Wednesday, August 27, 2008

pripravila katarína plavčanová

17.30
* Po konzumácii nakazeného mäsa zomrelo v Kanade už 15 ľudí (Škandál okolo mäsa nakazeného listeriózou naberá v Kanade na rozmeroch)
* Francúzi varujú: Rusko nekončí, ďalším cieľom môže byť Ukrajina a Moldavsko
* Ceny roamingových hovorov zlacnejú


Príjemný podvečer
svet

Škandál okolo mäsa nakazeného listeriózou naberá v Kanade na rozmeroch. Prípad si totiž vyžiadal ďalšie obete. Po konzumácii mäsových výrobkov potravinového koncernu Maple Leaf medzičasom zomrelo už 15 osôb. Problémom pri nákaze je aj to, že inkubačná doba trvá až 70 dní. Úrad pre kontrolu potravín vydal nový zoznam ohrozených výrobkov, medzi ktorými sú aj balené sendviče. Ochorenie má príznaky ako pri chrípke - teplota, bolesti hlavy, nevoľnosť. Spomínanú firmu so sídlom v Toronte, ktorá z trhu stiahla viac než 200 mäsových výrobkov, dočasne zatvorili.

Južné Osetsko a Abcházsko, dve gruzínske separatistické oblasti, Rusko uznalo v súvislosti s tým, že tento krok urobilo mnoho západných štátov v prípade bývalej juhosrbskej provincie Kosovo. V britskom denníku Financial Times takto svoje rozhodnutie odôvodnil ruský prezident Dmitrij Medvedev.

Rusko uznaním gruzínskych odštiepeneckých regiónov Južné Osetsko a Abcházsko nekončí, v budúcnosti by sa mohlo zamerať na Krymský polostrov, Ukrajinu a Moldavsko, varuje francúzsky minister zahraničia Bernard Kouchner s tým, že takéto snahy by boli "veľmi nebezpečné". Taktiež vyhlásil, že Rusko sa uznaním separatistov dostalo "mimo medzinárodného práva" a porušilo bezpečnostné dohody.

Dvaja piloti lietadla spoločnosti Spanair, ktoré minulý týždeň havarovalo pri štarte z madridského letiska, nehlásili kontrolnej veži žiadny problém. Dnes o tom informovali letoví dispečeri, ktorí v osudný deň pracovali. Posledná komunikácia medzi pilotmi a kontrolnou vežou bola žiadosť o povolenie štartu. Obe čierne skrinky z havarovaného lietadla poslali na expertízu do Británie. Havária lietadla je považovaná za najhoršiu leteckú nehodu, aká sa stala v Španielsku za posledných 25 rokov. Zo 172 ľudí na palube zahynulo 154 osôb.

Dopravné lietadlo Boeing 747 spoločnosti Air France zišlo pri pristátí v kanadskom Montreale z dráhy. Nikto z 508 ľudí na palube pri incidente neutrpel zranenia. Stroj prilietajúci z Paríža zastal až v tráve za pristávacou dráhou. Pohotovostná služba previezla 490 pasažierov bezpečne do letiskovej budovy

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány spojil svoj osud s daňovou reformou a štátnym rozpočtom. Pokiaľ parlament na jeseň jeho návrhy odmietne, predseda vlády odstúpi. Hlavným cieľom pripravovaných opatrení je popri zachovaní rovnováhy rozpočtu zdynamizovanie hospodárstva a jeho rast. Dôležitým prostriedkom má byť vytváranie nových pracovných príležitostí a reforma daňového systému.

Podľa Svetovej banky počet ľudí žijúcich v rozvojových krajinách v extrémnej chudobe je väčší ako sa pôvodne predpokladalo. Svetová banka, ktorá sa snaží bojovať proti chudobe, evidovala v roku 2005 štvrtinu sveta, teda 1,5 mld. ľudí, ktorí žili pod hranicou extrémnej chudoby a ich denný príjem nedosahoval ani 1 a štvrť USD za deň.

Doma
Ceny hovorov v roamingu mobilných operátorov v krajinách EÚ od 30. augusta zlacnejú. Pre Slovákov tak bude maximálna cena eurotarify predstavovať maximálne 16,70 Sk za odchádzajúce a 8 Sk za prichádzajúce hovory. Do piatka však v platnosti naďalej ostávajú súčasné maximálne ceny eurotarify vo výške 19,60 Sk a 9,60 Sk za jednu minútu odchádzajúcich, resp. prichádzajúcich hovorov.

Tohtoročná úroda obilnín by mohla byť o viac ako tretinu lepšia než vlani. Vyplýva to z prognózy Štatistického úradu. Bohatšia by mala byť úroda takmer všetkých plodín. Najväčší nárast úrody, takmer o dve tretiny, čaká na pestovateľov kukurice. Lepšia úroda by mala byť aj napriek tomu, že na viacerých miestach Slovenska nebolo dobré počasie.

Posledná rozlúčka s hercom a dlhoročným členom Činohry SND Michalom Dočolomanským bude v utorok 2. septembra o 16:00 v bratislavskom krematóriu. Podľa jeho poslednej vôle a na žiadosť rodiny sa uskutoční len v kruhu rodiny a priateľov, bez prítomností médií. Pietna spomienka kolegov, priateľov a kultúrnej verejnosti bude v rovnaký deň o 12:00 v Sále činohry v novej budove SND. Známy slovenský herec Michal Dočolomanský zomrel včera predpoludním. Podľahol rakovine pľúc vo veku 66 rokov.

Do novembra bude mať popradské letisko novú príletovú halu a novú svetelnú približovaciu sústavu. Rozšírená príletová hala umožní vybavovať aj dve lietadlá, súčasne zo schengenského i mimoschengenského priestoru, čo doteraz nebolo možné. Vedúci obchodno-prevádzkového úseku PP letiska Juraj Rokfalusy

***letisko***

ŠPORT

Slovensko po utorku už nemá svojho zástupcu v najprestížnejšej európskej klubovej súťaži. Artmedia Petržalka sa však s Ligou majstrov v 3. predkole rozlúčila so vztýčenou hlavou, po debakli v Turíne (0:4) spred dvoch týždňov dokázala uhrať na domácej pôde zaslúženú remízu 1:1. Hlavnou ozdobou duelu bol určite krásny futbalový moment z 13. minúty stretnutia, keď kombinačnú akciu domácich po osi Ján Kozák - Branislav Obžera zakončil nechytateľnou parádou z hranice šestnástky Branislav Fodrek. Bolo mi potešením dostať taký gól, povedal brankár Gigi Buffon.
Kapitán Artmedie Ján Kozák

***kozo***

Obranca Juventusu Turín Zdeněk Grygera

***zdenek***

Artmedia však na medzinárodnej scéne nekončí, bude hrať v 1. kole Pohára UEFA. Meno súpera sa dozvie na piatkovom žrebe v Monte Carle.

Zámorský hokejový klub Toronto Maple Leafs sa údajne zaujíma o slovenského krídelníka Richarda Zedníka, ktorý momentálne pôsobí vo Floride Panthers. Florida však nemá dostatok kvalitných útočníkov a preto je otázne, či by sa slovenského reprezentanta chcela zbaviť. Zedník v uplynulej sezóne zaznamenal v 54 zápasoch 15 gólov a 11 asistencií.

***********************************
NOC:
Jasno až polojasno. K ránu v nižších polohách ojedinele hmla.
Najnižšia nočná teplota 15 až 11 st.
Slabý premenlivý vietor.

ŠTVRTOK:
Jasno až polooblačno. Popoludní miestami prechodne zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 24 až 28 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 16 st.
Slabý premenlivý vietor.