Tuesday, August 26, 2008

pripravila kataírna plavčanová

17.30
* Medvedev uznal nezávislosť Abcházska a Južného Osetska
* Američania zabránili atentátu na Obamu
* Tisíce obchodníkov dopíšu eurá rukou
* Michal Dočolomanský prehral boj s rakovinou pľúc
* Mesto Vysoké Tatry chce skoncovať s kontajnerovými medveďmi


Príjemný podvečer

svet
Ruský prezident Dmitrij Medvedev dnes podpísal dekrét, podľa ktorého Rusko formálne uznáva gruzínske provincie Južné Osetsko a Abcházsko za nezávislé štáty. Rusko vyzýva ostatné krajiny, aby nasledovali tento príklad," povedal Medvedev v prejave pre národnú televíziu. Dodal, že rozhodnutie Ruska vyplýva "zo slobodne vyjadrenej vôle juhoosetského a abcházskeho ľudu" a je v súlade s Chartou OSN a s medzinárodným právom. "Nebola to ľahká voľba, no je to jediný spôsob, ako zachrániť životy ľudí," vyhlásil ruský prezident. Uznanie nezávislosti Južného Osetska a Abcházska Ruskom okamžite odmietli Gruzínsko, Veľká Británia, Francúzsko, Švédsko a ďalšie krajiny.

Americké úrady zatkli v Denveri na západe Spojených štátov štyri osoby, ktoré sú podozrivé, že chceli zabiť kandidáta Demokratickej strany na úrad prezidenta Baracka Obamu. Oznámila to v pondelok večer americká televízna stanica CBS. FBI prípad vyšetruje. Jeden zo zatknutých mužov úradom povedal, že chcel strieľať na Obamu z veľmi výhodnej pozície, s puškou a zo vzdialenosti 750 metrov.

Grécku hrozí nedostatok pitnej vody. Grécki hydrológovia varujú, že ak súčasné suchá budú pokračovať aj na jeseň, krajinu postihne podobný nedostatok vody ako v roku 1989. Problémy s vodou už hlásia ostrovy v Egejskom mori, problémy by podľa miestnych médií mohlo mať aj hlavné mesto Atény, ktoré má zásoby vody len na desať mesiacov.

Hurikán Gustav, ktorého príchod dnes očakávajú na Haiti, naberá na sile. Dnes ráno dosiahol jeho vietor maximálnu rýchlosť 150 km/h. Predtým, ako udrie na pevninu by mohol ešte zosilnieť a stať sa z neho hurikán druhej kategórie, uvádzajú meteorológovia. Na južnom polostrove Haiti hrozia záplavy a zosuvy pôdy a podľa predpovedí počasia by oko hurikánu mohlo prejsť v tesnej blízkosti hlavného mesta Port-au-Prince, kde žijú takmer tri milióny obyvateľov.

Doma

Známy slovenský herec Michal Dočolomanský dnes predpoludním podľahol rakovine pľúc vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v bratislavskom Ružinove. Nezabudnuteľný predstaviteľ Jánošíka z muzikálu Na skle maľované zomrel vo veku 66 rokov. Dočolomanskému diagnostikovali rakovinu v januári tohto roku, podstúpil liečbu a v ružinovskej nemocnici bol hospitalizovaný dlhší čas.

Poslankyňa za SKDÚ-DS Iveta Radičová predložila do parlamentu vlastné návrhy na podporu rodiny s deťmi. Podľa nej by sa mali týkať predovšetkým tých rodičov, ktorí poctivo platia poistné a dane. Radičová navrhuje súbeh poberania materskej dávky a rodičovského príspevku po narodení dieťaťa a možnosť voľby dĺžky čerpania rodičovského príspevku

***rodičovský príspevok***

Radičová navrhuje súbeh materskej a rodičovského príspevku pri narodení dieťaťa

***súbeh***

Od nedele by mala vedieť každá registračná pokladnica prepočítať výslednú sumu nákupu na eurá a zobraziť na doklade aj konverzný kurz. Tisíce obchodníkov však potrebné zmeny v pokladniciach neurobili, a preto budú musieť ceny v eurách dopisovať ručne. Popísané bloky povolili daňové úrady, ktoré ich budú pri kontrolách akceptovať až do konca tohto roka

Obec Štrba v spolupráci s mestom Vysoké Tatry pripravuje projekt likvidácie odpadu vo vysokohorskom prostredí Vysokých Tatier. Starosta Štrby Michal Sýkora
***odpad***

Mesto Vysoké Tatry sa rozhodlo skoncovať s kontajnerovými medveďmi. Špeciálne upravený kontajner s príklopom má zabrániť medveďom dostať sa k obsahu v nádobách na odpadky. Celý kontajner bude pevne ukotvený, aby s ním medveď nemohol pohnúť. Prvý takýto kontajner bude na Hrebienku v Starom Smokovci, ktorý medvede často navštevujú. Skúsenosti s kontajnermi proti medveďom majú aj v obci Štrba

***medveďokontajnery***

Nové kontajnery by mesto chcelo osadiť všade tam, kde sa vyskytujú problémy s kontajnerovými medveďmi. Jeden stojí približne 20 000 Sk.

ŠPORT
Slávny Juventus Turín si prišiel do Bratislavy pre postup do hlavnej súťaže Ligy majstrov. Taliani majú totiž po domácom víťazstve 4:0 nad Artmediou Petržalka k tomu rozhodne bližšie ako súper. Dá sa povedať, že o postupujúcom je už pred dnešnou odvetou rozhodnuté. Weiss dnes povedie Artmediu naposledy. Za Juventus by mal dnes nasúpiť aj Čech Pavel Nedvěd. Hrať sa bude na Tehelnom poli o trištvrte na deväť. Tréner Vladimír Weiss
***sport - juventus**

Nemecký dopingový expert Werner Franke spochybnil dopingové testoch na OH v Pekingu. Iba desať pozitívnych testov na hrách, ktoré sa v nedeľu skončili, označil za najväčšie ohlupovanie, aké doteraz v športe videl. Súvisí to s tým, že kontroly počas súťaží nie sú správne. "Kto by na olympiádu cestoval pozitívny, musel by byť úplný hlupák," konštatoval Franke. "Kontroly sa musia robiť štyri až desať týždňov pred začiatkom súťaží," zdôraznil Franke a dodal, že to je sotva možné.

Španielski basketbaloví majstri sveta a najnovšie aj strieborní olympijskí medailisti z Pekingu zostali bez trénera. Kouč Aíto García Reneses totiž predložil svoju rezignáciu. Ako dôvod uviedol paradoxne slabú vyťaženosť počas sezóny.

*********************************
NOC:
Jasno až polooblačno.
Najnižšia nočná teplota 15 až 11, v dolinách a kotlinách ojedinele okolo 9 st.
Slabý premenlivý vietor.

STREDA:
Slnečno.
Najvyššia denná teplota 24 až 28 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 15 st.
Slabý premenlivý vietor.