Thursday, August 21, 2008

pripravila katarína plavčanová Dnes si pripomíname 40. výročie invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa

9.00
Dnes si pripomíname 40. výročie invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. V noci z 20. na 21. augusta vojaci piatich krajín Varšavskej zmluvy - Bulharska, Maďarska, NDR, Poľska a ZSSR vtrhli na naše územie. Na "akte internacionálnej solidarity" sa nepodieľalo Rumunsko. Okupácia si vyžiadala niekoľko desiatok mŕtvych a stovky zranených. Definitívny koniec Pražskej jari prišiel v apríli 1969, keď sa do vedenia KSČ dostal Gustáv Husák a nastala politika normalizácie. Znamenala prenasledovanie účastníkov obrodného procesu, cenzúru a masovú emigráciu Čechov a Slovákov. Pádu totality sa Československo dočkalo 17. novembra 1989.

Pri intervencii vojsk Varšavskej zmluvy sme nemohli počítať s pomocou západných štátov a úplne bola vylúčená pomoc USA. Američania považovali tento konflikt za vnútroblokovú záležitosť, to znamená za záležitosť sovietskeho bloku a hodnotili ho ako konflikt dvoch frakcii v KSČ. Preto nechceli zasahovať do vývoja. Československo bolo súčasťou sovietskeho bloku, Varšavskej zmluvy, členom RVHP a na sofijskom stretnutí Varšavskej zmluvy v marci 1968 podporilo sovietsky návrh odsudzujúci vojenskú agresiu vo Vietname.

Z gréckeho ostrova Kréta včera vyplával do Čierneho mora americký torpédoborec, ktorý má dopraviť humanitárnu pomoc do Gruzínska. Hoci je misia označovaná ako humanitárna, ide o prvé vyslanie vyzbrojeného plavidla amerických síl do regiónu od začiatku gruzínsko-ruského konfliktu 7. augusta. Armáda Spojených štátov od minulého týždňa dopravovala do Gruzínska humanitárnu pomoc na palube nevyzbrojených vojenských lietadiel.

Španielske úrady začali vyšetrovanie včerajšej nehody na madridskom letisku Barajas, ktorá je považovaná za najhoršiu v krajine za posledné desaťročia. Mnohé okolnosti nešťastia, pri ktorom zahynulo 153 ľudí, pritom zostávajú nejasné. Vyšetrovateľom by mali pomôcť čierne skrinky, ktoré sa podarilo nájsť medzi troskami. Lietadlo pri nevydarenom štarte opustilo dráhu Po vznietení jedného motora prešlo cez pristávaciu dráhu a začal horieť.

Minister zdravotníctva Richard Raši sa včera pripojil k lekárskemu tímu v rýchliku 605 Dargov a na trase z Bratislavy do Trnavy sa staral o prevenciu srdcovo-cievnych ochorení u cestujúcich. Cestujúci vo vlaku Zdravého života, ktorý má konečnú stanicu v Košiciach, si u nich mohli dať zmerať tlak, cholesterol či obvod pása. Množstvo ľudí nevie o svojom vysokom tlaku, o vysokom cholesterole a neuvedomuje si, že fajčenie je veľké riziko," vysvetlil minister. Podľa jeho slov v prvom vlaku Zdravého života, ktorý išiel v júli na rovnakej trase, využilo preventívne lekárske vyšetrenie do tristo cestujúcich. Mnohí z nich boli prekvapení nepriaznivými výsledkami vyšetrení.

Brazílsky futbalista Kaká sa od budúceho leta údajne stane hráčom Chelsea. Taliansky futbalový veľkoklub AC Miláno vraj súhlasil s predajom svojej najväčšej hviezdy za rekordnú sumu 102 miliónov eur.

Jamajský šprintér Usain Bolt sa včera stal olympijským víťazom v behu na 200 m v novom svetovom rekorde časom 19,30 sekundy. O dve stotiny prekonal doterajšie historické maximum Američana Michaela Johnsona a v Pekingu získal už druhé zlato, keď rovnako vo svetovom rekorde 9,69 triumfoval aj na 100 m. 21-ročný Bolt je prvým mužom planéty, ktorý vyhral na olympiáde dve zlaté na 100 aj 200 m vo svetových rekordoch.
Slovenský zápasník David Musuľbes sa v hmotnostnej kategórii do 120 kg na olympijských hrách v Pekingu prebojoval už do semifinále. V 1. kole mal bývalý úspešný reprezentant Ruska voľno, v druhom zdolal Nigérijčana Wilsona Seiwariho hladko 9:0. Vo štvrťfinále si potom poradil s Maďarom Ottóom Aubélim 4:1. V semifinále na neho čaká obhajca prvenstva z Atén 2004 Artur Tajmazov z Uzbekistanu.

Euro 30,31, americký dolár 20,57 a britská libra 38,22
************************************
Polojasno, miestami prechodne zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 25 až 29 st, na Spiši okolo 23 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 17 st.
Slabý premenlivý vietor.