Wednesday, August 20, 2008

pripravila katarína plavčanová Český premiér Mirek Topolánek pozval Roberta Fica na spomienku 40. výročia invázie vojsk Varšavskej zmluvy

10.00
Bývalý bosnianskosrbský prezident Radovan Karadžič požiadal haagsky tribunál OSN, aby z jeho procesu odvolal holandského sudcu pre zaujatosť. V žiadosti Karadžič tvrdí, že predsedajúci sudca má "osobný záujem" na jeho prípade, pretože sa zúčastnil na predošlých procesoch s bosnianskymi Srbmi a chcel by jeho usvedčením potvrdiť doterajšie verdikty. Nemožno u neho v žiadnom prípade hovoriť o nestrannosti," napísal Karadžič v liste.

Severoatlantická aliancia sa dohodla na zriadení stálej komisie v Gruzínsku. Mimoriadne zhromaždenie aliancie pozostávajúcej z 27 členských štátov sa začalo v Bruseli bez akéhokoľvek signálu, že by Rusko v noci nadnes sťahovalo vojakov z územia Gruzínska, hoci Moskva oznámila, že ich postupný odsun už prebieha.

Ničivý tajfún s rýchlosťou 140 km/h sprevádzaný masívnymi dažďami sa dnes prehnal cez Filipíny. Živel spôsobil na viacerých miestach krajiny záplavy a zosuvy pôdy. Tajfún s rýchlosťou vetra 170 km/h ofúkol aj väčšinu zo severných hornatých provincií, kde museli úrady zatvoriť školy. Nuri by mal ešte zosilnieť. Podľa predpovedí filipínskych meteorológov sa postupne presunie na severozápad krajiny až k Hongkongu a východnej Číne, jeho rýchlosť však neskôr klesne na 20 km/h.

Po zverejnení júlových údajov o objeme peňazí pre senátorov Johna McCaina a Baracka Obamu celkový objem prostriedkov vyzbieraných na tohtoročné prezidentské voľby presiahol miliardu dolárov. Táto suma je historickým rekordom, hoci do samotných volieb zostáva vyše dva a pol mesiaca.

Český premiér Mirek Topolánek pozval Roberta Fica na spomienku 40. výročia invázie vojsk Varšavskej zmluvy, ktoré v noci 20. augusta 1968 obsadili Československo. Český prezident Václav Klaus si inváziu pripomenie so slovenským partnerom Ivanom Gašparovičom v Bratislave. Vstup vojsk, ktorý mal ukončiť pokus o "socializmus s ľudskou tvárou", stál životy 108 československých občanov, 500 bolo ťažko a stovky ľahko zranených.

Našu futbalovú reprezentáciu čaká dnes o štvrť na 9 večer prípravný zápas proti Grécku. O dva týždne odštartujú slovenskí reprezentanti kvalifikáciu MS 2010. Nový tréner Vladimír Weiss nemá čas na skúšanie. Dnešný súboj bude generálkou, jediným zápasom, v ktorom bude vidieť v akcii svojich zverencov. "Vstup je vždy veľmi dôležitý. Čakám dobrý zápas, dobrý výkon a výsledok," zdôrazňuje Weiss.

Slovenský šport potrebuje viac peňazí a väčšiu podporu od štátu, inak sa pekinský zlatý záťah už nikdy nemusí zopakovať. Tvrdí to manažér reprezentácie vo vodnom slalome Richard Galovič. Naším najväčším problémom je dlhodobý nezáujem štátu o vrcholový šport. Galovič predkladá konkrétne návrhy. "Musíme zlepšiť starostlivosť o zanedbanú mládež, opraviť lodenice, aby sa naši olympijskí víťazi nemuseli prezliekať v chladných a opotrebovaných šatniach. Potrebujeme nové tréningové areály a podporu vodného slalomu aj v donedávna významných centrách ako Pieniny, Košice, Žilina či Zvolen."
*************************************
Jasno až polooblačno. Postupné pribúdanie oblačnosti a miestami prehánky alebo občasný dážď. Najvyššia denná teplota 25 až 30 st.
Slabý vietor.