Friday, August 29, 2008

pripravila katarína plavčanová Rodičovský príspevok sa od začiatku sept. zvýši zo súčasných 4 560 Sk na 4 780 Sk

15.00
Republikánsky prezidentský kandidát John McCain sa ešte stále nerozhodol, koho si vyberie za kandidáta na funkciu viceprezidenta. O tom, koho si vyberie, sa ešte musí podľa vlastných slov poradiť so svojou manželkou Cindy.

Ceny ropy a niektorých ďalších komodít na americkej komoditnej burze včera poklesli. K ich zníženiu prispelo posilnenie amerického dolára a uistenie Medzinárodnej energetickej agentúry, že tropická búrka Gustav neohrozí dodávky ropy. Cena ľahkej americkej ropy sa znížila o takmer 3 USD za barel na 115 USD.

Rodičovský príspevok sa od začiatku sept. zvýši zo súčasných 4 560 Sk na 4 780 Sk. Príspevok sa podľa zákona každoročne zvyšuje automaticky o rovnaké percento, o aké od júla vzrastie životné minimum. Sumy životného minima sa od júla tohto roka upravili smerom nahor o 5 %.

Význam Slovenského národného povstania (SNP), ako jedného zo základných predpokladov dnešnej demokratickej Slovenskej republiky, vyzdvihli na dnešných ústredných oslavách jeho 64. výročia všetci traja najvyšší ústavní činitelia Slovenska. Na oficiálnej časti osláv sa zúčastnilo vyše tisíc ľudí. Oslavy pokračujú až do noci kultúrnym programom, ukážkami činnosti armády a prehliadkami expozície Múzea SNP. Vlani sa na oslavách zúčastnilo za celý deň okolo 10 000 ľudí, organizátori z Múzea SNP očakávajú podobnú účasť aj dnes.


Najlepším brankárom ostatnej sezóny najprestížnejšej európskej klubovej súťaže - Ligy majstrov sa tretíkrát v kariére stal Petr Čech z FC Chelsea. Za najlepšieho obrancu a stredopoliara tiež vyhlásili futbalistov neúspešného moskovského finalistu - Johna Terryho, resp. Franka Lamparda. Najlepším útočníkom a zároveň i celkovým víťazom prestížnej ankety, ktorú organizuje UEFA, sa stal Cristiano Ronaldo, ktorý sa najväčšou mierou pričinil o triumf Manchestru United v uplynulom ročníku LM.

Až šesťkrát boli slovenskí tenisti v hre vo včerajšom programe na grandslamovom US Open v New Yorku a štyri pokusy premenili na víťazstvá. Nad všetkými čnie postup Dominiky Cibulkovej do 3. kola ženskej dvojhry Osemnásta nasadená zvíťazila nad rumunskou kvalifikantkou Ioanou Ralucou Olarovou 6:2, 6:2. Medzi najlepšími 32 si Cibulková zmeria sily s Poľkou Agnieszkou Radwanskou. Do 2. kola štvorhry postúpili včera Daniela Hantuchová, Janette Husárová a aj Michal Mertiňák. Práve Mertiňák prekvapil najviac, keď spolu s Chorvátom Lovrom Zovkom vyradili bielorusko-britskú dvojicu Max Mirnyj - Jamie Murray, teda deblových špecialistov.
*************************************

NOC:
Polooblačno až oblačno a na severe a východe miestami prehánky. Najnižšia nočná teplota 15 až 11 st.

SOBOTA:
Slnečno. Najvyššia denná teplota 21 až 25, na severe a východe miestami okolo 19 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 11 st.