Monday, August 25, 2008

Pripravil Michal Novák: V Pakistane zakázali Taliban

12:00 25.08.2008

Pakistanská vláda dnes zakázala činnosť hnutia Taliban v reakcii na vlnu teroristických útokov, ktoré od minulého roku pripravili o život stovky ľudí. Vláda tiež miestnemu Talibanu zmrazila bankové účty.
Iracká polícia zadržala v Bakúbe 15-ročné dievča, ktoré malo oblečené vestu s výbušninami. Tínedžerka sa policajtom priznala, že aj jej matka sa chystá na samovražedný útok. Matku tiež zadržali, no otec, organizátor plánovaných útokov, je na úteku.

Mimoriadny summit európskych lídrov, ktorý zvolal francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, "zhodnotí odsun ruských jednotiek z Gruzínska.“ Uviedol šéf francúzskej diplomacie Bernard Kouchner. "Na summite nebudeme hovoriť o sankciách,“ zdôraznil Kouchner.

Horná komora ruského parlamentu dnes jednomyseľne podporila uznanie nezávislosti odštiepeneckých regiónov Abcházsko a Južné Osetsko od Gruzínska. Rada federácie týmto vyzvala prezidenta Dmitrija Medvedeva, aby nezávislosť týchto provincií uznal. Dolná komora, Štátna duma, bude o tejto záležitosti hlasovať ešte dnes.

Čína včera deportovala ôsmich Američanov, ktorých zadržali minulý týždeň pre účasť na protibetských demonštráciách. Čínske úrady naložili aktivistov do lietadla spoločnosti Air China, ktoré s nimi odletelo v noci do Los Angeles. Čína zadržala minulý týždeň 10 protibetských aktivistov z Nemecka, Veľkej Británia a USA. Šiesti zatknutí Američania boli z organizácie Študenti za slobodný Tibet.

Vláda je podľa premiéra Roberta Fica pripravená urobiť všetko preto, aby majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji v roku 2011 boli na Slovensku. "Každému som povedal - už sa konečne dohodnite! - Slovenský zväz ľadového hokeja, mesto, VÚC - dôjdite za vládou a povedzte, čo chcete - povedal predseda vlády pre agentúru SITA.

SPORT

Olympijské Hry v Pekingu sa skončili. Ukončil ich v nedeľu podvečer záverečný ceremoniál. Minivýpravu Slovenska priviedol na štadión člen úspešnej K4, rýchlostný kanoista Michal Riszdorfer. Nad štadiónom potom zaviala britská vlajka a zaznela britská hymna. Potom sa už olympijská vlajka ocitla v rukách Borisa Johnsona, starostu Londýna, ktorý privíta športovcov sveta presne o 1432 dní. Vzápätí sa anglická metropola krátko predstavila svetu. Na scénu napochodoval jeden z londýnsky symbolov: dvojposchodový autobus, ktorý sa zmenil na improvizované javisko, na ktorom vystúpili známi britskí umelci - mladá popová speváčka Leona Lewisová, gitarista Jimmy Page z legendárnej skupiny Led Zeppelin či svetoznámy futbalista David Beckham. Práve tieto britské celebrity vlastne pozvali svet o 4 roky do ich metropoly na Temži.

Dnes sa v New Yorku začnú hlavné súťaže dvojhry mužov a žien na záverečnom grandslamovom tenisovom turnaji roka US Open. V 1. kole sa vo dvojhre predstavia štyria slovenskí tenisti. Daniela Hantuchová, aktuálne svetová dvanástka, bude hrať proti kvalifikantke Anne-Lene Grönefeldovej z Nemecka. Dominika Cibulková bude mať za súperku domácu veteránku, už 34-ročnú Jill Craybasovú. Magdaléna Rybáriková bude mať na US Open premiéru a nastúpi proti Gisele Dulkovej z Argentíny. Dominika Hrbatého čaká Španiel Garcia-López.

V ankete Zlatá hokejka 2008, ktorej výsledky vyhlásili počas víkendu v Karlových Varoch, zvíťazil útočník Jaromír Jágr. V uplynulej sezóne hráč klubu NHL New York Rangers sa stal najlepším hokejistom Česka celkovo už deviaty raz, pričom dosiahol štvrtý triumf v rade. Jágr v lete prestúpil do Ruska, kde bude opäť hrávať za Avangard Omsk.

Futbalisti Realu Madrid zvíťazili v odvetnom stretnutí Španielskeho superpohára nad FC Valenciou 4:2 a keďže v prvom zápase podľahli 2:3, do zbierky úspechov im pribudla ďalšia trofej.

Futbalisti Interu Miláno sa stali víťazmi Talianskeho superpohára. Úradujúci šampión Serie A remizoval s AS Rím 2:2. V rozstrele zo značky pokutového kopu však zverenci trénera Josého Mourinha zdolali držiteľa Talianskeho pohára 6:5.

Brazílčan Felipe Massa sa stal víťazom nedeľňajšej VC Európy na novom mestskom okruhu v španielskej Valencii. Lídrom majstrovstiev zostal Lewis Hamilton z McLarenu so šesťbodovým náskokom práve pred víťazom Massom na Ferrari.

********************

Jasno až polojasno. Miestami prechodne oblačno a ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota 22 až 26, na severe miestami okolo 20 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 14 st.
Slabý premenlivý vietor.