Thursday, August 28, 2008

pripravila katarína plavčanová

15.00
Írsko sa obrátilo na Dánsko o radu, ako získať výnimky v dôležitých bodoch Lisabonskej zmluvy. Chce totiž ukončiť zablokovanú situáciu v súvislosti s európskou zmluvou. Tá je potrebná na efektívne fungovanie rozšírenej EÚ. Írsko šokovalo EÚ v júni, keď 53 percent írskych voličov euroústavu odmietlo v referende. Podľa denníka Irish Times írska vláda uvažuje o získaní výnimiek v určitých oblastiach.

Európska únia zvažuje o sankciách voči Rusku počas mimoriadneho summitu únie o situácii na Kaukaze. Podľa francúzskeho ministra obrany je 27 krajín únie pripravených prijať text, ktorý Rusku jasne ukáže, „že sú isté veci, ktoré nebudeme akceptovať.“ Minister sa nevyjadril, o aké sankcie by mohlo ísť.

Tri roky po hurikáne Katrina, ktorý zničil New Orleans, sa obyvatelia mesta pripravujú na ďalšiu prírodnú pohromu. Guvernér Louisiany vyhlásil včera stav ohrozenia a oznámil plán evakuácie pobrežných oblastí. Starosta New Orleans Ray Nagin chce do príchodu tropickej búrky vysťahovať všetkých ľudí z mesta. Tá smeruje na Kubu po vyčíňaní na Haiti a v Dominikánskej republike, kde so silou hurikánu zabila 22 ľudí.

Primátor Bardejova odvolal dnes v meste tretí stupeň povodňovej aktivity, ktorý trval od júlových povodní. Na území mesta bude naďalej trvať druhý stupeň, pretože ešte stále pokračujú v odstraňovaní následkov. Opravujú brehy rieky Topľa v časti Bardejovská Nová Ves, kde zdvihnutá hladina rieky narušila statiku mosta. Rovnako pokračujú práce na spevňovaní brehov potoka Šibská voda, ktorý poškodil cesty. Júlové povodne spôsobili na území Bardejova škody za takmer sedem miliónov Sk.


Kolegovia, priatelia, priaznivci, politici i rodina na čele s manželkou Evou Krížikovou sa dnes v Historickej budove SND lúčili s hercom a spevákom Františkom Zvaríkom. "Prežívame smutné chvíle, odchádzajú divadelné legendy," povedala generálna riaditeľka SND Silvia Hroncová, čím naznačila, že Divadlo prišlo v posledných dňoch aj o Vilmu Jamnickú a Michala Dočolomanského.

Slovákom sa nechce triediť odpad. Viac ako 350 miest a obcí s tým nemá ešte žiadnu skúsenosť. Ľudia sa doň nezapájajú aj preto, že je nedostatok kontajnerov a separácia je nepohodlná - farebné kontajnery sú často aj o dve-tri ulice ďalej, než tie klasické.

Pamätné medaily ministra obrany I. stupňa za dosiahnuté výsledky na Letných olympijských hrách v Pekingu udelil minister obrany Jaroslav Baška dvom zlatým medailistom, členom Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica Elene Kaliskej a Michalovi Martikánovi.

Deň pred odletom do Pekingu, dejiska paralympijských hier (6.-17. septembra), zložilo slovenské družstvo pred prezidentom republiky Ivanom Gašparovičom slávnostný sľub. V Pekingu sa zíde viac ako 4000 športovcov zo 149 krajín sveta. Budú súťažiť v 20-tich športoch. Slováci sa predstavia v atletike, cyklistike, jazdectve, lukostreľbe, v plávaní, stolnom tenise, streľbe, tenise na vozíku a v tlaku na lavičke.

************************************
NOC:
Polooblačno až oblačno.
Najnižšia nočná teplota 17 až 13 st.
Slabý vietor.

PIATOK:
Polooblačno až oblačno. Na severe miestami, inde len ojedinele prehánky.
Najvyššia denná teplota 23 až 27 st., na severe miestami okolo 21 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 13 st. Slabý premenlivý vietor.