Thursday, August 21, 2008

pripravila katarína plavčanová

17.30
* Pred 40 rokmi sa začala ruská okupácia Československa
* Južné Osetsko chce nezávislosť
* Deti na prvom stupni sa budú môcť vzdelávať aj doma
* Máme ďalšiu medailu - bronzovú


Príjemný podvečer

Presne pred 40 rokmi sa začala ruská okupácia Československa.V uliciach sa objavilo 7 tisíc cudzích - najmä ruských tankov. Našu krajinu obsadilo 200 až 500 tisíc vojakov Varšavskej zmluvy. Na následky potlačenia pokusu o ľudský socializmus emigrovalo do cudziny 300 tisíc Čechov a Slovákov. Invázia piatich armád si v Československu vyžiadala 108 obetí, vyše 500 ťažko a stovky ľahko zranených. Mnohí sa dodnes nedočkali odškodnenia. Podpredseda vlády Dušan Čaplovič
***jar pražská***

Vtedajšie vysielanie vyzeralo asi takto: V noci z 20. na 21. augusta vojaci piatich krajín Varšavskej zmluvy - Bulharska, Maďarska, NDR, Poľska a ZSSR vtrhli na naše územie.

***rozhlas***

Zdvihli sme hlavy proti zdvihnutým hlavniam - tak znie nápis na kamennej tabuli, ktorú dnes odhalili na počesť obetavej a čestnej práce redaktorov a pracovníkov Československého rozhlasu, ktorí v auguste 1968 vysielali, informovali obyvateľov, i keď rozhlasové budovy boli obsadené okupačnými vojskami. Tabuľu odhalili pamätníci násilného vpádu vojsk - vtedajší šéf spravodajstva a hlavný vysielací inžinier Československého rozhlasu v Bratislave, Štefan Horský a Zdeněk Jedlička.

svet

Líder gruzínskeho separatistického regiónu Južné Osetsko Eduard KAkojty vyzval Rusov, aby uznali nezávislosť jeho krajiny. Povedal to pred tisícovým davom v hlavnom meste. Zhromaždenie si pripomínalo obete gruzínskej invázie do regiónu, Kokojty pri tejto príležitosti vyzval na minútu ticha "na pamiatku hrdinov, našich bratov a sestry, ktorých brutálne zavraždil krvilačný agresor". Miestne úrady s ruskou podporou dnes zorganizovali akcie na propagáciu nárokov Južného Osetska na nezávislosť.

Smútiaci pozostalí a experti sa vo štvrtok snažili identifikovať ohorené telá obetí havárie lietadla na madridskom letisku Barajas, pri ktorej vo štvrtok zahynulo 153 ľudí. Vyšetrovatelia medzitým začali hľadať príčinu najhoršieho leteckého nešťastia v Španielsku za takmer 25 rokov. Nehodu lietadla ktoré práve štartovalo na Kanárske ostrovy, prežilo len 19 ľudí na palube, viacerí sú však v kritickom stave. Španielsko vyhlásilo trojdňový smútok za obeťami. Zástavy v Madride zvesili na pol žrde.



Lietadlo spoločnosti Lufthansa so 236 ľuďmi na palube narazilo na letisku vo Frankfurte do prázdneho autobusu. Pri nehode sa nikto nezranil. Lietadlo priletelo z Teheránu a presúvalo sa k svojmu terminálu.


Európsky parlamen dnes definitívne potvrdil, že pre poškodenie budovy v Štrasburgu ruší plánované plenárne zasadanie a presúva ho do Bruselu. Europoslanci mali začať rokovať 1. septembra v Štrasburgu, no v budove sa už začiatkom augusta prepadla časť stropu v sále, kde EP zasadá. Počas zrútenia sa časti steny padlo na prázdne poslanecké stoličky desať ton stavebného materiálu, v sále nikto nebol. Štrasburg je podľa európskych zmlúv sídelným mestom parlamentu a počas plenárnych zasadaní v ňom trávi necelý týždeň tritisíc poslancov, asistentov, úradníkov a novinárov.

doma

Minister spravodlivosti Štefan Harabin si myslí, že štát zabezpečil efektívne nástroje na to, aby zabránil neadekvátnemu zvyšovaniu cien pred prijatím eura. Vláda odobrila novelu Trestného zákona, ktorá umožňuje zatvárať obchodníkov do väzenia, ak neprimerane zdražia tovary pred príchodom eura.
***harabko***
Obchodníci môžu ísť podľa novely za porušenie cenovej disciplíny do väzenia na šesť mesiacov až osem rokov, trest má závisieť od výšky škody. K Harabinovej novele musí rezort financií vypracovať predpis, v ktorom by určil, kedy obchodník poruší cenovú disciplínu. S novelou ešte musí súhlasiť parlament, ak ju odobrí, platiť začne od 1. októbra tohto roka.

Zhruba polovica predajní, ktoré v čase dobrovoľného duálneho zobrazovania cien skontrolovala Slovenská obchodná inšpekcia, mala problémy so zverejňovaním údajov v korunách a eurách. Nedostatky sa častejšie vyskytli v menších obchodíkoch než vo veľkých obchodných reťazcoch. Najhoršie obišli poskytovatelia služieb. Cenovky v korunách aj eurách musia obchodníci povinne zaviesť od nedele

Nový školský zákon, ktorý začína platiť 1. septembra, umožňuje žiakom prvého stupňa ZŠ vzdelávať sa aj doma. Informovala dnes hovorkyňa ministerstva školstva. "Individuálne vzdelávanie zabezpečuje zákonný zástupca osobou, ktorá má kvalifikáciu. Finančnú odmenu uhrádza vyučujúcemu zákonný zástupca. S Inštitútom domáceho vzdelávania musí súhlasiť riaditeľ ZŠ, ktorú dieťa navštevuje.

ŠPORT
Slovenské kanoistky Ivana Kmeťová, Martina Kohlová obsadili v semifinále K2 na 500 m časom 1:46.380 siedme miesto a do finále sa neprebojovali.


Slovensko má ďalšiu medailu z OH! Postaral sa o ňu v kategórii do 120 kg voľnoštýliar David Musuľbes, ktorý v súboji o bronz zdolal Kubánca Disney Rodrigueza 8:2 na body (periódy 4:0 a 4:2). Skúsený 36-ročný rodák z ruského Vladikavkazu získal pre slovenské zápasenie prvú medailu na OH v ére samostatnosti.

Šokujúco sa skončili semifinálové behy štafiet na 4 x 100 metrov mužov aj žien, keď v oboch súťažiach sa favorizované štafety USA nedostali do finále. Obe stratili kolík. Muži zlyhali na poslednej odovzdávke, keď kolík nechytil majster sveta na 100 metrov i v štafete Tyson Gay. Aj ženy chybovali na poslednom úseku - a Torri Edwardsová podala zle kolík Lauryn Williamsovej, a ten spadol. Obe štafety pritom v danom momente boli na prvej priečke.

***********************************

NOC:
Jasno až polooblačno.
Najnižšia nočná teplota 17 až 13, v dolinách a kotlinách miestami okolo 11 st.

PIATOK:
Jasno až polojasno, na západe miestami zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 27 až 31 st. Slabý vietor.