Thursday, August 21, 2008

pripravila katarína plavčanová Tajfún Nuri sa dnes presúva smerom k Hongkongu po tom, čo po sebe zanechal spúšť v susedných Filipínach

22.8. 8.00
Gruzínsky prezident neverí, že Rusko splní svoj sľub a stiahne sa z väčšiny územia Gruzínska v najbližších dňoch. Povedal to v stredu večer v rozhovore pre tlačovú agentúru AP. Michail Saakašvili uviedol, že ruská armáda znižuje svoju prítomnosť v niektorých z miest, ktoré okupuje, avšak obsadzuje "nové strategické oblasti v Gruzínsku". Ruské sľuby o stiahnutí sú "podvodná kampaň".

Maďarský prezident László Sólyom dnes v Budapešti vyjadril hlbokú ľútosť ľudu vtedajšieho Československa nad tým, že sa maďarské vojská v roku 1968 zúčastnili okupácie Československa. Na spomienkovom podujatí výročia vstupu vojsk Varšavskej zmluvy pred budapeštianskym Domom teroru boli prítomní veľvyslanci Českej a Slovenskej republiky, židovskej náboženskej obce, maďarskí politici a ďalší hostia.

Holandské námorníctvo zabavilo 4 tony na nákladnej lodi v karibskej oblasti. Zhabané drogy majú na trhu hodnotu 210 miliónov eur. Loď zastavili v medzinárodných vodách neďaleko Portorika. Plavila sa z Venezuely a smerovala do bližšie neurčeného miesta v Európe. Kokaín bol ukrytý v zásielke označenej ako "rybie výrobky".

Tajfún Nuri sa dnes presúva smerom k Hongkongu po tom, čo po sebe zanechal spúšť v susedných Filipínach, kde pripravil o život sedem ľudí. Úrady v Hongkongu už stihli zatvoriť tamojšie školy, úrady a letiská. Dažde sprevádzajúce ničivý tajfún včera na Filipínach spôsobili zosuvy pôdy a záplavy, ktoré pripravili o život najmenej šesť ľudí.

Európska únia vyzvala Bulharsko, aby v najbližších mesiacoch preukázalo hmatateľné výsledky v boji proti korupcii. Bulharsko vstúpilo do únie 1 januára spolu s Rumunskom.

Olympijským víťazom v chôdzi na 50 km sa v Pekingu stal Talian Alex Schwazer. Tretí z minuloročného svetového šampionátu v Osake zvládol maratónsku chodeckú vzdialenosť v novom olympijskom rekorde za 3:37:09 h. Striebro si vybojoval Austrálčan Jared Tallent. Bronz získal rus Denis Nižegorodov. Z trojice Slovákov sa umiestnil najlepšie Miloš Bátovský, ktorý dopochodoval na 35. mieste. Kazimír Verkin skončil na 47-mom a Peter Korčok preteky nedokončil. Odstúpil pre zranenie už po 12 km.

Slovenskému reprezentantovi Slavenovi Dizdarevičovi patrí po úvodných dvoch disciplínach druhého dňa olympijskej súťaže desaťbojárov 29. miesto. Košický atlét zabehol 110 m prekážok iba za 15,61 sekundy, pod čo sa podpísalo zranenie šľachy v pravom chodidle. V hode diskom výkonom 39,86 m na 64 cm priblížil k svojmu osobnému rekordu dosiahnutému vo viacboji. 27-ročného Dizdareviča, ktorý je prvým slovenským desaťbojárom na OH v histórii, čakajú ešte tri disciplíny - skok o žrdi, hod oštepom a beh na 1500 m.

Euro 30,31m americký dolár 20,46 a britská libra 38,21

************************************
Slnečno.
Najvyššia denná teplota 27 až 32 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 20 st.
Slabý vietor.