Monday, August 25, 2008

pripravila katarína plavčanová Severokórejský diktátor Kim Čong-il ponúkol ľuďom špeciálne cestoviny "výrazne znižujúce pocit hladu"

14.00
Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe rozšírila monitorovaciu misiu v blízkosti gruzínskeho separatistického regiónu Južné Osetsko. Informovala dnes hovorkyňa organizácie. Gruzínsko tvrdí, že rozšírená monitorovacia misia OBSE je nepostačujúca a požaduje vyslanie pozorovateľov z EÚ a prípadne aj jednotky mierových síl.

Pakistanská vláda dnes zakázala činnosť hnutia Taliban v reakcii na vlnu teroristických útokov, ktoré od minulého roku pripravili o život stovky ľudí. "Zakázali sme Taliban pre ich účasť na sérii samovražedných útokov. Sami sa k viacerým útokom prihlásili a vláda nemôže viesť dialóg s takýmito ľuďmi," vyhlásil minister vnútra.

Severokórejský diktátor Kim Čong-il ponúkol ľuďom špeciálne cestoviny "výrazne znižujúce pocit hladu". Táto informácia je výsmechom obyvateľov krajiny, v ktorej tisíce ľudí zomierajú od hladu, uviedol v pondelok nemecký denník Die Welt. Podľa údajov Svetového potravinového programu je najmenej štvrtina ľudí z
22- miliónovej severokórejskej populácie podvyživená a súrne potrebuje potravinovú pomoc. Potravinová pomoc, ktorá prúdi zo sveta do KĽDR, sa pre skorumpované vedenie krajiny nedostáva k tým najchudobnejším.

Napriek úsiliu čínskych úradov vystupňovať boj proti výrobe a predaju napodobenín svetových značiek si počas olympijských hier prišli na svoje aj známe pekinské trhoviská s týmito nezákonnými artiklami. Hodvábna ulica hlási, že od 1. - 24. augusta ju navštívilo milión kupujúcich, pričom osminu z nich tvorili cudzinci. Tržba sa priblížila k sume 60 mil. USD.

Izrael prepustil takmer dvesto palestínskych väzňov. Je to gesto dobrej vôle voči palestínskej samospráve, s ktorou židovský štát vedie mierové rozhovory.

Vláda je podľa premiéra Roberta Fica pripravená urobiť všetko preto, aby majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji v roku 2011 boli na Slovensku. Ale stále nie je zrejmé, čo chcú. Či chcú nový štadión, či chcú rekonštruovať starý, či ho chcú stavať na Kalinčiakovej alebo v Petržalke. To nie je vec vlády. My finančne pomôžeme," dodal premiér.

Telesným trestom detí ako výchovným prostriedkom má čoskoro definitívne odzvoniť. Zároveň hrozia tresty aj za iné hrubé alebo ponižujúce formy zaobchádzania, ktoré deťom môžu spôsobiť fyzickú alebo psychickú ujmu. Právna úprava nulovej tolerancie k telesným trestom vychádza z Dohovoru o právach dieťaťa.

Len 12 dní po vyhasnutí olympijského ohňa v Pekingu sa opäť nad Národným olympijským štadiónom rozhorí plameň. V sobotu 6. septembra sa začínajú už paralympijské hry, na ktorých sa predstaví okolo 4000 telesne postihnutých športovcov zo 149 krajín celého sveta. Na paralmypiáde sa bude súťažiť v najväčšom počte športov v histórii. Pribudlo veslovanie. Celkovo bude počas 11 súťažných dní udelených 471 medailových kompletov.

Dnes sa v New Yorku začnú hlavné súťaže dvojhry mužov a žien na záverečnom grandslamovom tenisovom turnaji roka US Open. V 1. kole sa vo dvojhre predstavia štyria slovenskí tenisti. Daniela Hantuchová bude hrať proti Nemke Grönefeldovej. Dominika Cibulková proti američanke Jill Craybasovej. Magdaléna Rybáriková bude mať na US Open premiéru a nastúpi proti Gisele Dulkovej z Argentíny. Dominika Hrbatého čaká Španiel Garcia-López.

Na čele tenisového rebríčka ATP k 25. augustu je Španiel Rafael Nadal pred Švajčiarom Rogerom Federerom a srbským hráčom Novakom Djokovičom. Medzi ženami je jednotkou Srbka Ana Ivanovičová pred svojou krajankou Jelenou Jankovičovou a Američankou Serenou Williamsovou. Na 12. mieste je Daniela Hantuchová a Dominika Cibulková je na 20. mieste.

*************************************
POPOLUDNIE:
Jasno až polooblačno, miestami prechodne oblačno.
Najvyššia denná teplota 21 až 25, na severe miestam.
Prevažne severozápadný vietor 2 až 5 m/s (5 až 20 km/).