Thursday, August 21, 2008

pripravila katarína plavčanová Gruzínsky prezident neverí, že Rusko splní svoj sľub a stiahne sa z väčšiny územia Gruzínska v najbližších dňoch

22.8. 7.00
Gruzínsky prezident neverí, že Rusko splní svoj sľub a stiahne sa z väčšiny územia Gruzínska v najbližších dňoch. Povedal to v stredu večer v rozhovore pre tlačovú agentúru AP. Michail Saakašvili uviedol, že ruská armáda znižuje svoju prítomnosť v niektorých z miest, ktoré okupuje, avšak obsadzuje "nové strategické oblasti v Gruzínsku". Ruské sľuby o stiahnutí sú "podvodná kampaň".


Maďarský prezident László Sólyom dnes v Budapešti vyjadril hlbokú ľútosť ľudu vtedajšieho Československa nad tým, že sa maďarské vojská v roku 1968 zúčastnili okupácie Československa. Na spomienkovom podujatí výročia vstupu vojsk Varšavskej zmluvy pred budapeštianskym Domom teroru boli prítomní veľvyslanci Českej a Slovenskej republiky, židovskej náboženskej obce, maďarskí politici a ďalší hostia.



Holandské námorníctvo zabavilo 4 tony na nákladnej lodi v karibskej oblasti. Zhabané drogy majú na trhu hodnotu 210 miliónov eur. Loď zastavili v medzinárodných vodách neďaleko Portorika. Plavila sa z Venezuely a smerovala do bližšie neurčeného miesta v Európe. Kokaín bol ukrytý v zásielke označenej ako "rybie výrobky".


Tajfún Nuri sa dnes presúva smerom k Hongkongu po tom, čo po sebe zanechal spúšť v susedných Filipínach, kde pripravil o život sedem ľudí. Úrady v Hongkongu už stihli zatvoriť tamojšie školy, úrady a letiská. Dažde sprevádzajúce ničivý tajfún včera na Filipínach spôsobili zosuvy pôdy a záplavy, ktoré pripravili o život najmenej šesť ľudí.

Európska únia vyzvala Bulharsko, aby v najbližších mesiacoch preukázala hmatateľné výsledky v boji proti korupcii. Bulharsko vstúpilo do únie 1 januára spolu s Rumunskom.


Olympijským víťazom v chôdzi na 50 km sa v Pekingu stal Talian Alex Schwazer. Tretí z minuloročného svetového šampionátu v Osake zvládol maratónsku chodeckú vzdialenosť v novom olympijskom rekorde za 3:37:09 h. Striebro si vybojoval Austrálčan Jared Tallent. Bronz získal rus Denis Nižegorodov. Z trojice Slovákov sa umiestnil najlepšie Miloš Bátovský, ktorý dopochodoval na 35. mieste. Kazimír Verkin skončil na 47-mom a Peter Korčok preteky nedokončil. Odstúpil pre zranenie už po 12 km.


Euro 30,31m americký dolár 20,46 a britská libra 38,21

************************************
Slnečno.
Najvyššia denná teplota 27 až 32 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 20 st.
Slabý vietor.