Friday, September 26, 2008

Medzi fínskymi študentmi sa šíri panika - objavili sa totiž krátke textové správy a internetové odkazy s vyhrážkami napodobnenia utorkovej masakry

9.00
Medzi fínskymi študentmi sa šíri panika - objavili sa totiž krátke textové správy a internetové odkazy s vyhrážkami napodobnenia utorkovej masakry na škole v meste Kauhajoki. Informovala dnes o tom agentúra Associated Press. Znepokojené deti aj ich rodičia zaplavili linky pomoci a desiatky detí neprišli do tried po vyhrážkach proti školám a študentom. Väčšina vyhrážok sa ukázala ako falošný poplach, polícia však každú z nich brala vážne, aby sa vyhla zopakovaniu masakry, počas ktorej 22-ročný Matti Juhani Saari v utorok zabil desať ľudí a napokon aj seba.

Viac ako 120 tisíc nemeckých lekárov a zdravotných sestier protestovalo vo štvrtok v centre Berlína. Búrili sa proti úsporným opatreniam v zdravotníctve, nesúhlasia s vládnym balíkom opatrení.

Prudké dažde na juhu a juhozápade Číny, ktoré so sebou priniesol tajfún Chakupit, zabili najmenej 18 ľudí vrátane jedného britského občana, ďalších 17 osôb je nezvestných.

Ak máte nápad ako premeniť svet na lepšie miesto, povedzte o tom spoločnosti Google a môžete získať milióny dolárov, ktoré vložia do vášho projektu. Google v súvislosti s 10. výročím svojej existencie vyhlásil tento týždeň program na získanie sveta meniacej myšlienky za desať miliónov dolárov od hocikoho, kdekoľvek na svete. Žiadny nápad nie je vylúčený a firma počíta s rôznorodou škálou návrhov od najmodernejších technológií po myšlienky s jednoduchšou realizáciou.

Google pre inšpiráciu zverejnil niekoľko skvelých myšlienok, o ktorých sa v minulosti dozvedel. Ide napríklad o projekt veľkorozmerného zásobníka vody nazvaného, ktorý dokáže pritiahnuť 90 litrov z riek do odľahlých dedín.

Niekedajší mafiánsky boss Mikuláš Černák sa bude pred súdom zodpovedať zo siedmich vrážd. Prešovský okresný súd prijal včera obžalobu prokuratúry. Černákovi v prípade dokázania viny hrozí 15 až 25-ročné väzenie alebo výnomočný trest. Spolu s Černákom sa pred súdom bude zodpovedať aj jeho švagor Jozef Matula a bývalý advokát Daniel Maukš. Obaja mali Černákovi podľa prokuratúry pomáhať pri organizovaní vraždy Mariána Karcela, ktorú údajne Černák nariadil z väzenia.

Cestovné v Mestskej hromadnej doprave v Poprade zdražie takmer o 100 %. Pri platbe mestskou čipovou kartou zostane cestovné v MHD v doterajšej výške. Súčasne s novými maximálnymi cenami cestovného v MHD poslanci odsúhlasili aj nákup 10 000 kusov mestských kariet pre obyvateľov Popradu. Cena jednej karty je 130 Sk a obyvatelia mesta ju dostanú na požiadanie bezplatne.

Od roku 2016 bude na futbalových majstrovstvách Európy štartovať 24 tímov namiesto terajších 16. Rozhodla o tom na svojom štvrtkovom zasadnutí v Bordeaux Komisia UEFA. Za vyšší počet účastníkov ME sa v uplynulých mesiacoch zasadzoval najmä prezident UEFA Michel Platini, ktorý argumentoval tým, že menšie krajiny budú mať väčšiu šancu prebojovať sa na finálový turnaj. Na dnešnom sa rozhodne sa rozhodne aj o tom, či Ukrajine s Poľskom umožnia zorganizovať EURO 2012.

Uzdravený Kaká sa vracia do brazílskej futbalovej reprezentácie na októbrové zápasy kvalifikácie o postup na MS 2010 proti Venezuele a Kolumbii. Do výberu sa nedostal jeho spoluhráč z AC Milano Ronaldinho.

Euro 30,29, americký dolár 20,58 a britská libra 38,24

***************************************
Polooblačno až oblačno a ojedinele prehánky alebo slabý dážď.
Najvyššia denná teplota 11 až 16, na juhu miestami do 18 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 4 st.
Severný až severovýchodný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h).