Wednesday, August 27, 2008

Pripravil Michal Novák: Rusko bude ľutovať svoje uznanie povstaleckých regiónov

9:00 28.08.2008

Bývalý gruzínsky prezident Eduard Ševarnadze uviedol, že Rusko bude ľutovať svoje uznanie povstaleckých regiónov a vyzval na bojkotovanie zimných olympijských hier v Soči v roku 2014. Podľa Ševarnadzeho, to "Bude to viesť k diskusiám o uznaní nezávislosti Čečenska a Dagestanu,". Ako povedal, Gruzínsko je jasným porazeným v súčasnom konflikte, hlavne keď ruské sily sú naďalej v čiernomorskom prístave Poti. Gruzínsko "fakticky prišlo o svoje územné práva a ekonomické škody sú obrovské," uviedol.

Tri roky po hurikáne Katrina, ktorý zničil New Orleans, sa obyvatelia mesta pripravujú na ďalšiu pohromu. Guvernér Louisiany vyhlásil včera stav ohrozenia a oznámil plán evakuácie pobrežných oblastí. Starosta New Orleans uviedol, že v meste nikto nezostane do príchodu tropickej búrky Gustav, ktorá smeruje na Kubu po vyčíňaní na Haiti a v Dominikánskej republike, kde hurikán zabil 22 ľudí.

Najmenej 10 ľudí vrátane policajného dôstojníka a pracovníkov väznice zahynuli pri samovražednom útoku. K výbuchu došlo dnes v posádkovom meste na severozápade Pakistanu, počas ich cesty do práce. . Incident bol posledným zo série krvavých útokov, ktoré zasiahli Pakistan od rezignácie prezidenta Parvíza Mušarrafa

Delegáti Demokratickej strany zvolili v histórii Spojených štátov vôbec prvého černošského kandidáta, Baraka Obamu do prezidentských volieb, ktoré budú 4. novembra. Senátora Josepha Bidena nominovali na post viceprezidenta Spojených štátov.

Vojenské súdy zaniknú. Vláda podporila zámer ministra spravodlivosti Štefana Harabina, potrebný zákon dá do týždňa na pripomienkové konanie. Minister obrany Jaroslav Baška je s vojenskými súdmi spokojný. Ak by rozhodoval on, len by ich zredukoval. Generálny prokurátor Dobroslav Trnka s rušením vojenských súdov nesúhlasí, mali by pod ne patriť aj policajti, ktorých poslanci presunuli pod obecné súdy pred pár mesiacmi.Harabin považuje vojenské súdy za zbytočné. "Existencia vojenských súdov je luxus, ktorý si nemôže dovoliť ani Kuvajt," vyhlásil.

Kurzy NBS:
EUR1 30,31
USD1 20,52
GBP1 37,90

SPORT

Ešte minimálne rok budú môcť hokejoví fanúšikovia Colorado Avalanche a celej NHL obdivovať umenie Joa Sakica. Tridsaťdeväťročný útočník podpísal s denverským klubom zmluvu na ďalšiu, v poradí už 20. sezónu. Sakic zinkasuje 6 miliónov dolárov.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková po postupe do 2. kola dvojhry bola na turnaji US Open úspešná aj v úvodnom kole v deblovej súťaži. S Francúzkou Virginie Razzanovou zdolali Švajčiarsko-francúzske duo Timea Bacsinszká, Alizé Cornetová 1:6, 7:5, 6:3.

Magdaléna Rybáriková postúpila už do 3. kola dvojhry na US Open, čo znamená jej nový osobný rekord na úrovni "veľkej štvorky". Devätnásťročná piešťanská rodáčka zvíťazila v 2. kole nad Rakúšankou Tamirou Paszekovou absolútne jednoznačne za hodinku 6:1, 6:2. Dominik Hrbatý a Čech David Škoch zvíťazili v 1. kole štvorhry mužov.

V úvodných dvoch stretnutiach hokejového turnaja o Tatranský pohár uspeli včera v Košiciach slovenskíé tímy. Poprad zdolal Vítkovice 3:2 a domáce Košice si poradili s francúzskym Rouenom hladko 6:2. Dnes o tretej nastúpi Poprad proti francúzom z Rouen, Košice privítajú o šiestej Vítkovice

Viacero prekvapujúcich postupujúcich tímov priniesli včerajšie odvety 3. predkola futbalovej Ligy majstrov. V skupinovej hlavnej fáze sa po prvý raz v histórii predstavia aj zástupcovia bieloruského a cyperského futbalu. Bieloruskému BATE Borisov stačila na historický postup remíza 1:1 s Levski Sofia. Cyperský Anorthosis Famagusta postúpil cez Olympiakos Pireus.

Nedarilo sa ani druhému českému zástupcovi v 3. predkole a po Sparte sa so súťažou rozlúčila aj pražská Slavia. V tíme českého majstra odohral celé stretnutie Matej Krajčík a Dušan Švento nastúpil na druhý polčas. Ani Slováci však nezabránili bezgólovej nepostupovej remíze s Fiorentinou.

Až takmer do konca predĺženia sa triasli o postup fanúšikovia FC Liverpool v súboji s belgickým Standardom. Keďže prvý súboj v Belgicku sa skončil bezgólovou remízou, na Anfield Road sa dlho čakalo na prvý a zároveň postupujúci gól. Bránku hostí odklial až v 118. min Holanďan Dirk Kuyt, slovenský obranca Martin Škrtel odohral v drese "the Reds" celé stretnutie.

Málo vídaná účasť v skupinovej fáze sa týka aj dánskeho tímu Aalborg, ktorý si poradil s litovským Kaunasom v dvojzápase hladko 4:0. Medzi futbalovú smotánku Európy sa dostali aj ukrajinský Šachťor Doneck, rumunská Steaua Bukurešť a švajčiarsky FC Bazilej.

********************

Jasno až polooblačno. Popoludní miestami prechodne zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 24 až 28 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 16 st.
Slabý premenlivý vietor.