Sunday, September 28, 2008

pripravila katarína plavčanová Američania majú záchranu pre banky

9.00
Lídri amerického Kongresu a vláda prezidenta Georgea Busha sa počas víkendovej noci dohodli na detailoch záchranného plánu pre banky. Pomoc vo výške 700 miliárd dolárov má pomôcť oslabenej ekonomike. Plán je zatiaľ najväčšou vládnou pomocou pre trhy od veľkej krízy v roku 1929. Má tiež odvrátiť riziko prehĺbenia poklesu, ktorý ohrozuje aj Európu. Na jeho podporu má v piondelok vystúpiť s prejavom aj americký prezident George Bush.

V Rakúsku ukončili hlasovanie v predčasných parlamentných voľbách. Zvíťazila Sociálnodemokratická strana Rakúska s 29 percentami hlasov. Konzervatívna Rakúska ľudová strana je druhom mieste s 25 percentami. Ultrapravicová Slobodná strana Rakúska dostala 18 percent, Zelení 10 percent a krajne pravicový Zväz pre budúcnosť Rakúska 11,5 percenta. Ultrapravičiari by tak získali spolu takmer 30 percent, čo je viac než sociálni demokrati doterajšieho kancelára Alfreda Gusenbauera.
  

Žiadny opozičný kandidát nezískal parlamentný mandát vo včerajších voľbách v Bielorusku. Informovala o tom Ústredná volebná komisia. Všetci prominentní opoziční kandidáti utrpeli porážku. Tí, ktorí kandidovali v zostávajúcich 11 okrskoch, nie sú veľmi známi, dodala s tým, že občania volili istotu pred obavami z príchodu nových tvárí. Volebná komisia zverejní úplné výsledky volieb v priebehu pondelka.

Na cestách bude na nedisciplinovaných vodičov striehnuť dvakrát viac policajtov ako donedávna. K tisícke dopravných policajtov pribudlo po celom Slovensku od augusta ešte 1 300 ďalších. Šoféri by sa preto nemali spoliehať, že mužov zákona bude málo a vysokým pokutám sa ľahko vyhnú. Aj keď dvojnásobne vyššie pokuty, až do 40-tisíc korún (1 328 eur), im budú hroziť až od februára, odkedy začne platiť nový zákon o cestnej premávke.

Zákaz zisku zdravotných poisťovní zachránil životy mnohým občanom, vyhlásil v diskusnej relácii televízie TA3 V politike minister zdravotníctva Richard Raši. Podľa ministra zákaz zisku garantuje ľuďom s ťažkými diagnózami najlepšiu možnú liečbu, pretože znemožňuje poisťovniam odčerpávať verejné zdroje, ktoré majú ísť na zdravotnú starostlivosť. Neobáva sa ani arbitráží, ktorými sa chcú poisťovne dožadovať ušlého zisku. Štát podľa Rašiho v sporoch s poisťovňami ťahá za silnejší koniec. Presvedčený je tiež o tom, že štát musí kontrolovať rozpočty súkromných poisťovní, aby mal istotu, že do systému zdravotníctva ide všetko, čo tam ísť má.

Štyri nové verzie českej štátnej hymny predstavili včera v Panteóne Národného múzea v Prahe pri príležitosti Dňa českej štátnosti. Národ bez symbolov je národom bez minulosti a bez budúcnosti," citoval Topolánka server idnes.cz. Štátna hymna plní rovnaké funkcie ako štátny znak alebo vlajka, pretože spája ľudí bez ohľadu na ich bydlisko či vzdelanie. Topolánek je presvedčený, že "hymna však priamočiarejšie a silnejšie zasahuje ľudské emócie".

Najvyššie nasadená srbská tenistka Jelena Jankovičová sa stala víťazkou dvojhry na turnaji WTA China Open v Pekingu. Štvrťfinálová premožiteľka našej Daniely Hantuchovej si vo finále poradila s turnajovou štvorkou Ruskou Svetlanou Kuznecovovou za 74 minút hladko v dvoch setoch 6:3 a 6:2.

Trénera futbalistov Spartaka Trnava Vladimira Vermezoviča vedenie klubu odvolalo z funkcie. Nahradiť by ho mal Karol Pecze, ktorý v Trnave naposledy pôsobil v sezóne 1996/97.

8-me kolo hokejovej extraligy: Poprad - Martin 3:2 pp a sn, Skalica - Slovan Bratislava 2:1 pp, Zvolen - Kežmarok 4:2, Liptovský Mikuláš - Košice 1:4, 20 Slovensko - Trenčín 1:4

EUR 30,29, USD 20,69, GBP 38,10
************************************
Jasno až polojasno. Ráno a dopoludnia miestami hmla alebo zamračené
nízkou oblačnosťou.
Najvyššia denná teplota 16 až 20 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 9 st.
Prevažne južný vietor do 5 m/s (20 km/h).