Friday, August 29, 2008

pripravila katarína plavčanová Väčšina Európanov podporuje plán Európskej únie na výrazné obmedzenie produkcie emisií novými autami

9.00
Ruská armáda úspešne otestovala raketu dlhého doletu Topoľ, ktorú neodhalia systémy protiraketovej obrany. Test sa odohral na ďalekovýchodnej základni na polostrove Kamčatka. Moskva zásadne odmieta výstavbu americkej protiraketovej základne v Poľsku a v Česku. Bývalý prezident a súčasný premiér Vladimir Putin sľuboval, že na americkú krok Rusko "adekvátne odpovie." Vlani v októbri uviedol, že Rusko vyvíja nové typy jadrových zbraní v rámci plánu posilnenia svojej obrany.

Väčšina Európanov podporuje plán Európskej únie na výrazné obmedzenie produkcie emisií novými autami. Potvrdzujú to výsledky najnovšieho prieskumu verejnej mienky v piatich najväčších štátoch Európskej únie. Výsledky by mohli ovplyvniť rozhodovanie Európskeho parlamentu, ktorý bude o návrhu na výrazné zníženie objemu produkovaných emisií z nových áut ešte hlasovať.

Šéf ruskej leteckej dopravy obvinil gruzínskych leteckých dispečerov z ohrozovania bezpečnosti ruských civilných lietadiel. Gruzínski leteckí dispečeri nečakane a bez upozornenia donútili niekoľko ruských a bieloruských lietadiel zmeniť trasu letu práve vo chvíli, keď vstupovali do gruzínskeho vzdušného priestoru.

Bývalý bosnianskosrbský prezident Radovan Karadžič dnes druhýkrát prestúpi pred haagsky tribunál. Opäť ho vyzvú ho, aby sa vyjadril k obvineniam z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti, informovala dnes agentúra Reuters. Karadžiča zadržali minulý mesiac v Belehrade, kde žil s falošnou identitou alternatívneho liečiteľa, po takmer 12 rokoch na úteku. Čelí 11 obvineniam z genocídy v prípade obliehania Sarajeva a masakry Moslimov v Srebrenici.

Cestujúci by si počas januárového duálneho obehu korún aj eur mali pripraviť primeranú hotovosť na zaplatenie cestovných lístkov. Odporúča to vládny splnomocnenec pre zavedenie eura na Slovensku Igor Barát, pričom dodáva, že by nemali používať pri platení bankovky, ktoré niekoľkonásobne prevyšujú hodnotu lístka. Prípadným komplikáciám môžu podľa Baráta cestujúci predísť aj využívaním dopravných kariet na bezhotovostné platby.

Futbalisti MŠK Žilina postúpili do 1. kola Pohára UEFA. V odvete doma zdolali český Liberec rovnako ako v prvom zápase 2:1. Góly: 80. Belák, 86. Jež - 90. Nezmar.

Tenistka Dominika Cibulková a Rakúšan Jürgen Melzer prehrali v 1. kole miešanej štvorhry na US Open so šiestymi nasadenými, Čechmi Květou Peschkeovou a Pavlom Víznerom, 4:6, 6:2, 6:10

Slovenský futbalový útočník Róbert Vittek prestupuje z nemeckého druholigového klubu 1. FC Norimberg do francúzskeho prvoligového tímu OSC Lille. Zmluvu podpísal na štyri roky a odstupné pre jeho doterajšieho zamestnávateľa má hodnotu 4,7 milióna eur.

Euro 30,31 americký dolár 20,51 a britská libra 37,67
************************************
Polooblačno, cez deň pribúdanie oblačnosti. Na severe miestami,
inde len ojedinele, prehánky. Najvyššia denná teplota 22 až 27 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 13 st.
Slabý vietor.