Monday, August 25, 2008

Pripravil Michal Novák: Zemetrasenie v Indonézii

9:00 26.08.2008

Bomba, ktorá ráno vybuchla neďaleko zhromaždenia v nepokojnej provincii Balúčistan na severozápade Pakistanu, zranila 20 ľudí. Pred nemocnicou, kam previezli zranených, z ktorých traja sú vo vážnom zdravotnom stave, sa zišiel dav ľudí.

Silné zemetrasenie o sile vyše 6 a pol stupňa zaznamenali v mori pri indonézskom ostrove Jáva, ktoré zaktivizovalo systém výstrahy pred tsunami. Do hodiny varovanie pred veľkými vlnami odvolali. Zatiaľ nie sú známe žiadne škody či zranenia.

Americký prezident George W. Bush požiadal svojho ruského partnera Dmitrija Medvedeva, aby neprijal rezolúciu parlamentu a neuznal Abcházsko a Južné Osetsko za nezávislé štáty. Medvedev však naznačil, že takáto kritika Kremeľ nezaujíma, zatiaľ však nereagoval na výzvu oboch komôr parlamentu, aby nezávislosť Abcházska a Južného Osetska podpísal. Vyhlásil pritom, že Moskva podporí voľbu obyvateľov oboch regiónov.

Thajskí demonštranti dnes zaútočili na budovu provládnej televízie a prerušili jej vysielanie počas protestov v hlavnom meste Bangkoku za rezignáciu premiéra Samaka Sundaraveja. Tisíce ďalších ľudí so štátnymi a kráľovskými vlajkami smerujú k ministerstvu dopravy. Demonštranti uviedli, že chcú zablokovať aj ďalšie kľúčové vládne budovy.

V americkom Denveri sa včera začal štvordňový konvent Demokratickej strany, na ktorom sa senátor Barack Obama aj formálne stane demokratickým kandidátom na funkciu amerického prezidenta. Dnes bude hlavným rečníkom bývalá americká prvá dáma a Obamova súperka v demokratických primárkach Hillary Clintonová. Obama vystúpi až vo štvrtok, v záverečný deň konventu.

Krajský úrad životného prostredia v Prešove sumarizuje škody, ktoré spôsobili júlové záplavy v Prešovskom kraji. Tie sa vyšplhali na vyše 456 mil. Sk, čo je viac ako 15 mil. €. V zozname ešte chýba údaj za mesto Bardejov, ktoré svoje škody zatiaľ nenahlásilo. Do dnešného dňa ešte trvá najvyšší III. stupeň povodňovej aktivity v piatich obciach Bardejovského okresu a v meste Bardejov, kde záchranné práce pokračujú. Povodne spôsobili najvyššie škody v okresoch Bardejov a Stará Ľubovňa. Škody nahlásilo 142 obcí a miest z 12 okresov kraja.

V Martine sa stretávajú neprofesionálne divadelné súbory. Na vrcholnom podujatí divadelnej sezóny Scénická žatva - vyberie odborná porota jeden kolektív a jeho inscenáciu, ktorú organizátori divadelného festivalu s najstaršou európskou tradíciou odmenia Cenou za tvorivý čin roka. Žatva je vyvrcholením sezóny amatérskeho divadla a umeleckého prednesu. Na žatve sa predstaví aj popradské divadlo Commedia s hrou Kapustnica. Žatva sa začína dnes a víťaza vyhlásia 30. augusta.

Najmä na neprimeranú rýchlosť bude zameraná dnešná dopravno-bezpečnostná akcia na Orave. Ide o jednu z viacerých preventívnych policajných akcií v Žilinskom kraji. Od 15:00 do 20:00 budú policajti merať rýchlosť nielen na cestách I., ale aj na cestách II. a III. triedy vo frekventovaných oravských obciach.

Kurzy NBS:

EUR1 30,31
USD1 20,52
GBP1 38,03

Sport

Po pondelňajšom postupe Magdalény Rybárikovej sa dnes predstavia v stretnutiach 1. kola na US Open zostávajúci traja slovenskí tenisti. Dominik Hrbatý nastúpi proti Španielovi Garcíovi-Lópezovi. Daniela Hantuchová bude čeliť nemeckej kvalifikantke Anne-Lene Grönefeldovej a Dominika Cibulková si zmeria sily s nenasadenou domácou veteránkou Jill Craybasovou.

Na trénera Vladimíra Weissa čaká dnes večer zrejme posledný zápas na lavičke FC Artmedia Petržalka. Vodvete LM čaká bratislavčanov Juventus Turín. Zápas sa začne 20.45.

Slovenskému futbalovému rozhodcovi Ľubošovi Micheľovi zverila Európska futbalová únia UEFA vedenie zápasu medzi domácou Wislou Krakov a FC Barcelona - 20.45 h. Micheľovi budú na čiarach asistovať Roman Slyško a Tomáš Somoláni. Štvrtým arbitrom je Mário Vlk.

Slovenská tenistka Magdálena Rybáriková zdolala v 1. kole dvojhry na US OPEN Argentínčanku Giselu Dulkovú hladko 6:4, 6:0. Jej súperkou v 2. kole bude iba 17-ročná Rakúšanka Tamira Paszeková.

Skvelý výsledok dosiahla na majstrovstvách sveta v orientačnej cyklistike v poľskom mestečku Stare Jablonki slovenská reprezentantka Hana Bajtošová, ktorá v šprinte získala zlato. Bajtošová skončila vlani na MS v šprinte tretia. V súťaži junioriek si bronz vybojovala Natália Tyszová.

Ukrajinský futbalový útočník Andrij Ševčenko úspešne absolvoval zdravotnú prehliadku v klube AC Milano. Jej úspešné absolvovanie bolo posledným krokom pred podpisom novej zmluvy a návratu do kádra "rossoneri".

*********************

Polooblačno až oblačno, na severe ojedinele slabé zrážky.
Najvyššia denná teplota 22 až 27, na Orave, Liptove a Spiši miestami okolo 20 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 14 st. Slabý, prevažne severozápadný vietor do 20 km/h.