Friday, August 22, 2008

pripravila katarína plavčanová

18.00
Príjemný podvečer

Parlament gruzínskeho odštiepeneckého regiónu Južné Osetsko dnes oficiálne požiadal Rusko, aby uznalo jeho nezávislosť od Gruzínska. Poslanci v žiadosti adresovanej ruským predstaviteľom argumentujú, že Južné Osetsko spĺňa všetky atribúty samostatnosti. Informovala o tom ruská tlačová agentúra RIA Novosti. Žiadosť prichádza dva týždne po tom, ako do Južného Osetska a do Gruzínska vtrhli ruské jednotky s cieľom zabrániť pokusu gruzínskej armády ozbrojenou silou opätovne nadobudnúť kontrolu nad týmto odštiepeneckým regiónom. Predpokladá sa, že Moskva na túto žiadosť zareaguje kladne.


Ruská armáda potvrdila dnes prísľub stiahnutia svojich vojakov z Gruzínska do konca dňa. Plánuje však v krajine ponechať "mierové sily" v nárazníkových zónach okolo jej odštiepeneckých regiónov. Uviedol to dnes zástupca náčelníka ruského generálneho štábu Anatolij Nogovicyn. Rusko čelí medzinárodnej kritike práve pre pomalý odsun svojic vojakov z Gruzínska.


Tajfún Nuri paralyzoval dnes život v Hongkongu a vynútil si uzavretie finančných trhov a ochromil leteckú dopravu. Ide o najhoršiu búrku na autonómnom čínskom území za posledných päť rokov. Prírodný živel sa v predchádzajúcich dňoch prehnal severnými Filipínami, kde spôsobil zosuvy pôdy a záplavy a vyžiadal si viacero ľudských životov. Úrady na juhu Číny nariadili pred príchodom búrky rozsiahle evakuácie.



Čína v posledných dňoch zadržala 10 protibetských aktivistov z Nemecka, Veľkej Británia a USA. Proti 10-dňovému väzeniu, ktoré dostali, sa tieto krajiny ostro ohradili, najhlasnejšiu kritiku si Peking vyslúžil od Washingtonu. Medzi zadržanými je aj 30-ročný nemecký občan tibetského pôvodu zo Stuttgartu. Ten sa za mreže dostal za rozvinutie tibetskej vlajky v blízkosti Olympijského štadiónu v Pekingu.


Medzinárodní aktivisti vyplávali v piatok na člnoch z cyperského prístavu Larnaka k brehom pásma Gazy. Ich cieľom je symbolicky prelomiť izraelskú blokádu tohto pobrežného palestínskeho autonómneho územia a upozorniť na kritickú situáciu jeho obyvateľov. Do dvoch drevených člnov nastúpilo v Larnake 44 dobrovoľníkov zo 14 krajín sveta, medzi ktorými je aj 81-ročná katolícka mníška či švagriná bývalého britského premiéra Tonyho Blaira.


Dvadsať rokov po rozvode si český minister zahraničia Karl Schwarzenberg vzal v štajerskom meste Murau opäť za manželku dolnorakúsku grófku Theréziu Hardeggovú, s ktorou sa prvýkrát zosobášil v roku 1967. V roku 1988 sa však rozviedli. Svadba bola prísne tajná a nevedel o nej ani obecný úrad.

doma

Od nedele je duálne zobrazovanie cien povinné. Pracovný víkend sa chystajú stráviť inšpektori, ktorí už avizovali, že podnikateľov budú kontrolovať aj počas dvoch dní pracovného voľna. Popri sume v korunách musí byť uvedená hodnota v eurách na všetkých faktúrach, výplatných páskach či cenovkách tovarov.


Generálna riaditeľka SOI-ky Nadežda Machútová o výsledkoch kontroly duálneho zobrazovania cien.

***01SOI***
Kontroly priniesla výsledky Podpredseda Združenia slovenských spotrebiteľov Josef Lounek


***02kontroly***


Chlieb a pečivo by mohli zlacnieť, lebo ceny obilia klesajú. Otázne je však, ako zareagujú obchodníci. V tomto roku sa urodilo o 20% viac obilia a niektorí obchodníci už avizovali, že ceny znížia. V najlepšom prípade však len o desiatky halierov. Závisí to aj od vývoja cien v zahraničí. Ceny ropy totiž stále rastú a výrobcovia biopalív potrebujú stále viac obilia. Podľa ministra pôdohospodárstva Stanislava Becíka by štát časť obilia mohol vykúpiť a zabrániť tak, aby sa predalo do zahraničia za zlomok ceny. Musel by to však schváliť Brusel.

ŠPORT

Slovenský štvorkajak v zložení Michal Riszdorfer, Richard Riszdorfer, Erik Vlček, Juraj Tarr vybojoval na OH v Pekingu striebornú medailu na 1000 m trati. V porovnaní s OH 2004 v Aténach, kde na poste zadáka sedel ńamiesto Tarra Juraj Bača, si Slováci polepšili o jeden stupienok a potvrdili, že patria k svetovej špičke.
Pekinský areál Šunji bol k slovenským vodákom žičlivý - vylovili z neho štyri medaily. Vo vodnom slalome sa Slovensko zásluhou Michala Martikána, Eleny Kaliskej a bratov Pavla a Petra Hochschornerovcov tešilo zo zlatého hetriku.


Brazílsky futbalový útočník Robinho v piatok vyhlásil, že chce za každú cenu opustiť španielsky Real Madrid a prestúpiť do anglickej Chelsea Londýn. Real je však ochotný prísť o Brazílčana len v prípade, ak mu anglický klub zaňho ponúkne 40 miliónov eur


Ukrajinská atlétka Ľudmila Blonská prišla pre doping o striebornú medailu z olympijskej súťaže sedembojárok. Obe vzorky 30-ročnej Ukrajinky potvrdili prítomnosť zakázaného steroidu metyltestosterónu. Medzinárodný olympijský výbor dnes prijal rozhodnutie, ktorým Blonskej medailu odobral a vylúčil atlétku z pekinských hier. Pre Blonskú je pozitívna vzorka už druhým dopingovým prehreškom, čaká ju teda doživotný dištanc.

***************************************
NOC:
Jasno až polooblačno. Najnižšia nočná teplota 19 až 15 st.

SOBOTA:
Polooblačno až oblačno. Na západe zamračené. Miestami najmä na západe prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 26 až 31, v západnej polovici územia miestami okolo 24 st. Slabý vietor.