Sunday, August 31, 2008

pripravila katarína plavčanová Takmer dva milióny ľudí opustili včera pobrežie amerického štátu Louisiana pred hurikánom Gustav

9.00
Takmer dva milióny ľudí opustili včera pobrežie amerického štátu Louisiana pred hurikánom Gustav. Ten by mal popoludní udrieť na pevninu, avšak neočakáva sa, že by bol taký pustošivý ako Katrina v roku 2005. V strehu je aj ropný priemysel od Texasu po New Orleans, keď uzavreli skoro všetky ropné plošiny pri pobreží a mnoho rafinérií. Táto oblasť produkuje štvrtinu zásob ropy pre USA. Aj tak by však mohol ohroziť tie isté protipovodňové hrádze, ktoré nevydržali pred troma rokmi počas vyčíňania Katriny. Hrádze chrániace New Orleans sú podľa úradov teraz odolnejšie, no stále majú trhliny. Katrina, hurikán tretej kategórie, zatopil 80 percent mesta, zabil 1500 ľudí.

Svet by nemal čakať do budúceho roka na pripravenie dohody o klimatických zmenách, vyhlásil dnes generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Krajiny rokujúce o dohode, ktorá nahradí Kjótsky protokol, by mali dosiahnuť výrazný posun v poľskej Poznani v decembri tohto roka. Medzivládny panel OSN pre klimatické zmeny, ktorý založili v roku 1988, varoval, že globálne otepľovanie spôsobí stúpanie hladiny morí, veľké búrky, vlny horúčav a suchá.

Bývalého vojenského veliteľa bosnianskych Srbov Ratka Mladiča lokalizovali v Srbsku a preto ho srbský minister obrany minulý týždeň vyzval, aby sa dobrovoľne vzdal. Bosnianskosrbský denník Glas uviedol, že Mladič rokuje prostredníctvom vyjednávača a srbskej vláde odkázal: "Príďte a zatknite ma".

Na cestách pri deviatich základných školách v Banskej Bystrici pomôžu vodičom k väčšej ostražitosti výstražné žlto-červené tabule POZOR DETI a atypické červeno-biele priechody pre chodcov. Na cestách pri školách budú tiež od začiatku školského roka do 11. septembra dozerať na bezpečnosť detí hliadky mestskej polície. Projekt Bezpečná cesta do školy uskutočnili počas predchádzajúcich dvoch rokov v Bratislave, Košiciach a v Prešove, kde sa v blízkosti škôl znížila nehodovosť. V tomto školskom roku ho odštartujú aj v Banskej Bystrici a v Poprade.

Obyvatelia obcí z južného Slovenska podporujú výstavbu rýchlostnej komunikácie R7. Mnohí sú presvedčení o tom, že táto cesta mala byť už dávno. Vyriešilo by to problém nielen na juhu Slovenska, ale aj v Bratislave. Pod petíciu za rýchle začatie výstavby R7 sa podpísalo viac ako 40 000 ľudí. R7 by mohli začať budovať až v roku 2013.

Slovenský futbalista vo farbách Neapola Marek Hamšík sa blysol gólom hneď v úvodom kole talianskej Serie A. Presným zásahom z 55. minúty zabezpečil svojmu mužstvu bod na ihrisku AS Rím.

Slovenský tenis bude mať na US Open v osemfinále štvrohry až štyroch tenistov. Michal Mertiňák spoločne s Chorvátom Zovkom postúpili do osemfinále bez boja. Medzi elitnou šestnástkou sa predstaví Hantuchová, Husárová aj Cibulková. Ale Dominik Hrbatý skončil na US Open už aj vo štvorhre. V 2. kole spolu s Čechom Škochom prehrali s americkými bratmi Bryanovcami.

Euro 30,31 americký dolár 20,51 a britská libra 37,67

*********************************
Jasno az polojasno, k večeru od západu pribúdanie vysokej priesvitnej
oblačnosti. Najvyššia denná teplota 20 až 25 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 14 st.
Slabý južný vietor.