Tuesday, September 23, 2008

Pripravil Mical Novák: Indickí robotníci dobili na smrť bývalého šéfa

11:00 23.09.2008

Prepustení indickí robotníci dobili na smrť indického šéfa talianskej firmy, ktorá ich prepustila, uviedla polícia. Početná skupina bývalých zamestnancov spoločnosti na automobilové súčiastky napadla na zvolanom stretnutí výkonného šéfa spoločnosti. Spoločnosť prepustila pred troma mesiacmi vyše 100 robotníkov, v pondelok však zorganizovala stretnutie v snahe dohodnúť sa s niektorými bývalými zamestnancami. Polícia zatkla 63 ľudí. V zatýkaní však bude pokračovať.

Venezuelský prezident Hugo Chávez pricestoval do Pekingu, kde odštartuje svoju týždňové turné po Číne, Rusku a EurópeCieľom návštevy prezidenta je zabezpečiť vyšší predaj venezuelskej ropy v Číne. Venezuelský prezident ešte minulý mesiac uviedol, že jeho krajina vypustí z Číny 1. novembra aj svoj prvý satelit a od Pekingu plánuje nakúpiť viac ako 20 čínskych bojových stíhačiek.

Bez účasti opozície pokračuje rokovanie Národnej rady. Dôvodom sú body, ktoré predkladá minister spravodlivosti Štefan Harabin. V rokovacej sále ostali z opozičných poslancov len zástupcovia konzervatívnych demokratov. Ignorovanie rokovania o Harabinových návrhoch avizoval počas víkendu predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Podľa neho je nemysliteľné, aby v demokratickej vláde zasadal človek, ktorý bez hanby klame a ktorý nespochybniteľne má kontakty na mafiu. vyhlásil Dzurinda.

Dnes je na Slovensku benzín lacnejší o 50 halierov za liter. Priemerná cena 95-ky sa tak po zlacnení pohybuje pod hranicou 39,40 Sk za liter. Ako ďalej agentúru SITA informoval internetový portál natankuj.sk, dôvodom je pokles cien benzínov na burze v Rotterdame, ktorý nasledoval vývoj cien ropy vo svete. Cena nafty sa meniť nebude.

Ceny ropy vzrástli v pondelok takmer o 16 %, čo bolo najväčšie zaznamenané jednodňové posilnenie. Ropa sa tak odrazila od minulotýždňového prepadu takmer na 90 USD za barel. Cena londýnskej ropy Brent stúpla o takmer 6a pol USD na vyše 106 USD za barel.

SPORT

Vedenie futbalového klubu FC Nitra podpísalo trojročný kontrakt s kanonierom Róbertom Rákom. Tridsaťročný útočník obliekal od leta 2007 dres bieloruského Dinama Minsk, no najmä v tomto roku sa nedokázal výraznejšie presadiť do základnej zostavy. Nitra je na 9. mieste tabuľky so ziskom 10 bodov za tri víťazstvá, jednu remízu a päť prehier a kanonier Rákových kvalít sa jej určite zíde.

Anglický futbalový klub Manchester United potrestala miestna futbalová asociácia pokutou 25 000 libier za 7 žltých kariet hráčov jeho mužstva v nedeľňajšom londýnskom stretnutí súťaže Premier League proti FC Chelsea (1:1). Kormidelník ManU Sir Alex Ferguson si však nemyslí, že členovia kádra úradujúceho anglického i európskeho šampióna hrali prehnane tvrdo či dokonca zákerne. " Brazílčan Luiz Felipe Scolari, mal trochu iný názor: "Ak hráč nerešpektuje rozhodcu, mal by vidieť žltú a možno dokonca červenú kartu. Nezáleží na tom, z akého je klubu," povedal portugalský tréner FC Chelsea.

******************************

Oblačno až zamračené, na západnom a strednom Slovensku miestami polooblačno až oblačno. Ojedinele slabý dážď alebo prehánky, najmä na severe územia. V polohách nad 1500 m zrážky snehové. Najvyššia denná teplota 13 až 18, na severe miestami okolo 11 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 3 st. Prevažne severný vietor do 20 km/h.