Tuesday, August 26, 2008

Pripravil Michal Novák: Núdzové pristátie lietadla

12:00 26.08.2008

Severná Kórea vyhlásila, že zastavila rozoberanie svojich jadrových zariadení na protest proti Washingtonu, ktorý ju nevyňal zo zoznamu krajín podporujúcich terorizmus. Úrady tiež zvažujú obnovu jadrového zariadenia Jongbjon do pôvodného stavu. Pre štátnu tlačovú agentúru to uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí.

Výbuchy, ktoré ráno zasiahli chemickú továreň v juhozápadnej Číne, usmrtili najmenej štyroch ľudí a zranili ďalších 44. Z okolitých domov museli evakuovať tisícky obyvateľov. Informovala tlačová agentúra Sin-chua. Po nehode zostalo 17 ľudí nezvestných. Vláda začala s evakuáciou viac ako 10 tisíc obyvateľov pre možné ďalšie explózie a únik chemikálií.

Francúzske úrady informovali, že 26 ľudí hospitalizovali po tom, ako lietadlo spoločnosti Ryanair muselo núdzovo pristáť. Lietadlo z anglického Bristolu do španielskeho mesta Gerona muselo v pondelok v noci núdzovo pristáť vo francúzskom meste, pretože v kabíne došlo k náhlemu poklesu tlaku. Správy z francúzskeho rozhlasu uvádzajú, že 168 pasažierov bolo na palube lietadla typu Boeing 737 v čase, keď sa počas piatich minút prepadlo o 5 tisíc metrov. Žiadne ďalšie detaily neboli zverejnené.

Silné zemetrasenie o sile vyše 6 a pol stupňa zaznamenali v mori pri indonézskom ostrove Jáva, ktoré zaktivizovalo systém výstrahy pred tsunami. Do hodiny varovanie pred veľkými vlnami odvolali. Zatiaľ nie sú známe žiadne škody či zranenia.

Tropická búrka Gustav sa blíži k Haiti a Kube. Obyvateľov Haiti upozornili úrady na možnosť evakuácie. Južné pobrežie krajiny by mohla zasiahnuť silou hurikánu pred nasmerovaním na Kubu, Bahamy a Floridu. Gustav by mal prejsť v blízkosti Haiti alebo cez jeho územie dnes.

V Martine sa stretávajú neprofesionálne divadelné súbory. Na vrcholnom podujatí divadelnej sezóny Scénická žatva - vyberie odborná porota jeden kolektív a jeho inscenáciu, ktorú organizátori divadelného festivalu s najstaršou európskou tradíciou odmenia Cenou za tvorivý čin roka. Žatva je vyvrcholením sezóny amatérskeho divadla a umeleckého prednesu. Na žatve sa predstaví aj popradské divadlo Commedia s hrou Kapustnica. Žatva sa začína dnes a víťaza vyhlásia 30. augusta.

Najmä na neprimeranú rýchlosť bude zameraná dnešná dopravno-bezpečnostná akcia na Orave. Ide o jednu z viacerých preventívnych policajných akcií v Žilinskom kraji. Od 15:00 do 20:00 budú policajti merať rýchlosť nielen na cestách I., ale aj na cestách II. a III. triedy vo frekventovaných oravských obciach.

Sport

Po pondelňajšom postupe Magdalény Rybárikovej sa dnes predstavia v stretnutiach 1. kola na US Open zostávajúci traja slovenskí tenisti. Dominik Hrbatý nastúpi proti Španielovi Garcíovi-Lópezovi. Daniela Hantuchová bude čeliť nemeckej kvalifikantke Anne-Lene Grönefeldovej a Dominika Cibulková si zmeria sily s nenasadenou domácou veteránkou Jill Craybasovou.

Na trénera Vladimíra Weissa čaká dnes večer zrejme posledný zápas na lavičke FC Artmedia Petržalka. Vodvete LM čaká bratislavčanov Juventus Turín. Zápas sa začne 20.45.
Slovenskému futbalovému rozhodcovi Ľubošovi Micheľovi zverila Európska futbalová únia UEFA vedenie zápasu medzi domácou Wislou Krakov a FC Barcelona.

*********************

Polooblačno až oblačno, na severe ojedinele slabé zrážky.
Najvyššia denná teplota 22 až 27, na Orave, Liptove a Spiši miestami okolo 20 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 14 st. Slabý, prevažne severozápadný vietor do 20 km/h.