Friday, August 29, 2008

večerník

17.30
* Dnes je výročie SNP
* Obama chce obnoviť dobré meno Ameriky
* Karadžič sa cíti nevinný
* Ceny ropy ovplyvňuje Gustav
* Školský rok odštartujú zmätky v učebniciach

Príjemný podvečer

Význam Slovenského národného povstania, ako jedného zo základných predpokladov dnešnej demokratickej Slovenskej republiky, vyzdvihli na dnešných oslavách jeho 64. výročia všetci traja najvyšší ústavní činitelia Slovenska. Predseda Národnej rady SR Pavol Paška o sebavedomí Slovákov

***paska***

Premiér Fico

**fico***


Riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev

***muzeum***

Na oficiálnej časti osláv sa zúčastnilo vyše tisíc ľudí. Oslavy pokračujú až do noci kultúrnym programom, ukážkami činnosti armády a prehliadkami expozície Múzea SNP. Vlani sa na oslavách zúčastnilo za celý deň okolo 10 000 ľudí, organizátori z Múzea SNP očakávajú podobnú účasť aj dnes.

svet

Kandidát na prezidenta Spojených štátov Barack Obama dnes vystúpil na nominačnom zjazde Demokratickej strany s prejavom, v ktorom prisľúbil, že ak ho zvolia za prezidenta, napraví hospodárske prešľapy uplynulých ôsmich rokov, ukončí vojnu v Iraku a obnoví dobré meno Ameriky. Obama chce do 10 rokov ukončiť závislosť USA na rope z Blízkeho východu. Medzi ďalšie priority nádejného prezidenta patrí "zodpovedne ukončiť vojnu v Iraku". Predstavil aj odvážny plán znížiť dane pre 95 percent Američanov.


Cena ropy dnes vzrástla 117 USD za barel. Očakáva sa totiž, že tropická búrka Gustav sa čoskoro dostane do oblasti Mexického zálivu, kde sa ťaží asi štvrtina produkcie americkej ropy. Dnes ráno mala tropická búrka Gustav svoje centrum na pobreží Jamajky. Predtým Gustav spôsobil povodne a zabil 60 ľudí na Haiti a ďalších 8 v Dominikánskej republike. Podľa meteorológov by sa mohol premeniť na hurikán ešte predtým, ako sa dnes večer dostane na Kajmanské ostrovy. Ak Gustav nepoškodí ropné zariadenia v Mexickom zálive, môže dôjsť k prudkému oslabeniu ceny čierneho zlata.

Bývalý bosnianskosrbský líder Radovan Karadžič sa dnes pred Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu opäť odmietol vyjadriť k svojej vine či nevine. Súd preto automaticky zaznamenal, že Karadžič sa cíti nevinný. Karadžič je obvinený z genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. Obhajuje sa sám. V prípade usvedčenia mu hrozí doživotný trest.

Väčšina Európanov podporuje plán Európskej únie na výrazné obmedzenie emisií novými autami. Potvrdzujú to výsledky najnovšieho prieskumu verejnej mienky v piatich najväčších štátoch Európskej únie. Výsledky by mohli ovplyvniť rozhodovanie Európskeho parlamentu, ktorý bude o tomto návrhu ešte hlasovať.

Šéf ruskej leteckej dopravy obvinil gruzínskych leteckých dispečerov z ohrozovania bezpečnosti ruských civilných lietadiel. Dispečeri nečakane a bez upozornenia donútili niekoľko ruských a bieloruských lietadiel zmeniť trasu letu práve vo chvíli, keď vstupovali do gruzínskeho vzdušného priestoru.

Doma

Rodičovský príspevok sa od začiatku sept. zvýši zo súčasných 4 560 Sk na 4 780 Sk. Príspevok sa podľa zákona každoročne zvyšuje automaticky o rovnaké percento, o aké od júla vzrastie životné minimum. Sumy životného minima sa od júla tohto roka upravili smerom nahor o 5 %.

Slovensko bude na nadchádzajúcom zasadnutí Európskej rady, ktorá sa má 1. septembra zaoberať situáciou v Gruzínsku, jednou z mála krajín, ktorá bude pri presadzovaní územnej celistvosti Gruzínska vyznievať dôveryhodne. Odmietla totiž uznať nezávislosť Kosova. Povedal to dnes premiér Robert Fico

***04nezavislost***

Učitelia počas prázdnin chystali školskú reformu podľa receptu ministerstva a teraz so strachom čakajú, čo z toho bude. Problémom sú učebnice - najmä slovenský jazyk pre prvákov na stredných a biológie pre piatakov na základných školách. Knihy si budú musieť deti požičiavať od starších spolužiakov. Osnovy sa totiž pomenili, ale učebnice zostali po starom. Reforma sa tento rok týka prvákov a piatakov na základných školách a prvákov na stredných školách. Ostatné ročníky sa budú pridávať postupne.

ŠPORT
Dnešný žreb v monackom Monte Carle rozhodol, že v 1. kole futbalového Pohára UEFA sa Artmedia Petržalka stretne s portugalským Sportingom Braga a MŠK Žilina s bulharským Levski Sofia. V boji o postup do lukratívnej skupinovej fázy tak síce nebudú mať zverenci Pavla Vrbu najatraktívnejších súperov, o to však priechodnejších. Okrem slovenských zástupcov sa mená súperov v piatok dozvedelo aj ďalších 78 európskych klubov.

Dnes odcestovala z Bratislavy 67-členná výprava na paralympijské hry do Pekingu. Vo výprave bolo 36 športovcov, z toho jeden navádzač nevidiaceho cyklistu, 29 členov sprievodu a dvaja rozhodcovia. "V prvom rade by som bol rád, aby sme sa všetci vrátili zdraví, tak, ako odchádzame," povedal vedúci výpravy Samuel Roško. Športové ciele nechcel príliš konkretizovať. "Bol by som veľmi rád, keby všetci naši športovci dokázali zúročiť tú obrovskú námahu a energiu, ktorú do prípravy na svoje vystúpenie v Pekingu za posledné štyri roky vynaložili.

Jednoznačne najväčšou senzáciou doterajšieho priebehu záverečného štvrtého grandslamového turnaja sezóny US Open v New Yorku je včerajšia prehra srbskej tenistky Any Ivanovičovej v 2. kole dvojhry žien s absolútne neznámou francúzskou kvalifikantkou Julie Coinovou, 188. v dlhodobom svetovom rebríčku WTA Tour.
Do 3. kola včera postúpili tri hráčky z okruhu hlavných ašpirantiek na trofej - Ruska Dinara Safinová a Američanky Serena a Venus Williamsové.

Najlepším brankárom ostatnej sezóny najprestížnejšej európskej klubovej súťaže - Ligy majstrov sa tretíkrát v kariére stal Petr Čech z FC Chelsea. Za najlepšieho obrancu a stredopoliara tiež vyhlásili futbalistov neúspešného moskovského finalistu - Johna Terryho, resp. Franka Lamparda. Najlepším útočníkom a zároveň i celkovým víťazom prestížnej ankety, ktorú organizuje UEFA, sa stal Cristiano Ronaldo, ktorý sa najväčšou mierou pričinil o triumf Manchestru United v uplynulom ročníku LM.

*************************************
NOC:
Polooblačno až oblačno a na severe a východe miestami prehánky. Najnižšia nočná teplota 15 až 11 st.

SOBOTA:
Slnečno. Najvyššia denná teplota 21 až 25, na severe a východe miestami okolo 19 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 11 st.