Tuesday, August 26, 2008

pripravila katarína plavčanová Rusko dnes uznalo ruzínske provincie Južné Osetsko a Abcházsko za nezávislé štáty

16.00
Známy slovenský herec Michal Dočolomanský zomrel dnes v predpoludňajších hodinách na Klinike pneumológie a ftizeológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v bratislavskom Ružinove. Potvrdila to hovorkyňa nemocnice. Nezabudnuteľný predstaviteľ Jánošíka z muzikálu Na skle maľované podľahol zákernej rakovine pľúc vo veku 66 rokov.

Ruský prezident Dmitrij Medvedev dnes podpísal dekrét, podľa ktorého Rusko formálne uznáva gruzínske provincie Južné Osetsko a Abcházsko za nezávislé štáty. Rusko vyzýva ostatné krajiny, aby nasledovali tento príklad," povedal Medvedev v prejave pre národnú televíziu. Dodal, že rozhodnutie Ruska vyplýva "zo slobodne vyjadrenej vôle juhoosetského a abcházskeho ľudu" a je v súlade s Chartou OSN a s medzinárodným právom. "Nebola to ľahká voľba, no je to jediný spôsob, ako zachrániť životy ľudí," vyhlásil ruský prezident. Uznanie nezávislosti Južného Osetska a Abcházska Ruskom okamžite odmietli Gruzínsko, Veľká Británia, Francúzsko, Švédsko a ďalšie krajiny.

Čoraz väčšie napätie je okolo očakávaného balíka hospodárskych opatrení, ktorý avizoval maďarský premiér Ferenc Gyurcsány. Podľa niektorých zdrojov by vládne návrhy na zmenu systému daní a odvodov mohli byť zverejnené už dnes.
Hlavným cieľom pripravovaných opatrení je popri zachovaní rovnováhy rozpočtu zdynamizovanie hospodárstva a jeho rast. Dôležitým prostriedkom má byť vytváranie nových pracovných príležitostí a reforma daňového systému.

Francúzski záchranári včera večer oznámili, že identifikovali miesta, kde sú telá ôsmich horolezcov, ktorých strhla dvesto metrov dlhá a 50 metrov široká lavína v nedeľu ráno pod vrcholom Mont Blancu. Záchranná služba zachytila frekvencie ich navigačných prístrojov. Podľa záchranárov sa mŕtvi nachádzajú v "extrémne nebezpečnej zóne". Záchranári čakajú na augustové topenie snehu.

Poslankyňa SDKÚ-DS Iveta Radičová chce pomôcť rodičom na materskej dovolenke. Navrhuje zvýšiť finančné príspevky počas materskej dovolenky pre rodičov, ktorí pred narodením dieťaťa pracovali a platili odvody. Matky by podľa nej mali dostávať súbežne s materskou aj rodičovský príspevok. Rodičia, ktorí pracovali a odvádzali odvody, však pol roka dostávajú materskú bez rodičovského príspevku.

O osem rýchlikov a štyri zrýchlené vlaky posilní Železničná spoločnosť Slovensko osobnú železničnú dopravu posledný augustový a prvé dva septembrové dni. Ako informoval hovorca spoločnosti Miloš Čikovský, niektoré pravidelné vlaky budú posilnené o mimoriadne vozne.

Český futbalový reprezentant Milan Baroš opäť mení dres. 26-ročný zakončovateľ doteraz obliekajúci dres Olympique Lyon podpísal trojročnú zmluvu s tureckým veľkoklubom Galatasaray Istanbul.

Čerstvá olympijská víťazka Jelena Dementievová úspešne vstúpila do posledného grandslamového turnaja roka US Open. Vo vyrovnanom zápase 1. kola zdolala ruská tenistka Akgul Amanmuradovovú z Uzbekistanu 6:4, 7:5.
*********************************
NOC:
Jasno až polooblačno.
Najnižšia nočná teplota 15 až 11, v dolinách a kotlinách ojedinele okolo 9 st.
Slabý premenlivý vietor.

STREDA:
Slnečno.
Najvyššia denná teplota 24 až 28 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 15 st.
Slabý premenlivý vietor.