Thursday, August 28, 2008

Pripravil Michal Novák: Rusko bude ľutovať svoje uznanie povstaleckých regiónov

10:00 28.08.2008

Bývalý gruzínsky prezident Eduard Ševarnadze uviedol, že Rusko bude ľutovať svoje uznanie povstaleckých regiónov. Podľa Ševarnadzeho, to "Bude to viesť k diskusiám o uznaní nezávislosti Čečenska a Dagestanu,". Ako povedal, Gruzínsko je jasným porazeným v súčasnom konflikte, hlavne keď ruské sily sú naďalej v čiernomorskom prístave Poti. Gruzínsko "fakticky prišlo o svoje územné práva a ekonomické škody sú obrovské," a vyzval na bojkotovanie zimných olympijských hier v Soči v roku 2014.

Tri roky po hurikáne Katrina, ktorý zničil New Orleans, sa obyvatelia mesta pripravujú na ďalšiu pohromu. Guvernér Louisiany vyhlásil včera stav ohrozenia a oznámil plán evakuácie pobrežných oblastí. Starosta New Orleans uviedol, že v meste nikto nezostane do príchodu tropickej búrky Gustav, ktorá smeruje na Kubu po vyčíňaní na Haiti a v Dominikánskej republike, kde hurikán zabil 22 ľudí.

Medzinárodná Federácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca požiadala otakmer 29 miliónov amerických dolárov vo forme potravinovej pomoci pre asi 260 tisíc ľudí v Zimbabwe. Podľa OSN vyše 5 miliónov obyvateľov Zimbabwe, teda takmer polovica z celkového počtu, na konci tohto roka pravdepodobne nebude mať prístup k potravinám. Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe bez ohľadu na opozíciu sformuje novú vládu.

Najmenej 10 ľudí vrátane policajného dôstojníka a pracovníkov väznice zahynuli pri samovražednom útoku. K výbuchu došlo dnes v posádkovom meste na severozápade Pakistanu, počas ich cesty do práce. . Incident bol posledným zo série krvavých útokov, ktoré zasiahli Pakistan od rezignácie prezidenta Parvíza Mušarrafa

Delegáti Demokratickej strany zvolili v histórii Spojených štátov vôbec prvého černošského kandidáta, Baracka Obamu do prezidentských volieb, ktoré budú 4. novembra. Senátora Josepha Bidena nominovali na post viceprezidenta Spojených štátov.

Kurzy NBS:
EUR1 30,31
USD1 20,52
GBP1 37,90

SPORT

Ešte minimálne rok budú môcť hokejoví fanúšikovia Colorado Avalanche a celej NHL obdivovať umenie Joa Sakica. Tridsaťdeväťročný útočník podpísal s denverským klubom zmluvu na ďalšiu, v poradí už 20. sezónu. Sakic zinkasuje 6 miliónov dolárov.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková po postupe do 2. kola dvojhry bola na turnaji US Open úspešná aj v úvodnom kole v deblovej súťaži. S Francúzkou Virginie Razzanovou zdolali Švajčiarsko-francúzske duo Timea Bacsinszká, Alizé Cornetová 1:6, 7:5, 6:3.

Magdaléna Rybáriková postúpila už do 3. kola dvojhry na US Open, čo znamená jej nový osobný rekord na úrovni "veľkej štvorky". Devätnásťročná piešťanská rodáčka zvíťazila v 2. kole nad Rakúšankou Tamirou Paszekovou absolútne jednoznačne za hodinku 6:1, 6:2. Dominik Hrbatý a Čech David Škoch zvíťazili v 1. kole štvorhry mužov.

V úvodných dvoch stretnutiach hokejového turnaja o Tatranský pohár uspeli včera v Košiciach slovenskíé tímy. Poprad zdolal Vítkovice 3:2 a domáce Košice si poradili s francúzskym Rouenom hladko 6:2. Dnes o tretej nastúpi Poprad proti francúzom z Rouen, Košice privítajú o šiestej Vítkovice

Viacero prekvapujúcich postupujúcich tímov priniesli včerajšie odvety 3. predkola futbalovej Ligy majstrov. V skupinovej hlavnej fáze sa po prvý raz v histórii predstavia aj zástupcovia bieloruského a cyperského futbalu. Bieloruskému BATE Borisov stačila na historický postup remíza 1:1 s Levski Sofia. Cyperský Anorthosis Famagusta postúpil cez Olympiakos Pireus.

Nedarilo sa ani druhému českému zástupcovi v 3. predkole a po Sparte sa so súťažou rozlúčila aj pražská Slavia. V tíme českého majstra odohral celé stretnutie Matej Krajčík a Dušan Švento nastúpil na druhý polčas. Ani Slováci však nezabránili bezgólovej nepostupovej remíze s Fiorentinou.

Až takmer do konca predĺženia sa triasli o postup fanúšikovia FC Liverpool v súboji s belgickým Standardom. Keďže prvý súboj v Belgicku sa skončil bezgólovou remízou, na Anfield Road sa dlho čakalo na prvý a zároveň postupujúci gól. Bránku hostí odklial až v 118. min Holanďan Dirk Kuyt, slovenský obranca Martin Škrtel odohral v drese "the Reds" celé stretnutie.

Málo vídaná účasť v skupinovej fáze sa týka aj dánskeho tímu Aalborg, ktorý si poradil s litovským Kaunasom v dvojzápase hladko 4:0. Medzi futbalovú smotánku Európy sa dostali aj ukrajinský Šachťor Doneck, rumunská Steaua Bukurešť a švajčiarsky FC Bazilej.

********************

Jasno až polooblačno. Popoludní miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota 24 až 28 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 16 st.
Slabý premenlivý vietor.