Tuesday, September 23, 2008

pripravila katarína plavčanová Vízová povinnosť pre Slovákov do USA bude zrušená ešte za vlády súčasného amerického prezidenta Georgea Busha

13.00
Gruzínsko dnes oznámilo, že nad svojím územím južne od separatistického regiónu Južné Osetsko zostrelilo ruské prieskumné bezpilotné lietadlo. Ruské sily vnikli hlbšie na územie Gruzínska minulý mesiac, keď odrazili útok Tbilisi, zameraný na opätovné získanie kontroly nad proruským Južným Osetskom. Gruzínske sily vytlačili aj z pozícií vo vnútri Abcházska. Pozorovatelia Európskej únie, ktorí budú rozmiestnení v Gruzínsku na základe dohody o prímerí, pricestujú do krajiny v priebehu tohto týždňa.

Približne 20-ročný muž spustil streľbu na strednej škole vo fínskom meste Kauhajoki. Muža už odzbrojili a zatkli. Presný počet zranených ani obetí nie je zatiaľ známy, no podľa šéfa miestnych hasičov zahynulo pri incident veľa ľudí. V novembri minulého roku sa vo Fínsku odohral podobný incident, keď na škole v Tuusale zabil strelec ôsmich ľudí. Pravidlá vlastníctva zbrane pritom vo Fínsku patria medzi najprísnejšie na svete.

Vízová povinnosť pre Slovákov cestujúcich do USA bude zrušená ešte za vlády súčasného amerického prezidenta Georgea W. Busha, a to do konca októbra. Na stretnutí so zástupcami slovenskej verejnosti, nadácií, agentúr, médií a politiky v rezidencii veľvyslanca USA v Bratislave to v pondelok uviedol veľvyslanec Vincent Obsitnik. Ako dodal, v pondelok podpíše s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom posledné dve dohody potrebné pre zrušenie vízovej povinnosti.

Svetová organizácia na ochranu prírody minulý týždeň pohrozila tým, že Vysoké Tatry by mohli prísť o štatút národného parku. Ministerstvo prostredníctvom hovorcu v pondelok zaujalo stanovisko, v ktorom uvádza, že zrušenie Tatranského národného parku nehrozí. Organizácia minulý týždeň uviedla, že Vysokým Tatrám hrozí odobratie štatútu národného parku. Dôvodom má byť podnikateľský boom, ktorý je v rozpore s odporúčaniami svetovej ochranárskej organizácie.

Slovensko je na 52. mieste spomedzi 180 štátov sveta vo vnímaní korupcie za rok 2008. Informáciu zverejnila Transparency Internacional Slovensko. Z 10 bodovej stupnice, kde hodnotenie 10 znamená, že verejný sektor danej krajiny je vnímaný ako čistý, má Slovensko päť bodov.

Britský jazdec formuly 1 Lewis Hamilton a zástupcovia jeho tímu McLaren v pondelok predniesli trojčlennej odvolacej komisii Svetovej automobilovej federácie (FIA) svoje argumenty v súvislosti s úsilím získať späť víťazstvo z Veľkej ceny Belgicka. Po súboji s Fínom Kimim Räikkönenom dostal Hamilton dodatočne od komisárov 25-sekundovú penalizáciu, a to znamenalo jeho pokles z prvého miesta na tretie. Verdikt by mali oznámiť dnes.

Potápajúca sa majstrovská futbalová loď Artmedie Petržalka možno príde o ďalšieho veľmi dôležitého člena posádky. Záujem o útočníka Zbyňka Pospěcha, ktorý bol predovšetkým v tohtosezónnych predkolách Ligy majstrov pevnou súčasťou ofenzívy "bielo-čiernych", prejavil záujem český prvoligový klub 1. FC Brno.
************************************
POPOLUDNIE:
Oblačno až zamračené, na juhu západného a stredného Slovenska polooblačno až oblačno. Ojedinele slabý dážď alebo prehánky, v polohách nad 1 600 m zrážky snehové.
Najvyššia denná teplota 14 až 18, na severe okolo 12 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 4 st.
Prevažne severný vietor do 5 m/s (20 km/h).