Tuesday, August 26, 2008

Pripravil Michal Novák: Mŕtvi po výbuchu v Číne pribúdajú

9:00 27.08.2008

Počet obetí výbuchov, ktoré včera otriasli chemickou továrňou na juhozápade Číny, sa zvýšil na najmenej 18 osôb. Dvadsať ďalších ľudí je nezvestných a asi 60 utrpelo zranenia. Z okolia továrne museli evakuovať tisícky obyvateľov. Továreň vyrábala zväčša chemikálie na výrobu lepidiel a farieb. Príčiny nehody zatiaľ nie sú známe.

Boeing 747 spoločnosti Air France, ktorý včera večer priletel z Paríža do Montrealu, sa pri pristávaní dostal mimo dráhy, ale nikto nebol zranený. K nehode došlo okolo polnoci nášho času. Na palube lietadla bolo vyše 500 ľudí. Podľa kanadských médií malo lietadlo problém s podvozkom.

Väčšina európskych krajín včera protestovala proti uznaniu nezávislosti Abcházska a Južného Osetska zo strany Moskvy. Ak chce Európa horšie vzťahy s Ruskom, môže ich mať, ale ak chcú zachrániť strategické partnerstvo, ktoré je v záujme Ruska aj Európy, potom bude všetko v poriadku," povedal ruský prezident Dmitrij Medvedev. Európa sa bojí vojny s Ruskom, vyhlásil šéf francúzskej diplomacie Bernard Kouchner. "Bojíme sa vojny a nechceme vojnu," povedal. Reagoval tak na vyhlásenie ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva, že Rusko sa neobáva novej studenej vojny. "Ak je len studená, to by nebol až taký problém," povedal Kouchner.

Ministerstvo vnútra chce vyhovieť občanom, ktorí plánujú dať svojim deťom iné, neslovenské mená. Čoraz častejšie sa totiž uzatvárajú zmiešané manželstvá, rodia sa deti rodičom rôznych štátnych príslušností a žiadosti občanov o úpravu mena a priezviska preto narastajú. Ďalšou navrhovanou zmenou je, že na základe žiadosti a potvrdenia zdravotníckeho zariadenia, v ktorom si fyzická osoba mení pohlavie, povolí obvodný úrad používať neutrálne meno a priezvisko.

Vláda má v pláne rokovať o návrhu ministerstva spravodlivosti zrušiť vojenské súdy. Tie by sa mali po tomto kroku zlúčiť s určenými okresnými súdmi a krajským súdom.

Pod diaľničným mostom pri obci Hybe v okrese Liptovský Mikuláš našli včera podvečer 55-ročného Pavla P. z Hýb. Nikto nevidel ako a kedy spadol, informoval Pavol Svetoň z Leteckej záchrannej zdravotnej služby Air Transport Europe Poprad. Na mieste nehody zasahovala sanitka Rýchlej lekárskej pomoci. K zranenému mužovi prileteli na pomoc aj záchranári z popradskej základne. Vrtuľník previezol muža s poranenou hlavou do Roosevetlovej nemocnice v Banskej Bystrici.

Kurzy NBS:
EUR1 30,31
USD1 20,76
GBP1 38,12

SPORT

Slovenská tenistka Dominika Cibulková zvíťazila v 1. kole na US Open nad americkou veteránkou Jill Craybasovou 6:3, 7:6. Zo štyroch slovenských aktérov singlovej hlavnej súťaže mužov či žien sa do 2. kola dostali len dve 19-ročné hráčky. Pred Cibulkovou sa to už v pondelok podarilo Magdaléne Rybárikovej. V utorok boli vyradení Dominik Hrbatý a Daniela Hantuchová.

Futbalisti FC Artmedia Petržalka remizovali v odvetnom zápase 3. predkola Ligy majstrov s talianskym veľkoklubom Juventus Turín 1:1 Vladimíra Weissa. Napriek neúspechu v dvojzápase so “starou dámou”, sa pre Artmediu ešte nekončí účinkovanie v tohtosezónnej edícii európskych pohárových súťaží. Petržalčania budú pokračovať v 1. kole Pohára UEFA, meno svojho súpera sa dozvie v piatok 29. augusta.

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Vladimír Weiss ukončil svoje pôsobenie na lavičke tímu Artmedie Petržalka. Nástupcom Weissa sa stal jeho doterajší asistent Michal Hipp. "Duel proti Juventusu bol môj posledný v Artmedii. O jeho odchode sa hovorilo už dávnejšie, pred sezónou dokonca sám vyhlásil, že po vypadnutí Petržalky z Ligy majstrov na lavičke bielo-čiernych skončí.

Dnes sa v Košiciach začína už 61. ročník hokejového turnaja o Tatranský pohár spojený s premiérovým ročníkom Cassovia Hockey Cup-u 2008. Po dohode s popradským klubom, tradičným organizátorom podujatia, sa jeden z najstarších hokejových turnajov na svete presunul pre rekonštrukciu štadióna v Poprade do Košíc. Na turnaji bude hrať extraligový HK Aquacity Poprad, slovenský vicemajster HC Košice, český tím HC Vítkovice Steel a francúzsky klub Rouen Hockey Élite 76. Dnes sú na programe zápasy
Poprad - Vítkovice – 15.00
Košice - Rouen - 18.00

********************

Prevažne polojasno. Najvyššia denná teplota 24 až 28 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 15 st.
Slabý premenlivý vietor.