Sunday, August 24, 2008

Pripravil Michal Novák: Demonštrantov deportovali

9:00 25.08.2008

Čína včera deportovala ôsmich Američanov, ktorých zadržali minulý týždeň pre účasť na protibetských demonštráciách. Čínske úrady naložili aktivistov do lietadla spoločnosti Air China, ktoré s nimi odletelo v noci do Los Angeles. Čína zadržala minulý týždeň 10 protibetských aktivistov z Nemecka, Veľkej Británia a USA. Šiesti zatknutí Američania boli z organizácie Študenti za slobodný Tibet.

Najmenej 65 ľudí zahynulo včera pri havárii lietadla v Kirgizsku. Lietadlo typu Boeing 737 s 90 ľuďmi na palube sa zrútilo krátko po štarte z letiska v metropole krajiny Biškek. Posádka lietadla krátko predtým hlásila technické problémy a neúspešne sa pokúsila sa o návrat na letisko. Na palube bolo 21 cudzincov z Číny, Turecka, Iránu a Kanady.

Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej vo vzťahoch medzi Rusko a Západom nehrozí návrat do čias studenej vojny. "Dejiny sa neopakujú," povedala Merkelová. Potvrdila, že Berlín podporuje vstup Gruzínska, ako aj ďalšej postsovietskej republiky Ukrajiny, do NATO. "Rusko musí pochopiť, že teraz sú to slobodné štáty," vyhlásila kancelárka a zdôraznila, že NATO "nie je organizácia studenej vojny, ale aliancia budúcnosti".

Šéf libanonského hnutia Hizballáh Hassan Nasralláh varoval Izrael pred novou vojnou, ktorá by podľa neho znamenala zničenie židovského štátu. "Ak by mala nastať nová vojna, ako sa vyhrážajú, tak naše víťazstvo bude teraz rozhodujúce a konečné," povedal vodca šiitského hnutia. Nasralláh reagoval na výroky izraelských politikov, podľa ktorých vplyv Hizballáhu na novú libanonskú vládu zvyšuje hrozbu vojenského konfliktu.

Vláda je podľa premiéra Roberta Fica pripravená urobiť všetko preto, aby majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji v roku 2011 boli na Slovensku. "Každému som povedal - už sa konečne dohodnite! - Slovenský zväz ľadového hokeja, mesto, VÚC - dôjdite za vládou a povedzte, čo chcete - povedal predseda vlády pre agentúru SITA.

KURZY NBS:

EUR1 30,31
USD1 20,47
GBP1 38,05

SPORT

Dnes sa v New Yorku začnú hlavné súťaže dvojhry mužov a žien na záverečnom grandslamovom tenisovom turnaji roka US Open. V 1. kole sa vo dvojhre predstavia štyria slovenskí tenisti. Daniela Hantuchová, aktuálne svetová dvanástka, bude hrať proti kvalifikantke Anne-Lene Grönefeldovej z Nemecka. Dominika Cibulková bude mať za súperku domácu veteránku, už 34-ročnú Jill Craybasovú. Magdaléna Rybáriková bude mať na US Open premiéru a nastúpi proti Gisele Dulkovej z Argentíny. Dominika Hrbatého čaká Španiel Garcia-López.

********************

Jasno až polojasno. Miestami prechodne oblačno a ojedinele prehánky.
Najvyššia denná teplota 22 až 26, na severe miestami okolo 20 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 14 st.
Slabý premenlivý vietor.