Wednesday, August 27, 2008

pripravila katarína plavčanová

15.00
Dvaja piloti lietadla spoločnosti Spanair, ktoré minulý týždeň havarovalo pri štarte z madridského letiska, nehlásili kontrolnej veži žiadny problém. Dnes o tom informovali letoví dispečeri, ktorí v osudný deň pracovali. Posledná komunikácia medzi pilotmi a kontrolnou vežou bola žiadosť o povolenie štartu. Obe čierne skrinky z havarovaného lietadla poslali na expertízu do Británie. Havária lietadla je považovaná za najhoršiu leteckú nehodu, aká sa stala v Španielsku za posledných 25 rokov. Zo 172 ľudí na palube zahynulo 154 osôb.

Južné Osetsko a Abcházsko, dve gruzínske separatistické oblasti, Rusko uznalo v súvislosti s tým, že tento krok urobilo mnoho západných štátov v prípade bývalej juhosrbskej provincie Kosovo. V britskom denníku Financial Times takto svoje rozhodnutie odôvodnil ruský prezident Dmitrij Medvedev.

Srbská vláda čoskoro ponúkne bosnianskosrbskému exprezidentovi Radovanovi Karadžičovi podozrivému z vojnových zločinov právnu pomoc pri jeho obhajobe v Haagu. Bývalý zástupca Srbska pri Medzinárodnom súdnom dvore sa s Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu skontaktuje začiatkom septembra a požiada o povolenie navštíviť Karadžiča. "Môžem sa ho spýtať, či potrebuje pomoc od vlády Srbska pri prípravách dokumentov, alebo možno nejakú finančnú podporu.

Podľa Svetovej banky počet ľudí žijúcich v rozvojových krajinách v extrémnej chudobe je väčší ako sa pôvodne predpokladalo. Svetová banka, ktorá sa snaží bojovať proti chudobe, evidovala v roku 2005 štvrtinu sveta, teda 1,5 mld. ľudí, ktorí žili pod hranicou extrémnej chudoby a ich denný príjem nedosahoval ani 1 a štvrť USD za deň.

Silné zemetrasenie zasiahlo v noci nadnes oblasť Bajkalu na východe Sibíri. K obetiam na životoch a vážnym škodám na majetku podľa hovorcu ruského ministerstva pre mimoriadne situácie nedošlo.

Bývalý prezident Michal Kováč priznal, že trpí syndrómom Parkinsonovej choroby. 78 ročná hlava štátu z rokov 1993 až 1997 má bolesti a problémy s pohybom, plánuje však ďalej pracovať a pokračovať v písaní životopisu, ktorý by chcel exprezident vydať na budúci rok.

Venus a Serena Williamsové sa dnes o jedno kolo priblížili k svojmu črtajúcemu sa súboju už vo štvrťfinále dvojhry žien na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny US Open v New Yorku. Víťazka z duelu amerických sestier by sa mala medzi najlepšími štyrmi stretnúť s Anou Ivanovičovou, ak sa tam jednotka "pavúka" i renkingu dokáže prebojovať. Takmer totiž zakopla už na prvej prekážke, Ruske Vere Duševinovej, a vo štvrťfinále jej hrozí repríza finále z Roland Garros 2008 proti oveľa renomovanejšej členke "zbornej" Dinare Safinovej.

***********************************
NOC:
Jasno až polojasno. K ránu v nižších polohách ojedinele hmla.
Najnižšia nočná teplota 15 až 11 st.
Slabý premenlivý vietor.

ŠTVRTOK:
Jasno až polooblačno. Popoludní miestami prechodne zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 24 až 28 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 16 st.
Slabý premenlivý vietor.