Tuesday, August 19, 2008

pripravila katarína plavčanová Z nových strojov v kremnickej mincovni už vypadávajú nové slovenské euromince

9.00
Zemetrasenie so silou 5,0 zasiahlo dnes juhozápadnú čínsku provinciu Jün-nan. Zrútili sa mnohé domy v mestách a dedinách v blízkosti epicentra, obete zatiaľ hlásené nie sú. Približne 1200 ľudí z postihnutej oblasti evakuovali, informovala agentúra Sinchua. Región Jün-nan sa nachádza južne od provincie S'-čchuan, ktorú v máji zasiahlo zničujúce zemetrasenie, o život prišlo najmenej 70.000 ľudí.

Severoatlantická aliancia sa dohodla na zriadení stálej komisie v Gruzínsku. Oznámili to dnes predstavitelia NATO v Bruseli. NATO chce s Tbilisi zintenzívniť spoluprácu a prejaviť tak podporu tomuto adeptovi na členstvo v aliancii počas prebiehajúceho konfliktu s Ruskom.

Ruský prezident Dmitrij Medvedev včera ubezpečil svojho francúzskeho kolegu Nicolasa Sarkozyho, že Moskva do piatku stiahne z Gruzínska všetkých svojich vojakov s výnimkou 500-členného kontingentu, ktorý bude plniť "dodatočné bezpečnostné úlohy". Informoval o tom úrad francúzskeho prezidenta, podľa ktorého Medvedev Sarkozyho v telefonickom rozhovore ubezpečil o odhodlaní čo najrýchlejšie a "v plnom rozsahu" naplniť mierovú dohodu s Gruzínskom.

Z nových strojov v kremnickej mincovni už vypadávajú nové slovenské euromince. Do konca roka ich musia vyrobiť polmiliardy. Od nového roka nás pri novej mene čaká aj viac kovových mincí.

Za vysoké ceny tovarov a služieb - väzenie. Počíta s tým novela trestného zákona, ktorú dnes prerokuje vláda. Platiť by mala od októbra. Tresty by boli od šiestich mesiacov do troch rokov.

Slovenská reprezentantka v stolnom tenise Eva Ódorová sa už rozlúčila s olympijským turnajom v Pekingu. V 2. kole dvojhry žien podľahla favorizovanej Gao Jun z USA 2:4. Ódorová bola Číňanke v amerických farbách a zároveň 16. hráčke sveta po väčšinu stretnutia vyrovnanou súperkou. Zlomila ju však nevydarená koncovka piateho setu, ktorým sa 39-ročná Gao Jun ujala vedenia 3:2. V záverečnom dejstve už čínska rodáčka, strieborná medailistka zo štvorhry žien na OH 1992 v Barcelone, za stolom dominovala.

Preteky žien v diaľkovom plávaní na 10 km na Hrách XXIX. olympiády v Pekingu vyhrala podľa očakávania favorizovaná Ruska Larisa Ilčenková. Ešte len 19-ročná, ale už 8-násobná majsterka sveta sa presadila v záverečnom finiši 14-člennej skupiny, v ktorej potvrdila svoj rýchly záver. Až 13 plavkýň dosiahlo čas pod 2 hodiny.

*************************************
Jasno až polooblačno. Postupné pribúdanie oblačnosti a miestami prehánky alebo občasný dážď. Najvyššia denná teplota 25 až 30 st.
Slabý vietor.