Monday, September 22, 2008

Pripravil Michal Novák: V Londýne bude možno nové letisko

18:00 22.09.2008

Starosta Londýna Boris Johnson uviedol, že zvažuje možnosť vybudovania nového medzinárodného letiska pri ústí rieky Temža, východne od britskej metropoly. Starostova štúdia vyvolala veľký záujem o myšlienku, ktorá sa prvýkrát objavila už v 70. rokoch. Odporcovia plánu presadzujú postavenie tretej pristávacej dráhy na letisku Heathrow. O návrhu by sa malo rozhodnúť do konca roka. Iniciatíva londýnskeho starostu by pomohla zmierniť preťaženosť súčasných londýnskych letísk Heathrow, Gatwick, Luton, Stansted a City Airp.

Bieloruská opozícia sa chystá bojkotovať budúcotýždňové parlamentné voľby v krajine, a to aj napriek ubezpečeniam prezidenta Alexandra Lukašenka, že zaručí ich demokratický priebeh. Bieloruská vláda pritom odmietla účasť opozície v regionálnych volebných komisiách. Tým podľa nich stratili možnosť podieľať sa na monitorovaní ľudového hlasovania. Západ doteraz odmietol uznať výsledky všetkých volieb, ktoré udržali pri moci Lukašenka po roku 1994.

Pakistanský prezident a premiér mali večerať v hoteli Marriott v Islamabade v čase samovražedného bombového útoku, pri ktorom v sobotu zahynulo najmenej 60 ľudí, miesto stretnutia však bolo na poslednú chvíľu zmenené. Uviedlo pakistanské ministerstvo vnútra. Spoločenská udalosť sa tak nekonala v Marriotte, čo zrejme zachránilo celé vedenie.

Britský letecký prepravca British Airways zrušil dočasne svoje lety do Pakistanu pre obavy z bezpečnosti po samovražedom útoku na hotel Marriott v Islamabade. Popri British Airways prehodnotili svoju bezpečnosť v krajine mnohé diplomatické misie a humanitárne skupiny.

Skupinu asi pätnástich turistov vrátane piatich Talianov, piatich Nemcov, jedného Rumuna a štyroch Egypťanov uniesli dnes štyria neznámi páchatelia na juhu Egypta. Informovali o tom káhirské zdroje a talianske ministerstvo zahraničia.

Bývalého vysokopostaveného úradníka estónskeho ministerstva obrany, ktorý mal v kompetencii tajné dokumenty, zatkli spolu s jeho manželkou pre podozrenie zo zrady. "Herman Simm je podozrivý z tajného zbierania a sprostredkovania tajných informácií cudziemu štátu". Aj keď hovorca názov krajiny "zatiaľ" nezverejnil, podľa pobaltskej tlačovej agentúry je Simm podozrivý zo špionáže pre Rusko. Simmovu manželku zatkli pre podozrenie zo spoluviny na zrade.

Minister školstva Ján Mikolaj verí, že na Slovensku bude menej vysokých škôl. Podľa neho ich počet sa zníži po komplexných akreditáciách, ktorými by malo počas roka prejsť 19 vysokých škôl. Vysoké školy by sa mali na základe výsledkov akreditácií rozdeliť na univerzitné vysoké školy, vysoké školy bez začlenenia alebo odborné vysoké školy.

Na neurčito dnes odročil Špeciálny súd v Pezinku pojednávanie s bývalými manažérmi spoločnosti Liehofruct White lady z Levoče. Pôvodne sa malo pojednávať celý týždeň. Podľa obžaloby deväť osôb daňovými podvodmi priviedlo liehovar do krachu. Škoda spôsobená pri podvodoch s DPH a spotrebnou daňou z liehu bola približne 350 miliónov korún (11,62 mil. €).

Od zajtra klesnú ceny benzínov o 50 halierov za liter. Priemerná cena 95-ky sa tak po zlacnení bude pohybovať pod hranicou 39,40 Sk za liter. Ako ďalej agentúru SITA informoval internetový portál natankuj.sk, dôvodom je pokles cien benzínov na burze v Rotterdame, ktorý nasledoval vývoj cien ropy vo svete. Cena nafty sa meniť nebude.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 30,29
USD1 20,79
GBP1 38,21

SPORT

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová postúpila do 2. kola dvojhry na turnaji v čínskom Pekingu. Sedmička turnaja zdolala v 1. kole Argentínčanku Giselu Dulkovú.

Dominika Cibulková zvíťazila v dnešnom stretnutí 1. kola dvojhry na turnaj v Pekingu nad Francúzkou Amélie Mauresmovou po trojsetovom boji za 150 minút 3:6, 6:4, 6:3 a nasledovala krajanku Danielu Hantuchovú do osemfinálového 2. kola.

V najnovšom rebríčku daviscupových tímov je stále na čele Rusko pred Spojenými štátmi americkými a Argentínou. Ani na ďalších priečkach nenastali zmeny: štvrtí sú Španieli, piati Chorváti a na 6. mieste zostali Švédi. Slováci klesli po víkendovej prehre so Srbskom z 8. na 10. miesto.

V 8. kole futbalovej druhej ligy zdolal včera FK Poprad - MŠK Žilinu 1:0. Najbližšie dva zápasy odohrajú popradskí futbalisti na pôde súpera. V sobotu cestujú do Podbrezovej. V domácom prostredí sa predstavia až 11. októbra proti Čadci.

*********************************

V noci má byť veľká oblačnosť až zamračené, na západe miestami zmenšená oblačnosť. Ojedinele slabý dážď.
Najnižšia nočná teplota 7 až 3 st.

Zajtra cez deň oblačno až zamračené, na severe miestami slabý dážď alebo prehánky, od výšky 1 500 m sneženie. Inde zrážky len ojedinele. Najvyššia denná teplota 13 až 18, na severe miestami okolo 11 st. Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 3 st. Prevažne severný vietor 5 až 20 km/h.