Wednesday, August 20, 2008

pripravila katarína plavčanová Ubehlo 40 rokov od invázie vojsk Varšavskej zmluvy

21.8. 7.00
Pred Národným múzeom v Prahe je výstava pripomínajúca inváziu vojsk Varšavskej zmluvy v auguste 1968, ktorú dnes otvorí premiér Mirek Topolánek s predsedom slovenskej vlády Robertom Ficom. Na stenu pred múzeom lepia posledné repliky dobových plagátov a maľujú nápisy, ktoré sa objavili 21. augusta. Polhodiny po polnoci príde pred múzeum ruský tank z Vojenského historického ústavu. Vo vnútri sú pripravené dobové fotografie a pozostalosti predstaviteľa Pražskej jari Alexandra Dubčeka a študenta Jana Palacha, ktorý sa upálil na protest proti okupácii a začínajúcej normalizácii. Výstava bude otvorená do konca septembra.

Spisovateľ, publicista a diplomat Anton Hykisch hovorí o prínose Pražskej jari a diania z roka 1968.

***pražská jar***

Ničivý tajfún Nuri na severe Filipín spôsobili zosuvy pôdy a záplavy, ktoré pripravili o život sedem ľudí. Tropický cyklón dnes opustil ostrovy a smeruje k čínskej pevnine. Cyklón sprevádza vietor s rýchlosťou 170 km/h.

Záchranári v centrálnej časti Floridy včera pomocou vrtuľových člnov vyslobodzovali obyvateľov uväznených záplavami, ktoré spôsobila tropická búrka Fay. Tá sužuje americký štát už tretí deň po sebe. Z oblasti hlásili zatopenie stoviek domov, kde voda miestami siahala do výšky 1,5 metra. Ďalšie desaťtisíce domácností nemajú elektrinu.

Pri leteckom nešťastí na madridskom letisku Barajas zahynulo podľa posledných správ 153 ľudí. Nešťastie prežilo iba 19 ľudí, ale niektorí z nich sú v kritickom stave. Počas štartu sa vznietil jeden motor. Stroj nedokázal vzlietnuť, prešiel koniec pristávacej dráhy a začal horieť.

Cena ropy klesla späť k úrovni 113 USD za barel. Príčinou je výrazný nárast ropných rezerv v USA. Zlacňovanie ropy podporilo aj posilnenie dolára voči väčšine mien.

Ministerstvo zdravotníctva zmenilo hladinu alkoholu, ktorá určí pozitívny výsledok pri nafúkaní. Vyplýva to z návrhu novely zákona, ktorý schválila vláda. Bez pokuty by mali skončiť po novom vodiči, ak im namerajú pri dychovej skúške zhruba do 0,2-och desatín promile alkoholu. Niektorí ľudia by sa tak zrejme vyhli trestu napríklad po malom pive. Ministri vnútra a zdravotníctva Robert Kaliňák a Richard Raši sa neobávajú, že by zvýšenie prípustnej hladiny alkoholu v krvi z nula na 0,2 promile spôsobilo u vodičov väčší záujem o požitie alkoholických nápojov predtým, ako sadnú do auta.

Slovenská futbalová reprezentácia prehrala vo včerajšom medzištátnom priateľskom stretnutí s Gréckom 0:2. Novému hlavnému kormidelníkovi Vladimírovi Weissovi tak nevyšla premiéra na lavičke národného tímu.

Zlato v chôdzi na 20 km na olympijských hrách v Pekingu si celkom suverénne vybojovala Ruska Oľga Kaniskinová v olympijskom rekorde 1:26:31 h. Naša Zuzana Malíková skončila na 32. mieste v najlepšom tohtoročnom slovenskom výkone 1:34 h. 23-ročná Kaniskinová, majsterka sveta z Osaky 2007, viedla v hustom lejaku už v polovici trate s náskokom 45 sekúnd a svoje veľké sólo bez vážnejších problémov dotiahla až do konca.

Slovenský zápasník David Musuľbes sa v hmotnostnej kategórii do 120 kg na olympijských hrách v Pekingu prebojoval už do semifinále. V 1. kole mal bývalý úspešný reprezentant Ruska voľno, v druhom zdolal Nigérijčana Wilsona Seiwariho hladko 9:0. Vo štvrťfinále si potom poradil s Maďarom Ottóom Aubélim 4:1. V semifinále na neho čaká obhajca prvenstva z Atén 2004 Artur Tajmazov z Uzbekistanu.

Euro 30,31, americký dolár 20,57 a britská libra 38,22
************************************
Polojasno, miestami prechodne zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 25 až 29 st, na Spiši okolo 23 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 17 st.
Slabý premenlivý vietor.