Wednesday, August 27, 2008

Pripravil Michal Novák: Zásah NATO proti gruzínskym regiónom Abcházsko a Južné Osetsko by sa rovnal vyhláseniu vojny Rusku

12:00 27.08.2008

Vojenský zásah Severoatlantickej aliancie (NATO) proti gruzínskym separatistickým regiónom Abcházsko a Južné Osetsko by sa rovnal vyhláseniu vojny Rusku. Pre ruský denník Vremja Novostej to dnes vyhlásil ruský vyslanec pri NATO Dmitrij Rogozin.

Rusko uznaním gruzínskych regiónov Južné Osetsko a Abcházsko nekončí, v budúcnosti by sa mohlo zamerať na Krymský polostrov, Ukrajinu a Moldavsko, varuje francúzsky minister zahraničných vecí Bernard Kouchner. Dnes vyhlásil, že Rusko sa uznaním separatistov dostalo "mimo medzinárodného práva" a porušilo bezpečnostné dohody.

Všetkých 100 pasažierov na palube uneseného sudánskeho lietadla, ktoré pristálo na odľahlom letisku v líbyjskej púšti, sa v dnes dostalo na slobodu. Únoscovia však neprepustili posádku lietadla.

Afganská polícia dnes našla rozstrieľané telo japonského humanitárneho pracovníka, ktorého včera uniesli vo východnom Afganistane. Tridsaťjedenročného japonca uniesli, keď prišiel na miesto vodného projektu, na ktorom pracoval. Japonské veľvyslanectvo v Kábule sa k záležitosti zatiaľ nevyjadrilo.

Silné zemetrasenie o sile 7 sstupňov zasiahlo dnes ruskú sibírsku oblasť vrátane Bajkalského jazera. Epicentrum sa nachádzalo pri južnom cípe Bajkalu, západne od mesta Irkutsk. Ministerstvo pre mimoriadne situácie informovalo, že zemetrasenie nespôsobilo vážnejšie škody ani obete na životoch. Ruská televízia NTV uviedla, že otrasy vystrašili tisíce obyvateľov Irkutska, ktorí v panike vybehli do ulíc mesta.

Vláda má v pláne rokovať o návrhu ministerstva spravodlivosti zrušiť vojenské súdy. Tie by sa mali po tomto kroku zlúčiť s určenými okresnými súdmi a krajským súdom.

Na najnehodovejšiu cestu v Žilinskom kraji I/18, ktorá prechádza štyrmi okresmi Žilina, Martin, Ružomberok a Liptovský Mikuláš sa dnes zamerajú policajti. Od 13:00 do 18:00 budú aj za pomoci vrtuľníka monitorovať dopravnú situáciu na celom úseku. Podľa informácií žilinskej policajnej hovorkyne Jany Balogovej budú hliadky kontrolovať najmä rýchlosť, dodržiavanie pravidiel cestnej premávky a dopravného značenia.

SPORT

Dnes sa v Košiciach začína už 61. ročník hokejového turnaja o Tatranský pohár spojený s premiérovým ročníkom Cassovia Hockey Cup-u 2008. Po dohode s popradským klubom, tradičným organizátorom podujatia, sa jeden z najstarších hokejových turnajov na svete presunul pre rekonštrukciu štadióna v Poprade do Košíc. Na turnaji bude hrať extraligový HK Aquacity Poprad, slovenský vicemajster HC Košice, český tím HC Vítkovice Steel a francúzsky klub Rouen Hockey Élite 76. Dnes sú na programe zápasy
Poprad - Vítkovice – 15.00
Košice - Rouen - 18.00

********************

POPOLUDNIE:
Slnečno.
Najvyššia denná teplota 24 až 29, na severe miestami okolo 22 st. Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 15 st.
Slabý premenlivý vietor.