Wednesday, August 20, 2008

pripravila katarína plavčanová

17.30
* USA podpísali s Poľskom dohodu o radare
* Gruzínci preskupujú sily
* Zajtra uplynie 40 rokov od pražskej jari
* Povoľuje sa málo alkoholu za volantom
* V Anglicku majú kvôli zlodejom umelohmotné značky

Príjemný podvečer
svet

Americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová a jej poľský rezortný partner Radoslaw Sikorski podpísali vo Varšave dohodu o umiestnení amerického protiraketového štítu na území Poľska. Riceová sa stretla s prezidentom Kaczynským pred podpisom dohody. Ubezpečila ho, že systém je čisto obranný a nie je proti nikomu namierený. Projekt podľa nej potvrdzuje strategickú spoluprácu a priateľstvo medzi Poľskom a USA.

Gruzínske sily sa "preskupujú", aby sa pripravili na novú agresiu a to aj napriek súhlasu so stiahnutím sa v rámci dohody o prímerí. Vyhlásil to námestník náčelníka generálneho štábu ruskej armády generál Anatolij Nogovicyn.

Tajfún Nuri na severe Filipín dnes zabil štyroch ľudí. Sprevádzajú ho prudké lejaky, ktoré si vynútili zatvorenie škôl v regióne a v hlavnom meste Manila. Tajfún prevádza vietor s rýchlosťou 170 km/h. Zajtra ráno by mal opustiť Filipíny a bude smerovať k Taiwanu.

Radovan Karadžič, ktorý pred medzinárodným tribunálom v Haagu čelí obvineniam z vojnových zločinov, požiadal o výmenu sudcu. Tvrdí, že sudca je osobne zaujatý a nezaručí spravodlivý proces. Dalšie pojednávanie s Karadžičom, ktorému hrozí až doživotný trest, je plánované koncom augusta. Bývalý vodca bosnianskych Srbov by sa mal zodpovedať za zločiny, ktoré mal spáchať počas bosnianskeho konfliktu v rokoch 1992 až 1995.

Na irackú železnicu sa v septembri vráti luxusný vlak, ktorý vyrobili pre bývalého prezidenta Saddáma Husajna. Súprava s 23-omi vagónmi bude prevážať cestujúcich medzi Bagdadom a juhoirackou Basrou. Husajn využil vlak len raz, koncom 70-tych rokov. Odvtedy bola súprava ukrytá na tajnom mieste.

doma

Zajtra uplynie 40 rokov od vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Spisovateľ, publicista a diplomat Anton Hykisch hovorí o prínose Pražskej jari, diania z roka 1968.

***pražská jar***

Vodiči na slovenských cestách budú môcť zrejme beztrestne šoférovať s malým množstvom alkoholu v tele. Vyplýva to z návrhu novely zákona, ktorý schválila vláda. Policajti síce ani v súčasnosti podľa svojich pravidiel nepokutujú týchto vodičov, v zákone však platí nulová tolerancia alkoholu za volantom. Podľa odborníkov možno "nafúkať" napríklad aj po nealkoholickom pive, požití liekov, či použití ústnej vody.
Bez sankcie by mali skončiť po novom vodiči, ak im namerajú pri dychovej skúške zhruba do 0,2 promile alkoholu. Niektorí ľudia by sa tak zrejme vyhli trestu napríklad po vypití malého piva.

Mnohí sa stále boja zdražovania. Práve preto začal ceny pred prechodom na euro sledovať už aj Štatistický úrad. Dnes po prvý raz zverejnil zoznam priemerných cien asi 200 tovarov v korunách aj eurách. Údaje bude aktualizovať každých desať dní. Štatistici sledujú najmä ceny potravín a nealko nápojov, ale aj ceny pohonných látok, alkoholu, liekov, hygienických potrieb a niektorých služieb

Od 1. septembra sa podľa dnes schváleného nariadenia vlády zvýšia dávky v hmotnej núdzi a príspevku na bývanie. V prípade jednotlivca bez detí sa dávak zvyšuje o 80 Sk na celkových 1760 Sk, jednotlivca s jedným až štyrmi deťmi o 500 Sk, jednotlivca s piatimi a viac deťmi o 700 Sk.

Po krajskom policajnom šéfovi v Nitre Jánovi Štarkovi a riaditeľovi nitrianskej kriminálky Máriovi Machovcovi opúšťa svoje kreslo aj prvý zástupca riaditeľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Daniel Goga. Všetci sa vzdali svojich postov pre tragickú policajnú akciu v Leviciach zo 4. augusta, pri ktorej zahynuli dvaja ľudia - policajt a informátor. Pri tragickej policajnej akcii došlo údajne k taktickým pochybeniam.

Minister školstva Ján Mikolaj chce dodržať svoj sľub a zvýšiť v novom školskom roku učiteľom mzdy. Pedagógovia by si podľa jeho slov mohli prilepšiť minimálne o osem percent. Výška platu by závisela od samotných učiteľov a ich činnosti.

Pred takmer 80 rokmi začala hrať na javisku Slovenského národného divadla (SND) herečka, spisovateľka a astrologička Vilma Jamnická, s ktorou sa v jeho historickej budove rozlúčili desiatky bývalých kolegov, priatelia i blízki. Spomínali na spoločné stretnutia i na životnú energiu 101-ročnej herečky.

Legendárna staroveká Trója bola vraj väčšia, ako sa doteraz predpokladalo. Pred pár dňami našli archeológovia pokračovanie opevnenej priekopy. Doteraz predpokladali, že Trója zaberala plochu maximálne 27 hektárov. Mohlo by to však byť 35 hektárov.

Pri niektorých anglických cestách stoja kvôli zlodejom šrotu umelohmotné dopravné značky. Informovala dnes miestna samospráva vo východoanglickom grófstve Essex.
Doteraz tam vymenili 2500 kovových značiek za ich umelohmotné verzie. Lacnejší polyester je robustný a odolný proti vetru a zlým poveternostným podmienkam.



ŠPORT
Slovenská stolná tenistka Eva Ódorová prehrala v 2. kole olympijského turnaja v Pekingu s Američankou čínskeho pôvodu Jun Gao 2:4 a vypadla. V piatom sete v jeho dramatickom závere rozhodcovia vylúčili povzbudzujúceho slovenského trénera mimo hracích priestorov a Ódorová nielenže prehrala jeho záver, ale stratila pohodu a koncentráciu aj v šiestom sete, ktorý je vyradil z turnaja.

Rýchlostný kanoista Marián Ostrčil na viac ako 5. miesto v semifinále C1 na OH v Pekingu nemal.

***kanoe***

Slovenská reprezentantka Martina Hrašnová obsadila vo finále súťaže kladivárok v Pekingu 8. miesto výkonom 71,00 m. 25-ročná atlétka Dukly Banská Bystrica vo svojom prvom veľkom seniorskom finále vyrovnala doterajšie najlepšie slovenské atletické umiestnenie v Pekingu kladivára Libora Charfreitaga.

Slovenský reprezentant Jozef Repčík obsadil v II. rozbehu na 800 m v Pekingu až 5. miesto časom 1:48,64 min a jeho šance na postup medzi 24 semifinalistov sú už len minimálne.

Zápasník David Musuľbes má v najťažšej hmotnostnej kategórii na olympijských hrách v Pekingu priaznivý žreb. Bývalý reprezentant Ruska, ktorý sa pod piatimi kruhmi predstaví po osemročnej pauze už v slovenskom drese, bude jedným z favoritov voľnoštýliarskych zápolení do 120 kilogramov. Zajtra ho čaká Wilson Seiwari z Nigérie. V prípade úspecu by ho v semifinále čakal obhajca prvenstva z Atén 2004 Artur Tajmazov z Uzbekistanu.

************************************
NOC:
Polooblačno až oblačno, miestami slabé zrážky.
Najnižšia nočná teplota 17 až 12, v dolinách miestami okolo 10 st.

ŠTVRTOK:
Slnečno, len miestami prechodne zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 25 až 29, na Orave, Liptove a Spiši okolo 23 st.
Slabý premenlivý vietor.