Thursday, August 21, 2008

pripravila katarína plavčanová Smútiaci pozostalí sa dnes snažili identifikovať ohorené telá obetí havárie lietadla na madridskom letisku

15.00
Dnes si pripomíname 40. výročie invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa.Na Námestí osloboditeľov v Košiciach sa 21. augusta 1968 niekoľko ľudí snažilo zastaviť kolónu vojsk Varšavskej zmluvy, v Rožňave dav Sovietsku armádu zastavil a na námestí v Poprade 600 ľudí zatarasilo premávku, čo malo zabrániť prechodu vojsk.
Vo všetkých prípadoch vojaci reagovali streľbou zo samopalov a spôsobili tak smrť niekoľkých občanov a desiatky zranených. Na základe údajov, ktorými disponuje Ústav pamäti národa, bolo počas prvých dní okupácie v auguste 1968 usmrtených 19 občanov SR.

Smútiaci pozostalí a experti sa vo štvrtok snažili identifikovať ohorené telá obetí havárie lietadla na madridskom letisku Barajas, pri ktorej vo štvrtok zahynulo 153 ľudí. Vyšetrovatelia medzitým začali hľadať príčinu najhoršieho leteckého nešťastia v Španielsku za takmer 25 rokov. Nehodu lietadla ktoré práve štartovalo na Kanárske ostrovy, prežilo len 19 ľudí na palube, viacerí sú však v kritickom stave. Španielsko vyhlásilo trojdňový smútok za obeťami. Zástavy v Madride zvesili na pol žrde. Príčiny nehody zatiaľ nie sú celkom známe.

Lietadlo spoločnosti Lufthansa so 236 ľuďmi na palube narazilo na letisku vo Frankfurte do prázdneho autobusu. Pri nehode sa nikto nezranil. Lietadlo priletelo z Teheránu a presúvalo sa k svojmu terminálu.

Nový školský zákon, ktorý začína platiť 1. septembra, umožňuje žiakom prvého stupňa ZŠ vzdelávať sa aj doma. Informovala dnes hovorkyňa ministerstva školstva Dana Španková. "Individuálne vzdelávanie zabezpečuje zákonný zástupca osobou, ktorá spĺňa kvalifikačné predpoklady pre učiteľov prvého stupňa ZŠ. Finančnú odmenu za domáce vzdelávanie žiaka uhrádza vyučujúcemu zákonný zástupca. S Inštitútom domáceho vzdelávania musí na základe žiadosti zákonného zástupcu súhlasiť riaditeľ ZŠ, ktorú dieťa navštevuje.

Slovenské kanoistky Ivana Kmeťová, Martina Kohlová obsadili v semifinále K2 na 500 m časom 1:46.380 siedme miesto a do finále sa neprebojovali.

Slovenský reprezentant v zápasení voľným štýlom David Musuľbes si na olympijskom turnaji v Pekingu vybojoval bronzovú medailu. V kráľovskej hmotnostnej kategórii do 120 kg zdolal 36-ročný rodák z Vladikavkazu víťaza repasážového súboja Disneya Rodrigueza Valera z Kuby 2:0 na periódy 4:0 a 4:2.

Slovenský hokejový útočník Ladislav Nagy odchádza z NHL, keď sa stal posilou ruského Čerepovca. Zmluvu na 5,6 milióna dolárov podpísal na dva roky.
***********************************
NOC:
Jasno až polooblačno.
Najnižšia nočná teplota 17 až 13, v dolinách a kotlinách miestami okolo 11 st.

PIATOK:
Jasno až polojasno, na západe miestami zväčšená oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 27 až 31 st. Slabý vietor.