Wednesday, August 27, 2008

pripravila katarína plavčanová

14.00
Moskva nemala inú možnosť než uznať odštiepenecké gruzínske regióny Južné Osetsko a Abcházsko ako nezávislé štáty. Uviedol to ruský prezident Dmitrij Medvedev v článku pre dnešné vydanie britského denníka Financial Times. Nebol to krok podniknutý ľahkovážne alebo bez úplného zváženia dôsledkov," napísal Medvedev. Rusko sa podľa neho veľmi snažilo zabrániť konfliktu v Gruzínsku, Západ však prispel k jeho vyprovokovaniu svojím postupom v prípade Kosova.

Loď Spojených štátov amerických dnes dorazila do prístavu Batumi ležiaceho na juhu Gruzínska. Ide o v poradí už druhú americkú loď s humanitárnou pomocou pre Gruzínsko od začiatku gruzínsko-ruského konfliktu. Lode priviezli do Gruzínska tisícky prikrývok a hygienických balíčkov, jedlo pre deti a potreby pre dojčatá v snahe pomôcť ľuďom, ktorých konflikt vyhnal zo svojich domovov.


Všetkých 100 pasažierov na palube uneseného sudánskeho lietadla, ktoré pristálo na odľahlom letisku v líbyjskej púšti, sa dnes dostalo na slobodu. Únoscovia však neprepustili posádku lietadla. Podľa riaditeľa letiska únoscovia chcú palivo na let do Paríža. Patria k dárfúrskej povstaleckej organizácii Sudánska oslobodzovacia armáda radikálneho vodcu Abdula Wahída Muhammada Núrího, ktorý žije v Paríži.



Ceny hovorov v roamingu mobilných operátorov v krajinách EÚ od 30. augusta zlacnejú. Pre Slovákov tak bude maximálna cena eurotarify predstavovať maximálne 16,70 Sk za odchádzajúce a 8 Sk za prichádzajúce hovory. Do piatka však v platnosti naďalej ostávajú súčasné maximálne ceny eurotarify vo výške 19,60 Sk a 9,60 Sk za jednu minútu odchádzajúcich, resp. prichádzajúcich hovorov.

Tohtoročná úroda obilnín by mohla byť o viac ako tretinu lepšia než vlani. Vyplýva to z prognózy Štatistického úradu. Bohatšia by mala byť úroda takmer všetkých plodín. Najväčší nárast úrody, takmer o dve tretiny, čaká na pestovateľov kukurice. Lepšia úroda by mala byť aj napriek tomu, že na viacerých miestach Slovenska nebolo dobré počasie.

V dnešnom programe na záverečnom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny US Open v New Yorku sa predstavia štyria slovenskí zástupcovia. Magdaléna Rybáriková ako jediná vo dvojhre sa pokúsi postúpiť už do 3. kola. Jej súperkou bude Rakúšanka Tamira Paszeková. Slovenskí tenisti dnes nebudú chýbať ani vo štvorhre. Dominik Hrbatý po boku Čecha Davida Škocha nastúpi proti francúzskemu páru Nicolas Devilder - Paul-Henri Mathieu. Filip Polášek s Američanom Travisom Parrottom budú mať za súpera rakúsko-nemecké duo Jürgen Melzer - Rainer Schüttler. Dominika Cibulková sa spoločne s Francúzkou Virginie Razzanovou postaví proti švajčiarsko-francúzskej dvojici Timea Bacsinszká - Alizé Cornetová.
*************************************
POPOLUDNIE:
Slnečno. Najvyššia denná teplota 24 až 29, na severe miestami okolo 22 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 15 st.
Slabý premenlivý vietor.