu dva roky väzenia. Českej pošte spôsobil škodu 11-tisíc českých korún. Za päť rokov ukradol 71 poštových vriec z listami a ukryl ich v nepoužívanom tuneli. Z obálok bral poštové známky a bankovky.

Na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách dnes otvorili prvý apartmánový hotel. Výstavba štvorhviezdičkového hotela Crocus trvala dva roky a stála viac ako 341,5 mil. Sk. Hotel má 80 apartmánov v troch veľkostných kategóriách. Najmenšie majú plochu takmer 36 štvorcových metrov, najväčšie 103 štvorcových metrov. Momentálne je z 80 apartmánov predaných 68, ďalších päť je rezervovaných. Voľných je už len sedem apartmánov.

Spevák kapely Led Zeppelin Robert Plant sa rozhodol pripojiť k svojim kolegom pri príprave comebackového turné. Členovia skupiny Jimmy Page, John Paul Jones a Jason Bonham začali skúšať bez svojho frontmana po jeho vyjadrení, že "hudobný priemysel je príliš prebyrokratizovaný" a to ho odrádza od myšlienky comebacku. Podľa informácií britského denníka The Sun však Plant zistil, že nemôže pri projekte chýbať. Keď si uvedomil, že kapela je ochotná vyraziť na turné aj bez neho, údajne zmenil názor. Myšlienka koncertnej šnúry prišla po obrovskom úspechu minuloročného decembrového vystúpenia britskej kapely v Londýne.

SPORT

Slovenský futbalista Marek Hamšík nie je na predaj. Už viackrát vypočutý refrén z úst prezidenta SSC Neapol zaznel aj v aktuálnom rozhovore pre Gazzetta dello Sport. 21-ročný rodák z Banskej Bystrice neustále teší gólmi a výbornou hrou nielen fanúšikov Neapola, ale dráždi aj zástupcov európskych veľkoklubov. Jeho tri presné zásahy v úvodných štyroch dueloch novej sezóny Serie A hovoria jasnou rečou. Podľa goal.com majú o neapolský klenot záujem v Chelsea, Manchestri United, Juventuse aj Interi Miláno. Neapol vraj odmietol 28-miliónovú ponuku z FC Chelsea a vzhľadom na dlhodobý kontrakt do roku 2013 zatiaľ pod Vezuvom nechcú o odchode Hamšíka ani počuť. Zaujímavosťou je, že Hamšík v aktuálnej sezóne rozvlnil sieť za súperovými brankármi v každej súťaži, v ktorej sa predstavil, teda v UEFA-Intertoto Cupe, v Pohári UEFA, v drese národného mužstva v kvalifikácii o postup na MS 2010 a pochopiteľne aj v Serie A.

7.kolo, 26. september 2008
Martin - L. Mikuláš o 17:00
Kežmarok - Nitra o 17:00
Trenčín - Zvolen o 17:30
Košice - Skalica o 17:30
Slovan - SR 20 o 18:00
7.kolo, 27. september 2008
B. Bystrica - Poprad o 17:15

***************************************

V noci bude jasno až polojasno, spočiatku miestami oblačno.
Najnižšia nočná teplota 7 až 3 st., v dolinách a kotlinách miestami okolo 1 st.

Zajtra bude jasno až polooblačno. Zrána ojedinele hmlisto.
Najvyššia denná teplota 15 až 20, na severe miestami okolo 13 st. Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 5 st.
Severný až severovýchodný vietor do 20 km/h