Monday, September 29, 2008

Pripravil Michal Novák: Izrael znepokojili výsledky volieb v Rakúsku

14:00 29.09.2008

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo znepokojenie v súvislosti s výsledkami parlamentných volieb v Rakúsku, v ktorých zaznamenala úspech krajná pravica. "Sledujeme so znepokojením a úzkosťou vzostup frakcií, ktoré podporujú xenofóbiu, popieračov holokaustu a spoluprácu s neonacistami," povedal hovorca ministerstva. Ultrapravicové politické zoskupenia Slobodná strana Rakúska a Zväz pre budúcnosť Rakúska získali v nedeľňajších voľbách podľa predbežných výsledkov spolu takmer 30 percent hlasov.

Všetci 11 európski turisti a ôsmi egyptskí sprievodcovia unesení pred desiatimi dňami v odľahlej časti Sahary sú na slobode a v dobrom zdraví, uviedla dnes egyptská štátna televízia. Turisti z Talianska, Nemecka, Rumunska a ôsmi Egypťania majú pristáť na káhirskom letisku, kam ich priváža vojenské lietadlo. Skupinu prepadli v piatok minulý týždeň na juhozápade Egypta štyria maskovaní muži a zavliekli ich do Sudánu. Podľa egyptských zdrojov únoscovia požadovali za ich prepustenie milióny eur.

Päť zo šiestich častí Eurotunela, ktorý pred takmer tromi týždňami zasiahol požiar, prevádzkovatelia už otvorili a doprava sa postupne vracia do pôvodných koľají, uviedla firma Eurotunnel. Opravy umožnia prevádzkovateľom od stredy dokonca zvýšiť premávku zo 170 na 210 vlakov denne a navrátiť sa späť k plnej kapacite, hoci s upraveným jazdným poriadkom, píše firma vo vyhlásení. Tunel spája anglický Folkestone a francúzske mesto Calais, chodí cez neho vysokorýchlostný vlak Eurostar a vlaky prevážajúce osobné a nákladné vozidlá.

Irán dnes oznámil, že bude pokračovať v obohacovaní uránu napriek piatej rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN, ktorá vyzýva islamskú republiku na zastavenie jej jadrového programu. "Obohacovanie (uránu) je našim právom a myslíme si, že zastavenie je ilegálnou požiadavkou uviedol hovorca ministerstva zahraničia Hassan Gašgáví. Bezpečnostná rada už v minulosti uvalila na Irán tri série sankci. Spojené štáty a ich európski spojenci presadzovali prijatie ďalších, prísnejších sankcií, narazili však na odpor Ruska a Číny.

Traja čínski astronauti sa vrátili na späť na Zem po tom, čo sa stali prvými obyvateľmi Číny, ktorých vypustili do voľného vesmíru. Vysoký predstaviteľ tamojšieho vesmírneho výskumu informoval, že zatiaľ najambicióznejšia misia najľudnatejšej krajiny sveta, Čínu priblížila k cieľu vybudovať v kozme vlastnú vesmírnu stanicu. "Plánujeme ísť aj do odľahlejších oblastí," vyhlásil Wang a dodal, že jeho krajina dúfa vo vyslanie ľudskej posádky na mesiac už "v blízkej budúcnosti". Zatiaľ jedinou krajinou, ktorej sa to podarilo, boli v roku 1969 Spojené štáty.

Predseda vlády Robert Fico dnes pred médiami vyzval predsedu Strany maďarskej koalície Pála Csákyho, aby prestal svojimi vyjadreniami o autonómii južných území ubližovať Slovensku a slovensko-maďarským vzťahom. Csáky sa v zahraničných médiách vyjadril, že sa cíti byť na Slovensku ohrozovaný a že riešenie situácie vidí v autonómii. Fico Csákyho vyzval, aby sa so starosťami o svoju bezpečnosť obrátil na ministerstvo vnútra.

Csáky považuje dnešné slová Roberta Fica za nekompetentné a manipulatívne. Podľa neho politik na úrovni predsedu vlády, by vo svojich vyhláseniach mal vychádzať z presných a autorizovaných zdrojov. Podľa Csákyho práve Ficova vláda a koalícia robia také kroky, ktoré spôsobujú napätie v slovensko-maďarských vzťahoch.

Náhodní turisti, ale predovšetkým žiaci základných škôl čistili Tatry od odpadkov. Viac ako 1 300 účastníkov akcie Čisté hory, medzi nimi aj niekoľko jednotlivcov z Českej republiky a Poľska, vyzbieralo takmer 600 kg smetí. Najznečistenejším bolo okolie Hrebienka.

Sport

Hokejista Marián Gáborík sa druhýkrát zapojil do tréningu v rámci kempu klubu Minnesota Wild pred novou sezónou NHL a v utorok by mohol odohrať prípravný duel proti Chicagu. Trenčiansky odchovanec mal doteraz problémy so svalom na pravej nohe a nenastúpil v ani jednom z troch prípravných zápasov Wild. "Nie je to ideálne, ale málokedy nastane v tomto hokejovom biznise ideálna situácia. povedal generálny manažér Wild.

************************************

Popoludní bude Slnečno.
Najvyššia denná teplota 15 až 21 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 9 st.
Prevažne južný vietor do 20 km/h.