Thursday, August 28, 2008

pripravila katarína plavčanová

13.00
Juhoosetské ministerstvo vnútra tvrdí, že jeho ozbrojené sily zostrelili gruzínske bezpilotné špionážne lietadlo. Lietadlo zostrelili dnes nad juhoosetským územím, kam prišlo z juhu, čo znamená, že je gruzínskeho pôvodu. Podľa gruzínskeho ministerstva vnútra Gruzínsko nevyslalo žiadne špionážne lietadlo do Južného Osetska.

Červený kríž a Červený polmesiac požiadali o 30 miliónov dolárov vo forme potravinovej pomoci pre asi 300 tisíc ľudí v Zimbabwe. Podľa Organizácie Spojených národov takmer 5,1 milióna obyvateľov Zimbabwe, teda takmer polovica z celkového počtu, na konci tohto roka pravdepodobne nebude mať prístup k potravinám. Prvé dodávky potravín sú naplánované na budúci mesiac.

Ministra spravodlivosti Štefana Harabina budú v parlamente odvolávať z funkcie. Takýto návrh dorušili do parlamentu opozičné strany SDKÚ-DS a KDH. Pod návrhom sú podpisy aj niektorých nezávislých poslancov, poslanci za SMK ho nepodpísali, prisľúbili však podporu pri hlasovaní. Podľa opozície Harabin by mal prísť o ministerskú stoličku pre priateľský vzťah s Bakim Sadikim, ktorého považuje za člena albánskej drogovej mafie.


Rodičia, ktorí neplatia alimenty, môžu v budúcnosti prísť o vodičské preukazy. S týmto návrhom prichádza Ľudová strana – HZDS. "Ak má rodič s vyživovacou povinnosťou dosť peňazí na kŕmenie svojho auta a nemá na kŕmenie dieťaťa, tak mu treba zobrať vodičák, aby tie peniaze prerozdelil a začal platiť výživné,“ povedal dnes na tlačovke Vladimír Mečiar. Strana prichádza s návrhom, pretože stále existuje veľa rodičov, ktorí si odmietajú plniť vyživovaciu povinnosť.

Záchranári Horskej služby od rána pátrajú po nezvestnom slovenskom turistovi. Muž je nezvestný už od včerajšieho večera. Išiel pravdepodobne na túru do Doliny Zeleného plesa. Ďalej sa mohol vybrať po červenej značke na Veľkú Svišťovku alebo k Bielemu plesu a ďalej na Kopské sedlo a do Zadných Meďodolov alebo po žltej značke cez Červenú dolinu na Jahňací štít. Momentálne po turistovi pátra desať záchranárov. HZS požiadala o pomoc pri pátraní aj vrtuľník.


Pamätné medaily ministra obrany I. stupňa za dosiahnuté výsledky na Letných olympijských hrách v Pekingu udelil minister obrany Jaroslav Baška dvom zlatým medailistom, členom Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica Elene Kaliskej a Michalovi Martikánovi.

V nominácii trénera slovenskej futbalovej reprezentácie Vladimíra Weissa na septembrový ostrý štart kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2010 v JAR proti Severnému Írsku a Slovinsku figuruje 17 legionárov a traja hráči z domácej Corgoň ligy. Slováci najprv 6. septembra na Tehelnom poli privítajú výber zo Severného Írska, o štyri dni 10. septembra v Maribore budú čeliť Slovincom.

*******************************
POPOLUDNIE:
Slnečno.
Najvyššia denná teplota 24 až 28 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 16 st.
Slabý vietor.