Monday, August 25, 2008

večerník

17.30
* Hry XXIX. olympiády v Pekingu sa oficiálne skončili
* Rusko mení hranice za pomoci sily
* Referendum o Lisabonskej zmluve v Írsku možno zopakujú
* Pakistanská vláda zakázala Taliban

Príjemný podvečer

svet

Hry 29-tej olympiády v Pekingu sa skončili. Na slávnostnom záverečnom ceremoniáli ich oficiálne ukončil prezident Medzinárodného olympijského výboru Jacques Rogge, ktorý pekinskú olympiádu označil za "skutočne výnimočnú". Všetky čínske denníky sa dnes zhodli na tom, že olympiáda zanechala ich krajinu viac otvorenú vonkajšiemu svetu. Celý svet údajne videl, akými reformami Čína prešla. Ak ide o efektnú organizáciu, určite áno. Čo sa však týka ľudských práv, väčšinu sľubov, ktoré Čína dala nesplnila. Počas olympiády držala tisícky disidentov v domácom väzení, zatvárala demonštrantov, takisto to boli represie voči novinárom a samozrejme trest smrti. Čína doteraz nezverejnila koľko ľudí popravuje a za aké trestné činy.

Na olympijských hrách v Pekingu sa zúčastnilo rekordných 204 krajín. Najviac účastníčok v histórii zaznamenali ženské súťaže. Celkovo športovci v čínskej metropole prekonali 132 olympijských a 43 svetových rekordov. Až 87 krajín získalo na OH aspoň jednu medailu. Najúspešnejším kontinentom olympijských hier sa stala Európa. Čínska vláda na hry minula stovky miliárd korún s jasným cieľom. Dnes po ich skončení majú na všetkých svetadieloch zostať štyri miliardy ľudí priaznivo naklonených imidžu Číny ako sympatickej nastupujúcej superveľmoci.

Prezident SOV František Chmelár hovorí, že o všetkých bolo na OH v Pekingu aj napriek rôznym obavám postarané.

***olympoška***

Napriek úsiliu čínskych úradov vystupňovať boj proti výrobe a predaju napodobenín svetových značiek si počas olympijských hier prišli na svoje aj známe pekinské trhoviská s týmito nezákonnými artiklami. Hodvábna ulica hlási, že od 1. - 24. augusta ju navštívilo milión kupujúcich, pričom osminu z nich tvorili cudzinci. Tržba sa priblížila k sume 60 mil. USD.

Rusko mení hranice za pomoci sily, vyhlásil gruzínsky prezident Michail Saakašvili v rozhovore pre francúzske noviny Liberation. Rozhovor vznikol ešte pred tým, ako dnes ruský parlament uznal nezávislosť Abcházska a Južného Osetska, regiónov, pre ktoré tento mesiac vypukol konflikt medzi Ruskom a Gruzínskom.

V Írsku možno zopakujú referendum o reformnej zmluve EÚ. Vyhlásil to tamojší minister pre Európu Dick Roche. Íri v júni šokovali úniu, keď 53 percent jeho občanov odmietlo Lisabonskú zmluvu v ľudovom hlasovaní. "Musíme preskúmať všetky možné riešenia. Nemôžem vylúčiť, že v určitej fáze a za správnych okolností bude nevyhnutné ešte raz sa spýtať ľudí," povedal Roche. Odporcovia zmluvy odmietajú uskutočnenie druhého referenda a tvrdia, že Lisabonská zmluva je len o niečo jemnejšou verziou euroústavy, ktorú v roku 2005 odmietli v referendách Francúzi a Holanďania.
Okrem Írska neratifikovali Lisabonskú zmluvu už len Česká republika, Poľsko a Švédsko. Podmienkou platnosti zmluvy je schválenie všetkými členmi EÚ, čo by mali podľa pôvodného plánu stihnúť do 1. januára 2009.

Pakistanská vláda dnes zakázala činnosť hnutia Taliban v reakcii na vlnu teroristických útokov, ktoré od minulého roku pripravili o život stovky ľudí. "Zakázali sme Taliban pre ich účasť na sérii samovražedných útokov. Sami sa k viacerým útokom prihlásili a vláda nemôže viesť dialóg s takýmito ľuďmi," vyhlásil minister vnútra.

Severokórejský diktátor Kim Čong-il ponúkol ľuďom špeciálne cestoviny "výrazne znižujúce pocit hladu". Táto informácia je výsmechom obyvateľov krajiny, v ktorej tisíce ľudí zomierajú od hladu, uviedol dnes nemecký denník Die Welt. Podľa údajov Svetového potravinového programu je najmenej štvrtina ľudí z
22- miliónovej severokórejskej populácie podvyživená a súrne potrebuje potravinovú pomoc. Potravinová pomoc, ktorá prúdi zo sveta do KĽDR, sa pre skorumpované vedenie krajiny nedostáva k tým najchudobnejším.

Senátorka Hillary Clintonová vyzve delegátov, ktorí ju zastupujú na nominačnom zjazde amerických demokratov, aby podporili prezidentskú kandidatúru Baracka Obamu. Senátorka z New Yorku má silnú podporu medzi kľúčovými voličskými skupinami Demokratickej strany, akými sú ženy, starší ľudia alebo robotníci. Práve ich hlasy môžu byť rozhodujúce pre úspech Baracka Obamu v novembrových prezidentských voľbách.

doma

Kontroly inšpektorov v našich obchodoch nedopadli najlepšie. Inšpektori kontrolujú dvojité cenovky v obchodoch. Tie sú od včera povinné. Veľké nedostatky odhalili v bratislavských obchodoch, prešli ich 26 na Obchodnej ulici. V 11-tich našli chybné cenovky. Šéfka SOI-ky Nadežda Machútová.
Ak sa nezlepšia, pokuta ich neminie. Môže sa vyšplhať do dvoch miliónov korún.

Rezort spravodlivosti chce zaviesť inštitút predmanželskej zmluvy o usporiadaní majetku budúcich manželov. Uviedol to dnes minister Štefan Harabin

***zmluva***


Opačný názor má katolícka cirkev, ktorá tento inštitút pokladá za negatívny pre spoločnosť. Bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský

***arcibiskup***


Minister sa chce pred predložením návrhu stretnúť so zástupcami všetkých cirkví, aby zistil ich názor. "Nechceme tvoriť legislatívu proti občanom, ani proti väčšinovému názoru občanov, preto teraz sondujeme názory," konštatoval Harabin.


Premiér Fico sa neustále vyhráža vyvlastňovaním. Zoštátnením hrozí energetickým monopolom kvôli zvyšovaniu cien. Najnovšie si zobral na mušku taliansky Enel. Hrozí mu vyvlastnením, ak nedostaví jadrovú elektráreň v Mochovciach. Jeho slová znepokojili Európsku komisiu, ktorá to preskúma. Až potom sa k tomu vyjadrí. Jediné, čo uviedla je, že nesmie dôjsť k diskriminácii medzi štátnymi a súkromnými podnikmi.

Vláda je podľa premiéra Roberta Fica pripravená urobiť všetko preto, aby majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji v roku 2011 boli na Slovensku.

***stadion***

V septembri by si do školských lavíc malo zasadnúť vyše 53 000 prvákov, čo je približne o 2500 menej ako v minulom školskom roku. V posledných rokoch sa počet novoprijatých prvákov znižoval. Školy by sa však v dôsledku postupného nárastu demografickej krivky mali od roku 2009 znova mierne napĺňať. Vyplýva to z materiálu, ktorý vypracoval Ústav informácií a prognóz školstva.

ŠPORT
Len 12 dní po vyhasnutí olympijského ohňa v Pekingu sa opäť nad Národným olympijským štadiónom rozhorí plameň. V sobotu 6. septembra sa začínajú už paralympijské hry, na ktorých sa predstaví okolo 4000 telesne postihnutých športovcov zo 149 krajín celého sveta. Na paralmypiáde sa bude súťažiť v najväčšom počte športov v histórii. Pribudne veslovanie.

Kvarteto slovenských tenistov dostalo na záverečnom grandslamovom turnaji roka US Open prijateľných súperov. Žreb vo Flushing Meadows rozhodol, že Daniela Hantuchová sa v 1. kole dvojhry ako nasadená jedenástka stretne s kvalifikantkou. Dominika Cibulková nastúpi v pozícii nasadenej osmenástky proti Američanke Jill Craybasovej. Magdaléna Rybáriková si zmeria sily s Argentínčankou Giselou Dulkovou, Dominika Hrbatého čaká Španiel Guillermo Garcia-Lopez.

Víťazkami 1. ročníka medzinárodného turnaja žien "O pohár starostu mesta Jindřichov Hradec" sa stali hádzanárky ŠKP Bratislava. Úradujúci slovenský šampión triumfoval suverénne, keď vo všetkých troch dueloch zvíťazil viac ako desaťgólovým rozdielom.

**************************************
NOC:
Jasno, miestami prechodne oblačno. Najnižšia nočná teplota 14 až 9, v dolinách ojedinele okolo 7 st. Slabý vietor.

UTOROK:
Jasno až polooblačno, miestami prechodne oblačno a na severe ojedinele slabé zrážky. Najvyššia denná teplota 22 až 26, na severe miestami okolo 20 st. Slabý vietor.