Wednesday, August 20, 2008

pripravila katarína plavčanová Vodiči na slovenských cestách budú môcť zrejme beztrestne šoférovať s malým množstvom alkoholu v tele

16.00
Americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová a jej poľský rezortný partner Radoslaw Sikorski podpísali vo Varšave dohodu o umiestnení amerického protiraketového štítu na území Poľska. Riceová sa stretla s prezidentom Kaczynským pred podpisom dohody. Ubezpečila ho, že systém je čisto obranný a nie je proti nikomu namierený. Projekt podľa nej potvrdzuje strategickú spoluprácu a priateľstvo medzi Poľskom a USA.

Tajfún Nuri na severe Filipín dnes zabil štyroch ľudí. Sprevádzajú ho prudké lejaky, ktoré si vynútili zatvorenie škôl v regióne a v hlavnom meste Manila. Informovali o tom filipínski predstavitelia. Tajfún prevádza vietor s rýchlosťou 170 km/h. Zajtra ráno by mal opustiť Filipíny a bude smerovať k Taiwanu.


Malajzijský tanker s vyše 20-člennou posádkou zajali piráti v Adenskom zálive pri somálskom pobreží. Informovalo o tom dnes centrum Medzinárodného úradu pre moreplavbu, ktoré monitoruje únosy plavidiel. Úrad zachytil núdzový signál, pričom okamžite informoval námorné lode západných krajín, ktoré v oblasti hliadkujú. Pri pobreží Somálska ide už o štvrtý únos lode v priebehu mesiaca. Tanker v čase útoku viezol z Indonézie do Európy palmový olej.

Od 1. septembra sa podľa dnes schváleného nariadenia vlády zvýšia dávky v hmotnej núdzi a príspevku na bývanie. V prípade jednotlivca bez detí sa dávak zvyšuje o 80 Sk na celkových 1760 Sk, jednotlivca s jedným až štyrmi deťmi o 500 Sk, jednotlivca s piatimi a viac deťmi o 700 Sk.

Vodiči na slovenských cestách budú môcť zrejme beztrestne šoférovať s malým množstvom alkoholu v tele. Vyplýva to z návrhu novely zákona, ktorý schválila vláda. Policajti síce ani v súčasnosti podľa svojich pravidiel nepokutujú týchto vodičov, v zákone však platí nulová tolerancia alkoholu za volantom. Podľa odborníkov možno "nafúkať" napríklad aj po nealkoholickom pive, požití liekov, či použití ústnej vody.
Bez sankcie by mali skončiť po novom vodiči, ak im namerajú pri dychovej skúške zhruba do 0,2 promile alkoholu. Niektorí ľudia by sa tak zrejme vyhli trestu napríklad po vypití malého piva.

Prezidenti SR Ivan Gašparovič a Rakúska Heinz Fischer si dnes uctili pamiatku Alexandra Dubčeka položením vencov k jeho buste pred našim parlamentom. Meno Alexandra Dubčeka je známe na celom svete od významných udalostí leta 1968. Bol symbolom myšlienok a cieľov, ktoré boli mimoriadne dôležité pre veľmi veľa ľudí," povedal v príhovore Fischer.

Slovenská reprezentantka Martina Hrašnová obsadila vo finále súťaže kladivárok v Pekingu 8. miesto výkonom 71,00 m. 25-ročná atlétka Dukly Banská Bystrica vo svojom prvom veľkom seniorskom finále vyrovnala doterajšie najlepšie slovenské atletické umiestnenie v Pekingu kladivára Libora Charfreitaga.

Slovenský reprezentant Jozef Repčík obsadil v II. rozbehu na 800 m v Pekingu až 5. miesto časom 1:48,64 min a jeho šance na postup medzi 24 semifinalistov sú už len minimálne.

Zajtra sa na olympiáde v Pekingu predstaví predposledná slovenská medailová nádej, reprezentant v zápasení voľným štýlom David Musuľbes. 36-ročný rodák z Vladikavkazu, ktorý získal slovenské občianstvo len v septembri minulého roka, sa v najťažšej hmotnostnej kategórii do 120 kg pokúsi vybojovať pre našu krajinu v poradí piaty cenný kov.

************************************
NOC:
Polooblačno až oblačno, miestami slabé zrážky.
Najnižšia nočná teplota 17 až 12, v dolinách miestami okolo 10 st.

ŠTVRTOK:
Slnečno, len miestami prechodne zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 25 až 29, na Orave, Liptove a Spiši okolo 23 st.
Slabý premenlivý vietor.