Thursday, August 28, 2008

pripravila katarína plavčanová

29.8. 7.00
Volebný tím republikánskeho prezidentského kandidáta Johna McCaina včera odmietol prejav Baracka Obamu na konvente Demokratickej strany. McCainov tím označil Obamov prejav za "zavádzajúci" a vyhlásil, že nie je schopný byť prezidentom. "Američania boli dnes večer svedkami prejavu, ktorý bol od základov v rozpore so skromnými skúsenosťami Baracka Obamu," uviedol vo vyhlásení McCainov hovorca.

Ruský premiér Vladimír Putin sa dôrazne vložil do diplomatických roztržiek týkajúcich sa rusko-gruzínskeho konfliktu a obvinil Spojené štáty, že k rozpútaniu vojny významne prispeli. V rozhovore pre stanicu CNN povedal, že niektorí americkí predstavitelia mohli mať dôvod konflikt vyprovokovať, aby vo voľbách pomohli jedného z dvoch prezidentských kandidátov.

Šéf ruskej leteckej dopravy obvinil gruzínskych leteckých dispečerov z ohrozovania bezpečnosti ruských civilných lietadiel. Gruzínski leteckí dispečeri nečakane a bez upozornenia donútili niekoľko ruských a bieloruských lietadiel zmeniť trasu letu práve vo chvíli, keď vstupovali do gruzínskeho vzdušného priestoru.

Tropická búrka Gustav na karibskom ostrove Hispaniola zabila 67 ľudí. Americké štáty Texas a Louisiana uviedli do pohotovosti Národnú gardu a mesto New Orleans chce povinne evakuovať ľudí. Najmenej 59 obetí si Gustav vyžiadal na Haiti, kde dorazil v utorok so silou hurikánu. V Dominikánskej republike pripravil o život 8 ľudí. Meteorológovia predpokladajú, že pred tým, ako dnes večer zasiahne Kajmanie ostrovy, môže opäť zosilnieť na hurikán.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková postúpila do 3. kola dvojhry na grandslamovom turnaji US Open, keď si hladko poradila s Rumunkou Ioanou Olarovou 2x 6:2. Cibulková tým vyrovnala svoj dvojnásobný osobný rekord z úrovne "veľkej štvorky". V súboji o postup do osemfinále stretne s Agnieszkou Radwanskou z Poľska.

Futbalisti MŠK Žilina zvíťazili vo včerajšom odvetnom stretnutí 2. predkola Pohára UEFA na štadióne pod Dubňom nad českým tímom FC Slovan Liberec 2:1. Zverenci českého trénera Pavla Vrbu tak postúpili do 1. kola hlavnej fázy európskeho pohára č. 2, keďže pred dvoma týždňami v prvom dueli triumfovali rovnakým pomerom 2:1.

Euro 30,31 americký dolár 20,51 a britská libra 37,67
************************************
Polooblačno, cez deň pribúdanie oblačnosti. Na severe miestami,
inde len ojedinele, prehánky. Najvyššia denná teplota 22 až 27 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 13 st.
Slabý vietor.