Friday, August 22, 2008

pripravila katarína plavčanová Náš 4-kajak v zložení bratia Riszdorferovci, Erik Vlček, Juraj Tarr vybojoval v Pekingu striebro na 10

16.00
Ruskí vojaci pomaly odchádzajú zo strategického gruzínskeho mesta Gori a sťahujú sa z okolitých oblastí, informoval predstaviteľ gruzínskej vlády. Neuviedol však, či ruská armáda zrušila kontrolné stanovištia na dôležitej ceste, ktorá prechádza okolo mesta. Ruské jednotky vstúpili na gruzínske územie tento mesiac po tom, ako odrazili ofenzívu gruzínskej armády, ktorej cieľom bolo opätovne získať kontrolu nad juhoosetskou metropolou Cchinvali.

Silné zemetrasenie zasiahlo dnes Uzbekistan v oblasti hlavného mesta Taškent. Informovala o tom agentúra Reuters. Takmer som sa neudržal na nohách," povedal jeden z obyvateľov Taškentu. Ten videl opadávať tehly zo stien budov a ľudí v zmätku utekajúcich po ulici. Zatiaľ nie je známa intenzita zemetrasenia, ani to, či si vyžiadalo obete.

Tragickú nehodu dopravného lietadla v Madride, pri ktorej v stredu zahynulo 153 ľudí, spôsobila pravdepodobne viac než jedna porucha. Uviedol to riaditeľ španielskeho leteckého úradu. Noviny El País citovali dnes jeho vyjadrenie o tom, že lietadlo spoločnosti Spanair nemohlo pri štarte havarovať len z dôvodu problémov s jedným motorom. Podľa správy tiež videonahrávka španielskeho úradu pre letiská neukazuje explóziu motora, ktorú údajne videli niektorí svedkovia.

Rakúsko oficiálne uznalo kosovské pasy. Informovalo o tom v piatok kosovské ministerstvo zahraničných vecí. Rakúske veľvyslanectvo Prištine oznámilo, že Viedeň bude kosovské pasy oficiálne uznávať ako právoplatné cestovné dokumenty. Občania Kosova môžu do Rakúska vstúpiť od štvrtka, okrem pasu potrebujú aj platné víza. Viedeň uznala nezávislé Kosovo 28. februára.

Dvadsať rokov po rozvode si český minister zahraničia Karl Schwarzenberg vzal v štajerskom meste Murau opäť za manželku dolnorakúsku grófku Theréziu Hardeggovú, s ktorou sa prvýkrát zosobášil v roku 1967. V roku 1988 sa však rozviedli. Svadba bola prísne tajná a nevedel o nej ani obecný úrad.

Od nedele je duálne zobrazovanie cien povinné. Pracovný víkend sa chystajú stráviť inšpektori, ktorí už avizovali, že podnikateľov budú kontrolovať aj počas dvoch dní pracovného voľna. Popri sume v korunách musí byť uvedená hodnota v eurách na všetkých faktúrach, výplatných páskach či cenovkách tovarov.

Slovenský štvorkajak v zložení Michal Riszdorfer, Richard Riszdorfer, Erik Vlček, Juraj Tarr vybojoval na OH v Pekingu striebornú medailu na 1000 m trati. V porovnaní s OH 2004 v Aténach, kde na poste zadáka sedel ńamiesto Tarra Juraj Bača, si Slováci polepšili o jeden stupienok a potvrdili, že patria k svetovej špičke.

Ukrajinská atlétka Ľudmila Blonská prišla pre doping o striebornú medailu z olympijskej súťaže sedembojárok. Obe vzorky 30-ročnej Ukrajinky potvrdili prítomnosť zakázaného steroidu metyltestosterónu. Medzinárodný olympijský výbor dnes prijal rozhodnutie, ktorým Blonskej medailu odobral a vylúčil atlétku z pekinských hier. Sankcie pravdepodobne neminú ani jej trénera Sergeja Blonského.
Pre Blonskú je pozitívna vzorka už druhým dopingovým prehreškom, čaká ju teda doživotný dištanc.

***************************************
NOC:
Jasno až polooblačno. Najnižšia nočná teplota 19 až 15 st.

SOBOTA:
Polooblačno až oblačno. Na západe zamračené. Miestami najmä na západe prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 26 až 31, v západnej polovici územia miestami okolo 24 st. Slabý vietor.