Sunday, August 31, 2008

pripravila katarína plavčanová Desaťtisíce obyvateľov očakávajú na masových protestoch v Gruzínsku a európskych mestách

1.9. 7.00
Desaťtisíce obyvateľov očakávajú na masových protestoch v Gruzínsku a európskych mestách počas dnešného mimoriadneho summitu Európskej únie o konflikte tejto bývalej sovietskej republiky s Ruskom. Účastníci majú vytvoriť ľudskú reťaz prechádzajúcu cez hlavné gruzínske mesto Tbilisi a vo veľkých európskych mestách budú masové demonštrácie.

Podľa amerického Federálneho úradu pre výnimočné situácie tropická smršť Gustav sa mení na hurikán piatej kategórie. Búrka, ktorá v sobotu zasiahla Kubu, by mohla doraziť k pobrežiu USA už dnes popoludní. Piata kategória, ktorá je najvyššia, znamená, že búrku sprevádza vietor s rýchlosťou väčšou ako 250 km/hodinu.

Hurikán Gustav smerujúci na New Orleans poskytuje súperom na post amerického prezidenta prvú reálnu šancu ukázať, či dokážu viesť národ v krízovom období. V čase, keď v Louisiane muselo domovy opustiť viac ako milión ľudí, obaja vyhlásili, že nevyužijú hurikán na svoj politický prospech a vyzvali na odloženie politiky bokom. Je čas konať, uviedol republikánsky kandidát John McCain. Krajina je stále traumatizovaná po pomalej reakcii administratívy Georgea Busha na hurikán Katrina v roku 2005. Demokratický kandidát na prezidenta Barack Obama chce zmobilizovať darcov a dobrovoľníkov na pomoc pri odstraňovaní škôd po hurikáne. Ten mieri k Mexickému zálivu.

Dnes je deň Ústavy SR. Slovenská národná rada prijala Ústavu ako najvyšší zákon suverénneho nezávislého štátu. 3. septembra 1992 na Bratislavskom hrade podpísali dokument predseda SNR Ivan Gašparovič a predseda vlády Vladimír Mečiar.

Futbalisti MFK Košice remizovali v 7. kole Corgoň ligy so Žilinou 0:0 a naďalej zostávajú na čele tabuľky.

Slovenská diaľkarka Jana Velďáková si v sobotu aspoň trochu vylepšila náladu po troch neplatných pokusoch v kvalifikácii na olympijských hrách v Pekingu, keď na medzinárodnom mítingu v nemeckom Bottrope zvíťazila výkonom 668 cm. 27-ročná Košičanka dosiahla svoj druhý najlepší výkon v sezóne i v celej kariére, pričom za osobným rekordom zaostala iba o 4 cm.

V hode kladivom obsadila slovenská rekordérka Martina Hrašnová 2. miesto výkonom 72,15 m, keď ju zdolala len strieborná z pekinskej olympiády Kubánka Yipsi Morenová Hrašnová získala v Bottrope skalp úradujúcej majsterky sveta Betty Heidlerovej z Nemecka, ktorá obsadila 3. miesto výkonom 70,28 m.

Euro 30,31 americký dolár 20,51 a britská libra 37,67

*********************************
Jasno az polojasno, k večeru od západu pribúdanie vysokej priesvitnej
oblačnosti. Najvyššia denná teplota 20 až 25 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 14 st.
Slabý južný vietor.