Monday, August 25, 2008

Pripravil Michal Novák: Horná komora ruského parlamentu dnes jednomyseľne podporila uznanie nezávislosti Abcházska a Južného Osetska od Gruzínska

11:00 25.08.2008

Horná komora ruského parlamentu dnes jednomyseľne podporila uznanie nezávislosti odštiepeneckých regiónov Abcházsko a Južné Osetsko od Gruzínska. Rada federácie týmto vyzvala prezidenta Dmitrija Medvedeva, aby nezávislosť týchto provincií uznal. Dolná komora, Štátna duma, bude o tejto záležitosti hlasovať ešte dnes.

Čína včera deportovala ôsmich Američanov, ktorých zadržali minulý týždeň pre účasť na protibetských demonštráciách. Čínske úrady naložili aktivistov do lietadla spoločnosti Air China, ktoré s nimi odletelo v noci do Los Angeles. Čína zadržala minulý týždeň 10 protibetských aktivistov z Nemecka, Veľkej Británia a USA. Šiesti zatknutí Američania boli z organizácie Študenti za slobodný Tibet.

Vláda je podľa premiéra Roberta Fica pripravená urobiť všetko preto, aby majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji v roku 2011 boli na Slovensku. "Každému som povedal - už sa konečne dohodnite! - Slovenský zväz ľadového hokeja, mesto, VÚC - dôjdite za vládou a povedzte, čo chcete - povedal predseda vlády pre agentúru SITA.

SPORT

Olympijské Hry v Pekingu sa skončili. Ukončil ich v nedeľu podvečer záverečný ceremoniál. Minivýpravu Slovenska priviedol na štadión člen úspešnej K4, rýchlostný kanoista Michal Riszdorfer. Nad štadiónom potom zaviala britská vlajka a zaznela britská hymna. Potom sa už olympijská vlajka ocitla v rukách Borisa Johnsona, starostu Londýna, ktorý privíta športovcov sveta presne o 1432 dní. Vzápätí sa anglická metropola krátko predstavila svetu. Na scénu napochodoval jeden z londýnsky symbolov: dvojposchodový autobus, ktorý sa zmenil na improvizované javisko, na ktorom vystúpili známi britskí umelci - mladá popová speváčka Leona Lewisová, gitarista Jimmy Page z legendárnej skupiny Led Zeppelin či svetoznámy futbalista David Beckham. Práve tieto britské celebrity vlastne pozvali svet o 4 roky do ich metropoly na Temži.

Dnes sa v New Yorku začnú hlavné súťaže dvojhry mužov a žien na záverečnom grandslamovom tenisovom turnaji roka US Open. V 1. kole sa vo dvojhre predstavia štyria slovenskí tenisti. Daniela Hantuchová, aktuálne svetová dvanástka, bude hrať proti kvalifikantke Anne-Lene Grönefeldovej z Nemecka. Dominika Cibulková bude mať za súperku domácu veteránku, už 34-ročnú Jill Craybasovú. Magdaléna Rybáriková bude mať na US Open premiéru a nastúpi proti Gisele Dulkovej z Argentíny. Dominika Hrbatého čaká Španiel Garcia-López.

Futbalisti Realu Madrid zvíťazili v odvetnom stretnutí Španielskeho superpohára nad FC Valenciou 4:2 a keďže v prvom zápase podľahli 2:3, do zbierky úspechov im pribudla ďalšia trofej.

Futbalisti Interu Miláno sa stali víťazmi Talianskeho superpohára. Úradujúci šampión Serie A remizoval s AS Rím 2:2. V rozstrele zo značky pokutového kopu však zverenci trénera Josého Mourinha zdolali držiteľa Talianskeho pohára 6:5.

Brazílčan Felipe Massa sa stal víťazom nedeľňajšej VC Európy na novom mestskom okruhu v španielskej Valencii. Lídrom majstrovstiev zostal Lewis Hamilton z McLarenu so šesťbodovým náskokom práve pred víťazom Massom na Ferrari.

********************

Jasno až polojasno. Miestami prechodne oblačno a ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota 22 až 26, na severe miestami okolo 20 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 14 st.
Slabý premenlivý vietor.