Monday, August 25, 2008

pripravila katarína plavčanová Všetky čínske denníky sa dnes zhodli na tom, že olympiáda zanechala ich krajinu viac otvorenú vonkajšiemu svetu

16.00
Hry 29-tej olympiády v Pekingu sa skončili. Na slávnostnom záverečnom ceremoniáli ich oficiálne ukončil prezident Medzinárodného olympijského výboru Jacques Rogge, ktorý pekinskú olympiádu označil za "skutočne výnimočnú". Všetky čínske denníky sa dnes zhodli na tom, že olympiáda zanechala ich krajinu viac otvorenú vonkajšiemu svetu. Celý svet údajne videl, akými reformami Čína prešla. Ak ide o efektnú organizáciu, určite áno. Čo sa však týka ľudských práv, väčšinu sľubov, ktoré Čína dala nesplnila. Počas olympiády držala tisícky disidentov v domácom väzení, zatvárala demonštrantov, takisto to boli represie voči novinárom a samozrejme trest smrti. Čína doteraz nezverejnila koľko ľudí popravuje a za aké trestné činy.

Horná komora ruského parlamentu dnes jednomyseľne vyzvala prezidenta Dmitrija Medvedeva, aby uznal nezávislosť gruzínskych regiónov Abcházska a Južného Osetska. Nezáväznú rezolúciu v hornej komore podporilo všetkých 130 prítomných poslancov. Hlasovanie v dolnej komore sa očakáva v priebehu dnešného dňa. Južné Osetsko a Abcházsko sú de facto nezávislé od vlády v Tbilisi od začiatku 90. rokov.
Nedávny pokus Gruzínska vojensky získať kontrolu nad Južným Osetskom, potlačila omnoho silnejšia ruská armáda.

Čína včera deportovala ôsmich Američanov, ktorých zadržali pre účasť na tibetských demonštráciách. Čínske úrady naložili aktivistov do lietadla spoločnosti Air China, ktoré s nimi odletelo do Los Angeles. Aktivisti, ktorých zadržali 21. augusta, opustili Čínu ešte pred vypršaním 10-dňového väzenia. Aktivisti boli z Nemecka, Veľkej Británia a USA.

Milión obyvateľov severoindického štátu Bihár je odrezaných od zvyšku krajiny v dôsledku záplav spôsobených monzúnmi. Vláda sa pomocou vrtuľníkov pokúša doručiť im jedlo a stany. Minulý týždeň sa vyliala zo svojho koryta rieka Koši v susednom Nepále a zaplavila rozsiahle oblasti.

Izrael prepustil takmer dvesto palestínskych väzňov. Je to gesto dobrej vôle voči palestínskej samospráve, s ktorou židovský štát vedie mierové rozhovory.

Senátorka Hillary Clintonová vyzve delegátov, ktorí ju zastupujú na nominačnom zjazde amerických demokratov, aby podporili prezidentskú kandidatúru Baracka Obamu. Senátorka z New Yorku má silnú podporu medzi kľúčovými voličskými skupinami Demokratickej strany, akými sú ženy, starší ľudia alebo robotníci. Práve ich hlasy môžu byť rozhodujúce pre úspech Baracka Obamu v novembrových prezidentských voľbách.

V septembri by si do školských lavíc malo zasadnúť vyše 53 000 prvákov, čo je približne o 2500 menej ako v minulom školskom roku. V posledných rokoch sa počet novoprijatých prvákov znižoval. Školy by sa však v dôsledku postupného nárastu demografickej krivky mali od roku 2009 znova mierne napĺňať. Vyplýva to z materiálu, ktorý vypracoval Ústav informácií a prognóz školstva.

Len 12 dní po vyhasnutí olympijského ohňa v Pekingu sa opäť nad Národným olympijským štadiónom rozhorí plameň. V sobotu 6. septembra sa začínajú už paralympijské hry, na ktorých sa predstaví okolo 4000 telesne postihnutých športovcov zo 149 krajín celého sveta. Na paralmypiáde sa bude súťažiť v najväčšom počte športov v histórii. Pribudlo veslovanie. Celkovo bude počas 11 súťažných dní udelených 471 medailových kompletov.

Futbalisti Interu Miláno vyhrali taliansky Superpohár, keď na Olympijskom štadióne v Ríme vyhrali nad AS Rím na jedenástky. V riadnom hracom čase sa duel skončil 2:2.
**************************************
NOC:
Jasno, miestami prechodne oblačno. Najnižšia nočná teplota 14 až 9, v dolinách ojedinele okolo 7 st. Slabý vietor.

UTOROK:
Jasno až polooblačno, miestami prechodne oblačno a na severe ojedinele slabé zrážky. Najvyššia denná teplota 22 až 26, na severe miestami okolo 20 st. Slabý vietor.