Thursday, August 21, 2008

pripravila katarína plavčanová Kosovský precedens sa prejavil v Gruzínsku

9.00
Kosovský precedens sa prejavil v Gruzínsku. Vyhlásil to srbský minister zahraničných vecí Vuk Jeremič. Šéfa srbskej diplomacie vo štvrtok citoval belehradský denník Vecernje Novosti, pre ktorý ďalej uviedol, že uznanie nezávislosti Kosova zo strany Spojených štátov a jeho spojencov z NATO "destabilizovalo" ďalšie časti sveta.

Odsun ruských vojakov z Gruzínska je "príliš pomalý", povedal vo štvrtok vrchný veliteľ NATO pre Európu americký generál John Craddock. Podľa mojich informácií, ak sa pohybujú, tak iba slimačím tempom - v príliš malom počte, príliš pomaly," poznamenal Craddock, ktorý sa nachádza v Tbilisi. "Musí sa to zintenzívniť," dodal americký generál. Ruský prezident Dmitrij Medvedev prisľúbil, že sa vojaci sa z Gruzínska stiahnu do dnešného dňa.

Tajfún Nuri sa dnes presúva smerom k Hongkongu po tom, čo po sebe zanechal spúšť v susedných Filipínach, kde pripravil o život sedem ľudí. Úrady v Hongkongu už stihli zatvoriť tamojšie školy, úrady a letiská.

Zhruba polovica predajní, ktoré v čase dobrovoľného duálneho zobrazovania cien skontrolovala Slovenská obchodná inšpekcia, mala problémy so zverejňovaním údajov v korunách a eurách. Nedostatky sa častejšie vyskytli v menších obchodíkoch než vo veľkých obchodných reťazcoch. Najhoršie obišli poskytovatelia služieb. Cenovky v korunách aj eurách musia obchodníci povinne zaviesť od nedele

Nový školský zákon, ktorý začína platiť 1. septembra, umožňuje žiakom prvého stupňa ZŠ vzdelávať sa aj doma. "Individuálne vzdelávanie zabezpečuje zákonný zástupca s osobou, ktorá má na to kvalifikáciu. Finančnú odmenu uhrádza vyučujúcemu zákonný zástupca. S domácim vzdelávaním musí súhlasiť riaditeľ školy,ktorú dieťa navštevuje.

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová neuspela vo štvrťfinále dvojhry na turnaji WTA v americkom New Havene, ktorý bol pre ňu generálkou na US Open. Nasadená dvojka prehrala s turnajovou sedmičkou Francúzkou Alizé Cornetovou 6:3, 4:6 a 4:6. Hantuchová napriek štvrťfinálovej prehre dosiahla v New Havene najlepší výsledok na okruhu WTA od návratu na dvorce po zranení päty.

Slovenskému reprezentantovi Slavenovi Dizdarevičovi patrí po úvodných dvoch disciplínach druhého dňa olympijskej súťaže desaťbojárov 29. miesto so súčtom 5300 bodov. Košický atlét zabehol 110 m prekážok iba za 15,61 sekundy, pod čo sa podpísalo zranenie šľachy v pravom chodidle. V hode diskom výkonom 39,86 m na 64 cm priblížil k svojmu osobnému rekordu dosiahnutému vo viacboji. 27-ročného Dizdareviča, ktorý je prvým slovenským desaťbojárom na OH v histórii, čakajú ešte tri disciplíny - skok o žrdi, hod oštepom a beh na 1500 m.

Euro 30,31m americký dolár 20,46 a britská libra 38,21

************************************
Slnečno.
Najvyššia denná teplota 27 až 32 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 20 st.
Slabý vietor.