Tuesday, August 26, 2008

Zomrel Michal Dočolomanský

14.00
Známy slovenský herec Michal Dočolomanský zomrel dnes v predpoludňajších hodinách na Klinike pneumológie a ftizeológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v bratislavskom Ružinove. Potvrdila to hovorkyňa nemocnice. Nezabudnuteľný predstaviteľ Jánošíka z muzikálu Na skle maľované podľahol zákernej rakovine pľúc vo veku 66 rokov.

Americká polícia zatkla v Denveri štyroch mužov, ktorí údajne plánovali zabiť nádejného prezidentského kandidáta Baracka Obamu. V Denveri prebieha nominačný zjazd Demokratickej strany, ktorý má zvoliť Obamu za kandidáta na prezidenta. Zadržaní sa priznali, že vraždu plánovali na štvrtok, keď by mal Obama prevziať nomináciu na miestnom štadióne. Prípad vyšetruje tajná služba a FBI.


Americké námorníctvo dovezie humanitárnu pomoc do gruzínskeho prístavu, kde si ruské vojská zriadili kontrolné stanovištia. Situácia je najviac napätá práve tam, pretože aj keď podľa dohody o prímerí mnohé ruské vojská z mesta stiahli, stovky Rusov zostali v takzvaných bezpečnostných zónach, na ktoré si Moskva robí nároky.

Najmenej 16 ľudí hospitalizovali po núdzovom pristátí lietadla spoločnosti Ryanair vo francúzskom meste Limoges. Dôvodom bol prudký pokles tlaku v kabíne, v dôsledku čoho muselo lietadlo klesnúť o 8 km za päť minút. Boeing 737 so 175 ľuďmi na palube letel z anglického Bristolu do španielskej Barcelony.

Piráti pri somálskom pobreží pravdepodobne zadržiavajú osem lodí, medzi nimi aj loď brémskej lodiarskej spoločnosti so slovenským kapitánom, uviedla v utorok agentúra DPA. Piráti pri somálskom pobreží minulý týždeň zajali štyri lode - z Nemecka, Japonska, Iránu a Malajzie. Medzinárodný úrad pre moreplavbu varoval pred útokmi pirátov a vyzval na nasadenie vojnových lodí. Posádka unesenej nemeckej nákladnej lode je v poriadku, uviedla DPA s odvolaním sa na brémsku lodiarsku spoločnosť. Na lodi je 13-členná posádka - slovenský kapitán, a tiež ruskí a filipínski námorníci.

Občania, ktorí nie sú podnikateľmi, nemusia pri príležitostnom predaji duálne zobrazovať ceny. Vyplýva to z generálneho zákona o zavedení eura. Títo občania tak môžu svoje ceny pri predaji alebo prenájme aj naďalej uvádzať iba v slovenských korunách. Táto výnimka sa týka napríklad príležitostného predaja lesných plodín, húb alebo rastlinných a živočíšnych produktov z vlastnej drobnej pestovateľskej alebo chovateľskej činnosti. Duálne zobrazovanie sa netýka ani príležitostného predaja týchto produktov na trhoch.

Za rozumné i odvážne považuje český ekonóm a bývalý prezidentský kandidát Jan Švejnar rozhodnutie Slovenska rýchlo prijať euro. Odporúča aj Česku aby čo najskôr stanovilo termín jeho zavedenia. Podľa neho budú mať Slováci s prechodom na novú menu určité problémy, verí však, že sa s tým vysporiadajú. Prílišného zdražovania sa vraj neobáva. Česká ekonomika je podľa Švejnara na euro pripravená. Česi by si mali stanoviť termín pre novú menu. Splniteľným dátumom podľa neho je rok 2012.

Slovenská tenistka Magdálena Rybáriková bravúrne zvládla svoju premiéru na US Open, keď v 1. kole zdolala Argentínčanku Giselu Dulkovú 6:4, 6:0.

Nečakaná olympijská víťazka v skoku do výšky Tia Hellebautová pre belgické médiá vyhlásila, že v Londýne v roku 2012 nebude obhajovať svoj pekinský triumf.
***********************************
POPOLUDNIE:
Slnečno, miestami najmä na severe prechodne zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 23 až 27, na severe miestami okolo 21 st. Slabý vietor.