Thursday, August 28, 2008

pripravila katarína plavčanová

18.00
Amerika má prvého oficiálneho černošského prezidentského kandidáta. Baracka Obamu formálne nominovala Demokratická strana. Tisícky delegátov v Denveri sa potom držali za ramená a spievali pesničky. 47 ročný Obama bude o Biely dom súperiť 4. novembra s republikánom Johnom McCainom.

Tri roky po hurikáne Katrina, ktorý zničil New Orleans, sa obyvatelia mesta pripravujú na ďalšiu prírodnú pohromu. Guvernér Louisiany vyhlásil včera stav ohrozenia a oznámil plán evakuácie pobrežných oblastí. Starosta New Orleans Ray Nagin chce do príchodu tropickej búrky vysťahovať všetkých ľudí z mesta. Tá smeruje na Kubu po vyčíňaní na Haiti a v Dominikánskej republike, kde so silou hurikánu zabila 22 ľudí.

Európska únia zvažuje sankcie voči Rusku počas mimoriadneho summitu únie o situácii na Kaukaze. Podľa francúzskeho ministra obrany je 27 krajín únie pripravených prijať text, ktorý Rusku jasne ukáže, „že sú isté veci, ktoré nebudeme akceptovať.“ Minister sa nevyjadril, o aké sankcie by mohlo ísť.

doma

Prvýkrát mohli štatistici porovnať ceny sledovanej skupiny takmer dvesto tovarov v rozmedzí desiatich dní - a vyšlo im, že sa mierne znížili. Prvé zisťovanie prebehlo k 10. augustu, druhé k 20. augustu. Ceny celej vzorky tovarov sa za desať dní znížili o 0,2 percenta. Najviac k tomu prispelo zníženie cien zeleniny vrátane zemiakov (o takmer 3 % v Sk) a cien kávy, čaju a kakaa (o 1,5 %) pri súčasnom raste cien mäsa (o 0,7 %) a vína (zhodne o 0,8 %), uviedol Štatistický úrad.

Cestujúci by si počas januárového duálneho obehu korún aj eur mali pripraviť primeranú hotovosť na zaplatenie cestovných lístkov. Odporúča to vládny splnomocnenec pre zavedenie eura na Slovensku Igor Barát, pričom dodáva, že by nemali používať pri platení bankovky, ktoré niekoľkonásobne prevyšujú hodnotu lístka. Počas prvých šestnástich januárových dní budeme môcť platiť korunami aj eurami. Prípadným komplikáciám môžu podľa Baráta cestujúci predísť aj využívaním dopravných kariet na bezhotovostné platby.


Rodičia, ktorí neplatia alimenty, môžu v budúcnosti prísť o vodičské preukazy. S týmto návrhom prichádza Ľudová strana – HZDS. Jej predseda Vladimír Mečiar

***výživné***

Strana prichádza s návrhom, pretože stále existuje veľa rodičov, ktorí si odmietajú plniť vyživovaciu povinnosť.



Kolegovia, priatelia, priaznivci, politici i rodina na čele s manželkou Evou Krížikovou sa dnes v Historickej budove SND lúčili s hercom a spevákom Františkom Zvaríkom. "Prežívame smutné chvíle, odchádzajú divadelné legendy," povedala generálna riaditeľka SND Silvia Hroncová, čím naznačila, že Divadlo prišlo v posledných dňoch aj o Vilmu Jamnickú a Michala Dočolomanského.


Slovákom sa nechce triediť odpad. Viac ako 350 miest a obcí s tým nemá ešte žiadnu skúsenosť. Ľudia sa doň nezapájajú aj preto, že je nedostatok kontajnerov a separácia je nepohodlná - farebné kontajnery sú často aj o dve-tri ulice ďalej, než tie klasické.


ŠPORT

Deň pred odletom do Pekingu, dejiska paralympijských hier (6.-17. septembra), zložilo slovenské družstvo pred prezidentom republiky Ivanom Gašparovičom slávnostný sľub. V Pekingu sa zíde viac ako 4000 športovcov zo 149 krajín sveta. Budú súťažiť v 20-tich športoch. Slováci sa predstavia v atletike, cyklistike, jazdectve, lukostreľbe, v plávaní, stolnom tenise, streľbe, tenise na vozíku a v tlaku na lavičke.


Tretí nasadený srbský tenista Novak Djokovič sa suverénnym spôsobom prebojoval do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu si v úvodnom kole poradil Francúzom Arnaudom Clémentom v troch setoch 6:4 a 2x 6:3.


V nominácii trénera slovenskej futbalovej reprezentácie Vladimíra Weissa na septembrový ostrý štart kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2010 v JAR proti Severnému Írsku a Slovinsku figuruje 17 legionárov a traja hráči z domácej Corgoň ligy. Slováci najprv 6. septembra na Tehelnom poli privítajú výber zo Severného Írska, o štyri dni 10. septembra v Maribore budú čeliť Slovincom.

************************************

NOC:
Polooblačno až oblačno.
Najnižšia nočná teplota 17 až 13 st.
Slabý vietor.

PIATOK:
Polooblačno až oblačno. Na severe miestami, inde len ojedinele prehánky.
Najvyššia denná teplota 23 až 27 st., na severe miestami okolo 21 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 13 st. Slabý premenlivý vietor.